0 0
Čerešňový džem – najlepší babičkin RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
2 kg Čerešne čerešne odkôstkované
800 g Kryštálový cukor alebo podľa chuti, sladkosti čerešní
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE
2 ks Vanilkový cukor 16 g alebo podľa chuti
0.05 dl Rum podľa chuti
NA STERILIZÁCIU
2 ML Kyselina citrónová ML/malá lyžička

Nutričné informácie

1
Porcia
460
kcal

Čerešňový džem – najlepší babičkin RECEPT

Tip pre Vás. Ak chceme domáci čerešňový džem so zaujímavou chuťou a vôňou, k vareniu džemu pridáme vanilkový cukor alebo vanilkový lusk. Výborne ladí aj s pomarančovým likérom, amarettom či rumom.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Sezónny recept
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA ĎALŠIE DOCHUTENIE

  • NA STERILIZÁCIU

Popis:

Zdieľať

Čerešňový džem – najlepší babičkin recept. Bez aróm, ďalších farbív, a predovšetkým konzervantov. Jednoduchý poctivý domáci čerešňový džem hotový za pár minút. Ak máme čerešne z vlastnej úrody, pripravíme fajnový džem v BIO kvalite. Naozaj, oplatí sa vyskúšať. Recept aj pre začiatočníkov.

Čerešne. Vedeli ste, že dužina čerešní obsahuje viac ako 80 % vody? Čerešne, významný zdroj minerálov – horčík, železo, jód, fosfor, zinok, vápnik, draslík. Vitamíny – A, B, C, E. Toto chutné ovocie má omladzujúce účinky, ktoré skrášľujú našu pleť, pôsobia protizápalovo, výborné pri liečbe paradentózy. Zmierňujú aj reumatické ochorenia kĺbov a dnu, úžasné pri chudnutí. Čo viac dodať? Pre nás ženy sú čerešne skrátka pokladom.

Domáci čerešňový džem výborne ladí s chutnými hrnčekovými palacinkami , tradičnými šiškami , ale aj najlepšími fit cottage žemličkami s maslom. Skúsite?

10 dobrých a dôležitých rád pri príprave čerešňového džemu

1. Čerešne vyberáme pekné, zrelé, bez poškodenia (zrelé čerešne sú sladké).

2. Cukor môžeme zvoliť klasický kryštálový či zdravší trstinový.

3. Ak sú čerešne menej sladké, pridáme viac cukru, pri sladších cukor uberieme.

4. Na dochutenie môžeme zvoliť vanilkový cukor, vanilkový lusk, ale aj rum či amaretto.

5. Keď necháme odkôstkované čerešne s cukrom odležať na chladnom mieste aspoň 12 hodín (najlepšie na 24 hodín), čerešne pustia vynikajúcu vlastnú šťavu, chute sa prepoja.

6. Čerešne do džemu rozmixujeme, môžeme úplne dohladka, džem bude jemnejší, chutnejší je však čerešňový džem s kúskami ovocia.

7. Hustotu čerešňového džemu zvolíme podľa obľuby. Ak chceme džem hustejší, varíme ho určite dlhšie. Penu vždy zbierame, aby bol džem kvalitný, číry.

8. Kyselina citrónová (2 malé lyžičky na dané množstvo) nám zabezpečí istotu, že sa čerešňový džem nepokazí. Pridáme ju až k vareniu džemu.

9. Hygiena je pri príprave džemov, ale aj sirupov, kompótov vždy veľmi dôležitá – čisté ruky, hrnce, varechy, sklenené poháre i viečka.

10. Horúci džem vrstvíme do pohárov, ktoré dobre uzavrieme, potom otočíme dnom hore – to zabezpečí jednoduchú sterilizáciu.

Dobrá rada na záver. Chutný čerešňový džem môžeme kúpiť aj v obchode, ale ten pravý domáci, pripravený s láskou a nadšením chutí ako od babičky.

