Ingrediencie:
- 7 ks Zemiakystredná veľkosť, uvarené v šupke
- 3 ks Vajceuvarené natvrdo
- 1 ks Majonézacca 220 g balenie
- 1 ks Sterilizovaná zeleninamrkva s hráškom, cca 330 g balenie
- 3 ks Kyslé uhorky3 kusy strednej alebo väčšej veľkosti
- 1 ks Cibuľa1 menšia či strednej veľkosti
-
NA DOCHUTENIE
- Soľpodľa chuti
- Mleté čierne koreniepodľa chuti
- Kryštálový cukoriba trošku, na vyváženie chuti
- Ocotalebo šťava z kyslých uhoriek či citrónová šťava - podľa chuti
Popis:
Najlepší zemiakový šalát s majonézou, ktorý si zaručene obľúbite. Vianočný stôl bez majonézového šalátu si nevieme vôbec predstaviť. Klasický majonézový šalát – tradícia na Vianoce, Veľkú noc, ale aj taká nedeľná klasika s vyprážaným rezňom. Mňam. šalát, ktorý je šťavnatý a veľmi chutný? Nech sa páči, tu je jednoduchý overený recept. Dobrú sviatočnú chuť. Do zemiakového šalátu sa hodí domáca majonéza.
Dobrá rada. Ak si zemiaky na šalát uvaríme deň vopred, alebo aj zopár hodín pred prípravou, ušetríme si čas samotným chladením, nebudeme v strese. Obvarená cibuľa nie iba ľahšie stráviteľná, ale aj jemnejšia. Keď máme radi odľahčené verzie, polovicu majonézy nahradíme hustým bielym jogurtom alebo kyslou smotanou. Šťava z kyslých uhoriek dodá výbornú chuť, šalát jemne zjemní. Zemiakový šalát skladujeme vždy v chlade.
množstvo ingrediencií = na 4-5 porcií
Kroky
1 Hotové |
Najskôr si uvaríme zemiaky v šupke. Trvá to cca 20 minút, záleží to od druhu zemiakov. Dávame pozor, aby sa nám nerozvarili. Tak zemiaky zlejeme, môžeme ich prepláchnuť studenou vodou a necháme úplne vychladnúť. Vajcia uvaríme natvrdo. Od bodu varu ich varíme 10 minút, aby boli žĺtky pekné, žĺtkasté. Do vody k vareniu pridáme lyžičku sódy bikarbóny, budú sa ľahšie šúpať. Vajcia tiež necháme dobre vychladnúť, najlepšie v ľadovom kúpeli. |
2 Hotové |
Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a vo vode povaríme približne 5 minút, aby bola jemnejšia. Zemiaky očistíme - zbavíme šupky, vajíčka tiež ošúpeme. Do väčšej misky si pretlačíme zemiaky cez mriežkované koliesko. Môžeme urobiť kratšie či dlhšie kúsky, ako obľubujeme. Keď koliesko na šalát nemáme, uvarené zemiaky môžeme aj jednoducho nakrájať. Vajcia pretlačíme tiež cez mriežku na malé kocky, alebo krájame. Kyslé uhorky nakrájame na menšie kocky. |
3 Hotové |
Sterilizovanú mrkvu s hráškom scedíme, alebo ju pridáme s nálevom. K zelenine a vajíčkam na šalát primiešame majonézu a korenie - soľ, mleté čierne korenie, trošku cukru, nálev z uhoriek (ocot či citrón). Ak si majonézu ochutíme, dobre premiešame osobitne, a tak pridáme do šalátu, chute sa jednoducho a rýchlejšie prepoja. Zemiakový šalát spolu s majonézou opatrne premiešame a uložíme do chladu aspoň na pár hodín, aby prešli všetky chute. |