Ingrediencie:
- 1.5 kg Údená šunkacca váha 1 rolky
-
Na dochutenie
- 2 dcl Biele vínosuché biele víno-môžeme aj vynechať
- 2 ks Cibuľastredná veĺkosť
- 5 strúčikov Cesnak
- 3 guličky Nové korenie
- 5 guličiek Celé čierne korenie
- 1 ks. Bobkový list
Popis:
Údená varená šunka k Veľkej noci neodmysliteľne patrí. Neviete ako dlho ju variť, aby si zachovala peknú farbu a šťavnatosť? Nie je to nič komplikované. Mám pre vás podrobný postup a mnoho dobrých rád a zásad pri jej kúpe, príprave a varení. Keď ich dodržíte, veľkonočná údená šunka bude dokonalá.
Dobré rady:
- Kvalita šunky. Najlepšie je samozrejme domáca. Najvhodnejšia je údená šunka z bravčového stehna alebo z bravčovej krkovičky, šunka z bravčového pliecka zvykne byť mastnejšia.
- Ak si kúpime šunku vo vákuovom balení, môže nás prekvapiť väčšie množstvo vody. Lepšia je šunka voľná, prípadne balená v sieťke.
- Údenú šunku je vhodné deň pred varením namočiť do studenej vody, aby sme ju zbavili prebytočnej soli.
- Keď si údenú šunku uvaríme deň vopred, šunka nielen odleží, získa aj na chuti, s jej krájaním to bude omnoho jednoduchšie.
- Pred varením vždy odstránime sieťku (ak sme si vybrali údenú šunku v sieťke), pretože sa po uvarení veľmi ťažko odstraňuje.
- Uvarenú a vychladnutú údenú šunku zabalíme do alobalu, aby nevyschla. Skladujeme ju v chlade.
Zásady varenia údenej šunky:
- Údenú šunku vkladáme vždy do vriacej vody. Vodu necháme opäť zovrieť, tak šunku povaríme 3 minúty, potom plameň znížime a šunku už varíme iba na jemnom stupni. Takýmto spôsobom varenia si zachová údená šunka svoju šťavnatosť.
- Na dochutenie šunky môžeme pridať do vody na varenie suché biele víno, cibuľu, cesnak, nové a celé čierne korenie, bobkový list. Údená šunka je dosť slaná, soľ vynecháme.
- Najdôležitejším krokom je varenie šunky. Základným pravidlom je dĺžka varenia, 1 kg surovej údenej šunky varíme 1 hodinu, pozor, vždy na miernom stupni.
- Tlakový hrniec na varenie údenej šunky nie je vhodný, pretože by bola údená šunka suchá, stratila by na kvalite.
- Po uvarení necháme údenú šunku vychladnúť vo vode, v ktorej sa varila. Šunka si zachová peknú farbu, mäsko bude šťavnaté.
Počet porcií: 1 šunka (rolka) – cca 1,5 kg
Kroky
1 Hotové |
|
2 Hotové |
|
3 Hotové |
|
4 Hotové |
2 Komentáre Skryť komentáre
Šunku sme urobili podľa receptu a bola ozaj dobra
Ďakujem veľmi pekne za hodnotenie, som rada, že chutila.