Tip na skvelý darček. Džem z čerešní v peknom pohári, ručne vypísanou etiketou s venovaním, ozdobený mašľou poteší určite každého.

množstvo ingrediencií v recepte = 7 ks 2 dl sklenených pohárov čerešňového džemu

 

Kroky

1
Hotové

Čerešne dozrievajú od polovice mája až do konca augusta. Záleží na odrode. Na prípravu domáceho čerešňového džemu sú najlepšie čerešne z vlastnej záhradky, od priateľov alebo ich zakúpime od lokálnych pestovateľov. Domáce čerešne sú skvelé - bez chemického ošetrenia, v BIO kvalite. Čerešne by mali byť dostatočne zrelé, aby boli sladké. Čím sladšie čerešne, tým menej cukru budeme potrebovať na prípravu domáceho džemu. Plody ovocia musia byť vždy zdravé, bez poškodení, dávame pozor, aby neboli plesnivé.

2
Hotové

Čerešne dobre umyjeme, zbavíme stopiek, osušíme, rozpolíme a odkôstkujeme. Pripravené čerešne prekladáme vo väčšom hrnci cukrom, ovocie ukončíme vždy cukrom. Ak máme čerešne kyslejšie, pridáme viac cukru, ak sladšie, cukor môžeme aj ubrať. Tak ovocie necháme odležať na chladnom mieste cca 12 hodín (najlepšie 24 hodín), čerešne pustia vlastnú šťavu. Potom čerešne premiešame a rozmixujeme. Ak chceme čerešňový džem úplne hladký, čerešne mixujeme dohladka, ak chceme džem s kúskami ovocia, mixujeme tak, aby nám ostali aj kúsky čerešní.

3
Hotové

Čerešne v hrnci dáme variť na nízky stupeň, pravidelne ich premiešavame. Pripravíme aj kvalitnejšiu teflónovú panvicu, aby sme varenie domáceho čerešňového džemu urýchlili. Dve až tri naberačky čerešňového džemu odoberieme na panvicu (množstvo podľa veľkosti panvice). Za stáleho miešania džem varíme na pri nízkom stupni, bude jemne prebublávať. Vytvorí sa aj pena, tú odoberieme. Keď džem jemne stmavne a zhustne je hotový. Hustotu zvolíme podľa obľuby. Kontrolu hustoty môžeme urobiť na malom tanieriku. Malé množstvo čerešňového džemu na tanieriku dáme do chladničky iba na chvíľu. Tak ho vyberieme, skontrolujeme hustotu.

4
Hotové

Ešte horúci džem postupne vrstvíme do pripravených čistých sklenených uzatvárateľných pohárov, až 0.5 cm pod hrdlo pohára. Hrdlo dôkladne očistíme, pohár dobre uzavrieme viečkom. Pohár s čerešňovým džemom otočíme dnom hore a necháme úplne vychladnúť do druhého dňa. Takto postupne čerešňovú hmotu odoberáme z hrnca, dovárame na panvičke. Pri varení neodchádzame, džem sledujeme, miešame. Ide to naozaj rýchlo. Záleží, aký hustý čerešňový džem chceme pripraviť. Skvelé je, ak máme čerešne domáce, z vlastnej záhradky či od lokálnych pestovateľov.

5
Hotové

Tým, že sa varí aj v hrnci, posledné naberačky na panvici varíme iba krátky čas. Čo je dôležité, penu z džemov vždy zbierame, aby sme mali džem kvalitný, dosiahli jeho čírosť. Ak chceme čerešňový džem dochutiť vanilkou alebo rumom, do odležaných čerešní stačí tieto ingrediencie primiešať k vareniu džemu. Čerešňový džem je vynikajúci na palacinky, šišky, fantastický na chlieb či biele pečivo potreté maslom. Voňavý džem z čerešní je skvelý aj do koláčov, zákuskov, dezertov i tort. Čo dodať? Fajnový džem z čerešní patrí medzi tie najobľúbenejšie vďaka svojej sladkokyslej chuti.

Martina

Tvarohová pomazánka
predchádzajúci
Klasická tvarohová pomazánka – TOP recept
Zemiakové placky nebíčko v papuľke
ďalšií
Zemiakové placky nebíčko v papuľke RECEPT
Tvarohová pomazánka
predchádzajúci
Klasická tvarohová pomazánka – TOP recept
Zemiakové placky nebíčko v papuľke
ďalšií
Zemiakové placky nebíčko v papuľke RECEPT

Pridajte svoj komentár