Ingrediencie:
- 1 ks Cibuľaväčšia, alebo dve menšie
- 1.5 dl Medalebo aj viac, podľa potreby
Popis:
Domáci cibuľový sirup proti kašľu, chrípke a prechladnutí – recept ako sa robí liečivý sirup z cibule. Počuli ste už o tomto babičkinom cibuľovom sirupe a neviete ako na to? Vyskúšajte tento úplne jednoduchý a lacný recept.
Med – superpotravina vďaka svojmu unikátnemu zloženiu. Viete, že med vydrží aj niekoľko desiatok rokov a nepokazí sa? Med pôsobí protizápalovo a antibakteriálne, posilňuje imunitný systém, pomáha pri prechladnutí, ale aj ochoreniach dýchacích ciest.
Cibuľa – nášmu zdraviu taktiež veľmi prospešná. Obsahuje prírodné antibiotikum, má antibakteriálne a fungicídne účinky, vďaka čomu napomáha predchádzať infekciám. Dezinfikuje ústa, hltan a nos, pomáha pri liečbe kašľu, posilňuje imunitu, vynikajúca pri chrípke a prechladnutí.
Cibuľový sirup. Cibuľu zalejeme dostatočným množstvom medu, aby bola cibuľa zakrytá. Ak med nemôžeme, pridáme potrebné množstvo kryštálového či trstinového cukru. Necháme postáť niekoľko hodín na teplom mieste, aby cibuľa uvoľnila liečivú šťavu. Domáci cibuľový sirup sa užíva po lyžičkách niekoľkokrát denne. Najviac účinný je sirup čerstvý, môžeme ho však pripraviť aj na dva dni. Skladujeme v chlade.
Čaj z cibule. Cibuľový čaj pomáha pri prechladnutí a chrípke. Cibuľu nakrájame, zalejeme studenou vodou, privedieme do varu. Čaj povaríme 20 minút, necháme odležať 5 minút. Precedíme, dosladíme medom. Pijeme teplý, po malých dúškoch.
Dobrá rada. Cibuľový sirup skladujeme v chlade. Čerstvý – najlepší pri liečbe kašľu. Nepripravujeme ho príliš veľa, nikdy nie do zásoby.
1 porcia = 1 malý pohár
Kroky
1 Hotové |
|
2 Hotové |
|
3 Hotové |
Vytlačíme každú kvapôčku. Cibuľový sirup skladujeme v chlade. Pri kašli užívame aj niekoľko lyžíc denne, pokiaľ kašeľ neustúpi. Najúčinejší je čerstvý, pripravený v ten istý deň. Zvyšnú cibuľu môžeme využiť na prípravu domáceho cibuľového čaju. Cibuľu zalejeme studenou vodou a povaríme 20 minút, necháme odstáť 5 minút, scedíme. Popíjame teplý, po dúškoch. |