Ingrediencie:
- 8 ks Zemiakystredná veľkosť
- 4 ks Mrkvastredná veľkosť
-
NA ZJEMNENIE
- 30 g Maslonajlepšie maslo ghee, môžeme aj vynechať
- Mliekopodľa chuti a potreby, môžeme aj vynechať
- Šľahačková smotanapodľa chuti a potreby, môžeme aj vynechať
-
NA DOCHUTENIE
- Soľpodľa chuti
- Mleté čierne koreniepodľa chuti, môžeme aj vynechať
Popis:
Zemiakovo mrkvové pyré – zemiakovo mrkvová kaša, zdravý recept. Skvelá chutná a výživná príloha bez lepku, vhodná pri zdravom stravovaní, ale aj mnohých diétach. Vyskúšate?
Prílohy zo zemiakov a mrkvy – fantastické k mäsovým i zeleninovým jedlám, pokrmom z rýb, ale aj tak bez všetkého ako zbožňuje naša Dendy. Ľahko stráviteľné lahodné zeleninové pyré, ktoré chutí vynikajúco. Rýchla a lacná zemiakovo mrkvová kaša – nabitá vitamínmi a minerálmi.
Mrkva – oranžová kráľovná zdravia. Bohatý zdroj betakaroténu, ktorý sa v ľudskom tele mení na vitamín A. Mrkvička plná vitamínov B, C, D, E, významný zdroj minerálov a stopových prvkov. Obsahuje horčík, vápnik a železo. Má aj mnoho vlákniny a antioxidantov, minimum cukrov a tukov. Výborne chutí surová i varená. Tepelnou úpravou uvoľní mrkva minerály a živiny omnoho jednoduchšie.
Zemiaky – tradičné a veľmi obľúbené. Obsahujú až 80 % vody, bohaté na škroby. Z vitamínov majú zastúpenie vitamín A, B1, B2, B6, veľké množstvo vitamínu C. Minerály – zinok, horčík, vápnik, draslík, fosfor, železo, má aj dostatok vlákniny. Ak budeme zemiaky konzumovať pravidelne, ochránime našu pokožku, podporíme nižší krvný tlak, pokojnejší spánok, posilníme aj zdravé srdce a zrak.
Dobrá rada. Na zjemnenie zemiakovo mrkvového pyré je úžasné ghee maslo – zdravé a výživné. Neviete ako ho pripraviť? Tu je recept . Zeleninové pyré môžeme zjemniť aj horúcim mliekom či šľahačkovou smotanou. Do kaše je vhodné pridať tuk, pretože práve niektoré dôležité vitamíny sú rozpustné v tukoch. Ak pridáme aj čerstvé bylinky, doplníme ďalší vitamín C.
množstvo ingrediencií = 5 porcií
Kroky
1 Hotové |
Zemiaky a mrkvu ošúpeme, dôkladne umyjeme. Ak máme zeleninu z vlastnej záhradky, je to skvelá voľba. Zemiaky a mrkvu môžeme zvoliť aj kupovanú v BIO kvalite. Zeleninu nakrájame na menšie kúsky, vložíme do hrnca. Pridáme malú lyžičku soli, zalejeme vodou, aby boli kúsky zeleniny prikryté. Pod pokrievkou varíme zemiaky a mrkvu do mäkka. Potom zeleninu zlejeme od vody, ktorú dáme bokom, poslúži nám na zriedenie zdravého pyré. |
2 Hotové |
Pri FIT verzii nepridávame mlieko ani smotanu, pridáme len trošku masla ghee alebo olivový olej pre uvoľnenie vitamínov. Na zriedenie kaše využijeme vodu z varenia. Ak si kalórie nestrážime, do kaše pridáme maslo a horúce mlieko, trošku smotany, ktorá dodá jemnosť a lahodnosť. Zemiaky s mrkvou stačí poriadne roztlačiť varechou na zemiaky. Môžeme ju vyšľahať ešte mixérom s metličkami, bude pekne nadýchaná. Dochutíme soľou, korením. |