0 0
Rýchly jahodový džem, babičkin RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
2 kg Jahody pekné zrelé jahody bez poškodení
800 g Kryštálový cukor alebo aj viac, podľa chuti
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE ak chcete
2 ks Vanilkový cukor najlepšie však pravý vanilkový lusk
1 hrsť Mäta vetvičky mäty, alebo podľa chuti
0.05 dl Rum alebo podľa chuti

Nutričné informácie

1
Porcia
460
kcal

Rýchly jahodový džem, babičkin RECEPT

Tip pre vás. Ak chceme domáci jahodový džem so zaujímavou chuťou a vôňou, k vareniu džemu môžeme pridať vanilkový cukor či vanilkový lusk, vetvičky mäty, ale aj rum, najlepšie tmavý. Hm, čo poviete, skúsite?

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Sezónny recept
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA ĎALŠIE DOCHUTENIE ak chcete

Popis:

Zdieľať

Rýchly jahodový džem, babičkin recept. Bez aróm, ďalších farbív, a predovšetkým konzervantov. Jednoduchý domáci poctivý jahodový džem hotový za pár minút. Ak máme jahody domáce, pripravíme fajnový džem v BIO kvalite. Naozaj, oplatí sa vyskúšať, recept aj pre začiatočníkov.

Jahody – prvé voňavé, najobľúbenejšie sladučké ovocie plné vitamínov a minerálov. Vitamíny – A, C, E a vitamíny skupiny B. Minerály – mangán, bór, draslík, fluór, fosfor, horčík, vápnik. Jahody chránia mozog , vynikajúce pri chudnutí , výborné na trávenie, skvelé na pleť a krásne zuby, úžasné pre zdravé kosti. Majú aj veľmi silný antioxidačný účinok.

Domáci jahodový džem výborne ladí s lahodnými hrnčekovými palacinkami , tradičnými šiškami , najlepšími fit cottage žemličkami s maslom. Vyskúšate?

10 dobrých a dôležitých rád pri príprave jahodového džemu

1. Jahody vyberáme pekné, zrelé, bez poškodenia (zrelé jahody sú sladučké).

2. Cukor môžeme zvoliť klasický kryštálový či zdravší trstinový.

3. Ak sú jahody kyslejšie, pridáme viac cukru, pri sladučkých cukor uberieme.

4. Na dochutenie môžeme zvoliť vanilkový cukor, vanilkový lusk, ale aj vetvičky čerstvej mäty, rum.

5. Keď necháme jahody s cukrom odležať na chladnom mieste aspoň 12 hodín, jahody pustia vlastnú šťavu, chute sa prepoja.

6. Jahody do džemu iba jemne popučíme, aby sme mali kúsky. Môžeme aj rozmixovať dohladka, džem bude hladší a jemnejší.

7. Hustotu džemu zvolíme podľa obľuby. Ak chceme džem hustejší, varíme ho určite dlhšie.

8. Kyselina citrónová (2 malé lyžičky na dané množstvo) nám zabezpečí istotu, že sa jahodový džem nepokazí. Pridáme ju k vareniu džemu.

9. Hygiena je pri príprave džemov, ale aj sirupov, kompótov vždy veľmi dôležitá – čisté ruky, hrnce, varechy, sklenené poháre i viečka.

10. Horúci džem, ktorý vrstvíme do pohárov, ktoré dobre uzavrieme, potom otočíme dnom hore – to zabezpečí jednoduchú sterilizáciu.

množstvo ingrediencií v recepte = 7 ks 2 dl sklenených pohárov jahodového džemu

Kroky

1
Hotové

Jahody dobre umyjeme, zbavíme stopiek, osušíme a rozpolime. Pripravené jahody prekladáme vo väčšom hrnci cukrom. Jahody ukončíme vždy cukrom. Ak sú jahody kyslejšie, pridáme viac cukru, ak sladšie, cukor môžeme aj ubrať. Tak jahody necháme odležať na chladnom mieste cca 12 hodín, aby sa chute prepojili, jahody pustili vlastnú šťavu. Potom jahody premiešame a rozmixujeme, môžeme aj popučiť. Ak chceme jahodový džem úplne hladký, jahody mixujeme dohladka, keď chceme džem s kúskami jahôd, popučíme ich iba trošku.

2
Hotové

Jahody v hrnci dáme variť na nízky stupeň, pravidelne ich premiešavame. Pripravíme si však aj kvalitnejšiu teflónovú panvicu, aby sme varenie domáceho jahodového džemu urýchlili. Dve až tri naberačky jahodového džemu odoberieme na panvicu (podľa veľkosti panvice). Za stáleho miešania džem varíme na panvici pri nízkom stupni, bude jemne prebublávať. Vytvorí sa aj pena. Je to však v poriadku. Keď džem jemne stmavne a zhustne (hustotu si zvolíme podľa obľuby) je hotový. Kontrolu hustoty si môžeme urobiť na malom tanieriku. Malé množstvo jahodového džemu na tanieriku dáme do chladničky na malú chvíľu. Tak ho vyberieme a skontrolujeme hustotu.

3
Hotové

Ešte horúci džem postupne vrstvíme do pripravených čistých sklenených uzatvárateľných pohárov až 0.5 cm pod hrdlo pohára. Hrdlo dôkladne očistíme, pohár dobre uzavrieme viečkom. Pohár s jahodovým džemom otočíme dnom hore a necháme úplne vychladnúť do druhého dňa.. Takto postupne jahody odoberáme z hrnca, dovárame na panvičke. Pri varení neodchádzame, džem sledujeme, miešame. Ide to naozaj rýchlo. Záleží, aký hustý jahodový džem si chceme pripraviť. Skvelé je, ak máme jahody domáce, z vlastnej záhradky či od lokálnych pestovateľov.

4
Hotové

Tým, že sa varí aj v hrnci, posledné naberačky na panvici varíme iba krátky čas. Ak chceme jahodový džem dochutiť vanilkou, mätou a rumom, do odležaných jahôd to všetko pridáme. Za stáleho miešania spolu od zovretia povaríme 10 minút. Tak mätu vyberieme a jahodový džem varíme postupne aj na panvici. Jahodový džem je vynikajúci na palacinky, šišky, fantastický je s chlebom či žemľou s maslom. Voňavý džem z jahôd je skvelý aj do koláčov, zákuskov, dezertov i tort. Čo dodať? Fajnový jahodový džem patrí medzi tie najobľúbenejšie. Mňam.

Martina

Šatôčky z lístkového cesta
predchádzajúci
Šatôčky z lístkového cesta s lekvárom RECEPT
Babičkina orechovica
ďalšií
Babičkina orechovica, najlepší domáci RECEPT
Šatôčky z lístkového cesta
predchádzajúci
Šatôčky z lístkového cesta s lekvárom RECEPT
Babičkina orechovica
ďalšií
Babičkina orechovica, najlepší domáci RECEPT

Pridajte svoj komentár