Ingrediencie:
- 2 ks Vajcevajce strednej veľkosti
- 15 PL KrupicaPL/polievková lyžica - pridáme zarovnané polievkové lyžice, prípadne podľa potreby
- 2 PL OlejPL/polievková lyžica - olej olivový, repkový či slnečnicový, roztopené maslo
-
PRE JEMNOSŤ HALUŠIEK
- 1 štipka Sóda bikarbónaalebo štipka prášku do pečiva
-
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE
- Bylinkypetržlenová vňať alebo pažítka
-
NA VARENIE KRUPICOVÝCH HALUŠIEK
- 2 ML SoľML/malá lyžička
Popis:
Jednoduché krupicové halušky do polievky – recept na chutné klasické halušky z detskej krupice. Fajnové krupicové halušky zavárame priamo do obľúbených polievok, alebo povaríme v osolenej vode. Dobrá polievka vždy zahreje a zasýti. Paradajková, zeleninová, ale aj mäsový vývar s domácimi krupicovými haluškami rozhodne ladí. Dobrú chuť.
Hľadáte recepty na skvelé halušky? Skúste naše tradičné kuracie pečeňové halušky i výborné sezónne halušky z hlávkového šalátu . Vynikajúce tekvicové halušky, úžasné do polievok, k dusenému mäsku, rôznym lahodným smotanovým, ale aj syrovým omáčkam. Medzi našimi receptami nájdete taktiež recept na jemnučké krupicové knedličky . Nech sa páči.
Dobrá rada. Aby boli krupicové halušky ešte nadýchanejšie, do cesta na krupicové halušky pridáme štipku sódy bikarbóny (prášku do pečiva). Cestíčko nesolíme, aby halušky nestvrdli. Slanosť omnoho lepšie pohltia z osolenej vody alebo priamo z polievky. Krupicu vždy primiešavame podľa potreby, záleží to od veľkosti vajec. Cesto na halušky necháme postáť – napučať, potom budú mäkké, tak chutia halušky z krupice najlepšie. Keď pridáme do haluškového cesta nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať alebo pažítku, krupicového halušky budú nádherne farebné, doplníme aj dôležitý vitamín C.
množstvo ingrediencií v recepte = 5 porcií halušiek do polievky
Kroky
1 Hotové |
V miske rozšľaháme vajcia vidličkou, prilejeme olej. Postupne zapracujeme krupicu, aby nám vzniklo polotuhé haluškové cestíčko. Prisypeme približne 15 zarovnaných polievkových lyžíc. Množstvo krupice záleží od veľkosti vajec. Ak by sme pridali krupice priveľa, halušky by boli tvrdšie. Haluškové cesto necháme postáť 10 minút, aby napučalo, neskôr zhustne. Keď chceme krupicové halušky ešte nadýchanejšie, do cesta primiešame štipku sódy bikarbóny (prášku do pečiva). |
2 Hotové |
Do väčšieho hrnca pridáme vodu, ale aj 2 malé lyžičky soli. Vodu necháme zovrieť. Do bublajúcej slanej vody alebo obľúbenej polievky (paradajkovej, cuketovej, hráškovej) zavaríme krupicové halušky cez sito na halušky alebo cez haluškovač. Halušky povaríme od zovretia približne 5-8 minút. Ak halušky varíme v osolenej vode, po uvarení ich preplápchneme studenou vodou, následne scedíme, aby sa nezlepili. Vždy ich potom pridávame do horúcej polievky. |
3 Hotové |
Domáce krupicové halušky sú vynikajúce do mäsového vývaru - hovädzieho, morčacieho i kuracieho. Krupicové halušky milujú predovšetkým menšie deti, lebo sú mäkučké a jemné. Doladia každú chutnú polievočku, dodajú polievke na sýtosti. Tieto halušky môžeme zvoliť aj ako prílohu k mäsovým i zeleninovým omáčkam, perkeltu. Nezabúdame však na množstvo krupice, aby boli krupicové halušky dokonalé. Krupica klasická, špaldová i bezlepková - výber je iba na nás. |