Ingrediencie:
- 100 ml Mliekovlažné mlieko
- 42 g Čerstvé droždie
- 1 PL Práškový cukor
-
Na cesto
- 150 ml Mliekovlažné mlieko
- 500 g Špaldová múkaalebo hladká múka
- 1 ks Vajce
- 3 ks Žĺtko
- 1 ks Vanilkový cukor
- 3 PL Práškový cukor
- 4 PL Olej
- 5 PL Rummôžeme aj vynechať
- 1 štipka Soľ
- Citrónová kôrapodľa chuti
-
Na vyprážanie
- Olejpodľa potreby
-
Na dochutenie
- Práškový cukor
- Džem
Popis:
Chuť na niečo sladké a tradičné? Čo tak vyskúšať domáce šišky z kysnutého cesta podľa receptu mojej babičky. Sú naozaj úžasné, to vám garantujem. Oplatí sa ich vyskúšať. Je to tradičné jedlo predovšetkým na fašiangy. U nás sa však pripravujú počas celého roka, pretože je to vynikajúca pochúťka pre celú rodinu.
Podávajú posypané práškovým cukrom, s lyžicou hustejšieho slivkového, jahodového alebo iného obľúbeného džemu či lekváru. Namiesto džemu môžeme zvoliť aj šľahačku, ktorú dochutíme ovocím. Niekde sa šišky podávajú so sladkou bielkovou penou. Pri príprave je dôležité, aby bolo cesto vláčne, dobre vymiesené. Ja do kysnutého cesta pridávam špaldovú múku, pretože je výživnejšia. Táto múka pohltí viac tekutiny, preto treba priliať aj viac mlieka. Cesto musí taktiež dostatočne vykysnúť, aby boli šišky po upečení jemnučké. Vtedy budú domáce šišky dokonalé. Cesto môžeme miesiť ručne, potrebujeme však viac trpezlivosti a času. Ak použijeme kuchynský robot, ušetríme si čas pri príprave.
Dobrá rada: Na vyprážanie domácich šišiek je vhodný repkový olej, pretože má vysoký stupeň zadymenia. Niekto ich vypráža aj na bravčovej masti. Ak do cesta pridáme rum, prípadne iný alkohol, šišky pri vyprážaní pohltia omnoho menej tuku.
Kroky
1 Hotové |
|
2 Hotové |
|
3 Hotové 60 min. |
|
4 Hotové |
|
5 Hotové |
|
6 Hotové |
|
7 Hotové |
|
8 Hotové |
4 Komentáre Skryť komentáre
Dnes som piekla podľa Vášho receptu. Chutia výborne.
Ďakujem, hodnotenie potešilo.
Dnes som ich robila sú super Ďakujeme za receptiiik
Veľmi ma teší, že chutili. Ďakujem za hodnotenie.