Ingrediencie:
- 2 kg Jahodypekné zrelé jahody bez poškodení
- 800 g Kryštálový cukoralebo aj viac, podľa chuti
-
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE ak chcete
- 2 ks Vanilkový cukornajlepšie však pravý vanilkový lusk
- 1 hrsť Mätavetvičky mäty, alebo podľa chuti
- 0.05 dl Rumalebo podľa chuti
Popis:
Rýchly jahodový džem, babičkin recept. Bez aróm, ďalších farbív, a predovšetkým konzervantov. Jednoduchý domáci poctivý jahodový džem hotový za pár minút. Ak máme jahody domáce, pripravíme fajnový džem v BIO kvalite. Naozaj, oplatí sa vyskúšať, recept aj pre začiatočníkov.
Jahody – prvé voňavé, najobľúbenejšie sladučké ovocie plné vitamínov a minerálov. Vitamíny – A, C, E a vitamíny skupiny B. Minerály – mangán, bór, draslík, fluór, fosfor, horčík, vápnik. Jahody chránia mozog , vynikajúce pri chudnutí , výborné na trávenie, skvelé na pleť a krásne zuby, úžasné pre zdravé kosti. Majú aj veľmi silný antioxidačný účinok.
Domáci jahodový džem výborne ladí s lahodnými hrnčekovými palacinkami , tradičnými šiškami , najlepšími fit cottage žemličkami s maslom. Vyskúšate?
10 dobrých a dôležitých rád pri príprave jahodového džemu
1. Jahody vyberáme pekné, zrelé, bez poškodenia (zrelé jahody sú sladučké).
2. Cukor môžeme zvoliť klasický kryštálový či zdravší trstinový.
3. Ak sú jahody kyslejšie, pridáme viac cukru, pri sladučkých cukor uberieme.
4. Na dochutenie môžeme zvoliť vanilkový cukor, vanilkový lusk, ale aj vetvičky čerstvej mäty, rum.
5. Keď necháme jahody s cukrom odležať na chladnom mieste aspoň 12 hodín, jahody pustia vlastnú šťavu, chute sa prepoja.
6. Jahody do džemu iba jemne popučíme, aby sme mali kúsky. Môžeme aj rozmixovať dohladka, džem bude hladší a jemnejší.
7. Hustotu džemu zvolíme podľa obľuby. Ak chceme džem hustejší, varíme ho určite dlhšie.
8. Kyselina citrónová (2 malé lyžičky na dané množstvo) nám zabezpečí istotu, že sa jahodový džem nepokazí. Pridáme ju k vareniu džemu.
9. Hygiena je pri príprave džemov, ale aj sirupov, kompótov vždy veľmi dôležitá – čisté ruky, hrnce, varechy, sklenené poháre i viečka.
10. Horúci džem, ktorý vrstvíme do pohárov, ktoré dobre uzavrieme, potom otočíme dnom hore – to zabezpečí jednoduchú sterilizáciu.
množstvo ingrediencií v recepte = 7 ks 2 dl sklenených pohárov jahodového džemu
Kroky
1 Hotové |
Jahody dobre umyjeme, zbavíme stopiek, osušíme a rozpolime. Pripravené jahody prekladáme vo väčšom hrnci cukrom. Jahody ukončíme vždy cukrom. Ak sú jahody kyslejšie, pridáme viac cukru, ak sladšie, cukor môžeme aj ubrať. Tak jahody necháme odležať na chladnom mieste cca 12 hodín, aby sa chute prepojili, jahody pustili vlastnú šťavu. Potom jahody premiešame a rozmixujeme, môžeme aj popučiť. Ak chceme jahodový džem úplne hladký, jahody mixujeme dohladka, keď chceme džem s kúskami jahôd, popučíme ich iba trošku. |
2 Hotové |
Jahody v hrnci dáme variť na nízky stupeň, pravidelne ich premiešavame. Pripravíme si však aj kvalitnejšiu teflónovú panvicu, aby sme varenie domáceho jahodového džemu urýchlili. Dve až tri naberačky jahodového džemu odoberieme na panvicu (podľa veľkosti panvice). Za stáleho miešania džem varíme na panvici pri nízkom stupni, bude jemne prebublávať. Vytvorí sa aj pena. Je to však v poriadku. Keď džem jemne stmavne a zhustne (hustotu si zvolíme podľa obľuby) je hotový. Kontrolu hustoty si môžeme urobiť na malom tanieriku. Malé množstvo jahodového džemu na tanieriku dáme do chladničky na malú chvíľu. Tak ho vyberieme a skontrolujeme hustotu. |
3 Hotové |
Ešte horúci džem postupne vrstvíme do pripravených čistých sklenených uzatvárateľných pohárov až 0.5 cm pod hrdlo pohára. Hrdlo dôkladne očistíme, pohár dobre uzavrieme viečkom. Pohár s jahodovým džemom otočíme dnom hore a necháme úplne vychladnúť do druhého dňa.. Takto postupne jahody odoberáme z hrnca, dovárame na panvičke. Pri varení neodchádzame, džem sledujeme, miešame. Ide to naozaj rýchlo. Záleží, aký hustý jahodový džem si chceme pripraviť. Skvelé je, ak máme jahody domáce, z vlastnej záhradky či od lokálnych pestovateľov. |
4 Hotové |
Tým, že sa varí aj v hrnci, posledné naberačky na panvici varíme iba krátky čas. Ak chceme jahodový džem dochutiť vanilkou, mätou a rumom, do odležaných jahôd to všetko pridáme. Za stáleho miešania spolu od zovretia povaríme 10 minút. Tak mätu vyberieme a jahodový džem varíme postupne aj na panvici. Jahodový džem je vynikajúci na palacinky, šišky, fantastický je s chlebom či žemľou s maslom. Voňavý džem z jahôd je skvelý aj do koláčov, zákuskov, dezertov i tort. Čo dodať? Fajnový jahodový džem patrí medzi tie najobľúbenejšie. Mňam. |