0 0
Najlepšie babičkine šišky – recept overený rokmi

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
100 ml Mlieko vlažné mlieko
42 g Čerstvé droždie
1 PL Práškový cukor
Na cesto
150 ml Mlieko vlažné mlieko
500 g Špaldová múka alebo hladká múka
1 ks Vajce
3 ks Žĺtko
1 ks Vanilkový cukor
3 PL Práškový cukor
4 PL Olej
5 PL Rum môžeme aj vynechať
1 štipka Soľ
Citrónová kôra podľa chuti
Na vyprážanie
Olej podľa potreby
Na dochutenie
Práškový cukor
Džem

Nutričné informácie

1
porcia
640
kcal

Najlepšie babičkine šišky – recept overený rokmi

Tip pre vás: Z tohto množstva upečieme okolo 50 ks šišiek, samozrejme, záleží od ich veľkosti. Hotové šišky posypeme práškovým cukrom, do stredu pridáme lyžicu obľúbeného džemu alebo lekváru.

Vlastnosti:
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Sezónny recept
  • Večierky a akcie
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • Na cesto

  • Na vyprážanie

  • Na dochutenie

Popis:

Zdieľať

Chuť na niečo sladké a tradičné? Čo tak vyskúšať domáce šišky z kysnutého cesta podľa receptu mojej babičky. Sú naozaj úžasné, to vám garantujem. Oplatí sa ich vyskúšať. Je to tradičné jedlo predovšetkým na fašiangy. U nás sa však pripravujú počas celého roka, pretože je to vynikajúca pochúťka pre celú rodinu.

Podávajú posypané práškovým cukrom, s lyžicou hustejšieho slivkového, jahodového alebo iného obľúbeného džemu či lekváru. Namiesto džemu môžeme zvoliť aj šľahačku, ktorú dochutíme ovocím. Niekde sa šišky podávajú so sladkou bielkovou penou. Pri príprave je dôležité, aby bolo cesto vláčne, dobre vymiesené. Ja do kysnutého cesta pridávam špaldovú múku, pretože je výživnejšia. Táto múka pohltí viac tekutiny, preto treba priliať aj viac mlieka. Cesto musí taktiež dostatočne vykysnúť, aby boli šišky po upečení jemnučké. Vtedy budú domáce šišky dokonalé. Cesto môžeme miesiť ručne, potrebujeme však viac trpezlivosti a času. Ak použijeme kuchynský robot, ušetríme si čas pri príprave.

Dobrá rada: Na vyprážanie domácich šišiek je vhodný repkový olej, pretože má vysoký stupeň zadymenia. Niekto ich vypráža aj na bravčovej masti. Ak do cesta pridáme rum, prípadne iný alkohol, šišky pri vyprážaní pohltia omnoho menej tuku.

Kroky

1
Hotové

Pripravíme si kvások. Do 1 dl vlažného mlieka primiešame rozdrobené droždie a polievkovú lyžicu cukru. Droždie a cukor sa rozpustia. Kvások necháme postáť, aktivuje sa, urobí sa pena.

2
Hotové

Do väčšej misky pridáme zvyšné mlieko a cukor, olej, vajce, žĺtky, spolu vyšľaháme. K zmesi postupne zapracujeme aj múku so štipkou soli, rum a nastrúhanú citrónovú kôru (podľa chuti).

3
Hotové
60 min.

Vymiesime vláčne cesto. Ak je tuhšie, môžeme pridať ešte mlieko. Cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Bude to trvať približne 1 hodinu.

4
Hotové

Keď cesto zdvojnásobí objem, preložíme ho na dosku, ktorú sme posypali múkou, aby sa cesto nelepilo. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a pomúčeným pohárom vykrajujeme kolieska.

5
Hotové

Ja som zvolila pohárik s priemerom 5 cm. Vykrojené šišky necháme chvíľu podkysnúť. Potom urobíme vo vnútri prstami dierku, ktorú ešte porozťahujeme. A šišky môžeme vyprážať.

6
Hotové

Do hrnca s hrubším dnom pridáme väčšie množstvo oleja, najlepšie repkového, pretože má vysoký stupeň zadymenia. Šišky musia v oleji plávať, aby sa dobre prepiekli, vypražili.

7
Hotové

Olej necháme dobre rozohriať. Do horúceho oleja ukladáme šišky. Robíme to opatrne, aby sme si neublížili, olej je vriaci. Domáce šišky vyprážame z každej strany dozlatista.

8
Hotové

Vyprážanie ide veľmi rýchlo. Tradičné šišky by mali mať nádhernú zlatistú farbu. Upečené šišky uložíme na papierový obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného tuku. A máme hotovo.

Martina

domace leco
predchádzajúci
Čerstvé domáce lečo, ktoré si zamilujete
zapelane kuracie prsia
ďalšií
Fantastické zapekané kuracie prsia – extra jednoduché a šťavnaté
domace leco
predchádzajúci
Čerstvé domáce lečo, ktoré si zamilujete
zapelane kuracie prsia
ďalšií
Fantastické zapekané kuracie prsia – extra jednoduché a šťavnaté

4 Komentáre Skryť komentáre

Pridajte svoj komentár