Ingrediencie:
- 3 ks Zemiakyzemiak strednej veľkosti
- 1 ks Vajce
- 1 PL Hladká múkaalebo podľa potreby
- 2-3 strúčiky Cesnakpodľa chuti
-
NA DOCHUTENIE PLACIEK
- podľa chuti Soľ
- 1 štipka Mleté čierne korenie
- 1 štipka Mletá rascaalebo rasca drvená
- 2 ML Sušený majoránML/malá lyžička - alebo podľa chuti
-
NA PEČENIE PLACIEK
- podľa potreby Repkový olej
Popis:
Zemiakové placky nebíčko v papuľke. Recept, ktorý zvládnu aj začiatočníci. Jednoduché, rýchle a chutné placky zo zemiakov. Ak pridáme menšie množstvo oleja na ich pečenie, ušetríme kalórie. Také poctivé chrumkavé potrebujú však oveľa viac tuku. Na pečenie zvolíme repkový olej, bravčovú masť alebo prepustené (ghee) maslo. Tieto tuky majú vysoký stupeň zadymenia.
Zemiaky – na Slovensku tradičné a veľmi obľúbené. Zemiaky obsahujú až 80 % vody, sú bohaté aj na škroby. Vitamíny – A, B1, B2, B6, veľké množstvo vitamínu C. Obsahujú dôležité minerály – horčík, zinok, vápnik, draslík, fosfor, železo, ale aj mnoho vlákniny. Zemiaky chránia pokožku, znižujú krvný tlak, výborné proti nespavosti, posilňujú srdce a oči.
Hľadáte recepty na prílohy zo zemiakov?
Recept na zemiakové placky bez múky a vajec – veľmi žiadaný. Niečo zdravé a FIT? Zemiakovo mrkvové pyré – fantastické k mnohým mäsitým i bezmäsitým jedlám. U nás nájdete aj recept ako pripraviť najlepšiu zemiakovú kašu , ktorá sa teší veľkej obľube. A taká stará dobrá klasika – slovenský zemiakový šalát bez majonézy či tradičný zemiakový šalát s majonézou. Dobrú chuť želáme.
Dobrá rada. Aby nám nastrúhané zemiaky nestmavli, k zemiakom prilejeme trochu horúceho mlieka. Ak mlieko nemáme, namiesto mlieka pridáme horúcu vodu s kvapkami citrónovej šťavy. Na prípravu zemiakových placiek – najvhodnejšie zemiaky staré, nie nové. Zemiaky z novej úrody obsahujú veľa vody, cesto tak potrebuje viac múky. Prebytočnú vodu zo zemiakov vždy zlejeme.
množstvo ingrediencií v recepte = 2 porcie zemiakových placiek
Kroky
1 Hotové |
|
2 Hotové |
|
3 Hotové |
|
4 Hotové |
|
5 Hotové |
|
6 Hotové |