1 2
Slovenský zemiakový šalát bez majonézy, babičkin RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
10 ks Zemiaky stredná veľkosť
4 ks Kyslé uhorky stredná veľkosť
3 ks Cibuľa stredná veľkosť
NA NÁLEV
6 DL Voda 600 ml
4 PL Ocot PL/polievková lyžica, alebo podľa chuti
2 ML Soľ ML/malá lyžička, alebo podľa chuti
2 ks Bobkový list
5 guličiek Celé čierne korenie
2 guličky Nové korenie
1 ML Celá rasca ML/malá lyžička
2 PL Kryštálový cukor PL/polievková lyžica, alebo cukor trstinový
NA ZJEMNENIE
2 PL Olej PL/polievková lyžica, olej podľa výberu

Nutričné informácie

1
Porcia
160
kcal

Slovenský zemiakový šalát bez majonézy, babičkin RECEPT

Tip pre vás. Tento jednoduchý slovenský zemiakový šalát bez majonézy podávame na teplo, ale aj na studeno. Dôležité je, aby odležal, zemiaky pohltia chuť ostatných ingrediencií, chute sa nádherne prepoja.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Sezónny recept
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA NÁLEV

  • NA ZJEMNENIE

Popis:

Zdieľať

Slovenský zemiakový šalát bez majonézy – šalát zo zemiakov, cibule a kyslých uhoriek v kyslastom náleve. Diétny, ľahko stráviteľný a veľmi chutný. K vyprážaným jedlám sa tento tradičný šalát podľa babičky veľmi hodí. Vianoce alebo Veľkú noc si bez zemiakového šalátu nevieme vôbec predstaviť. Klasický zemiakový šalát s majonézou? Nech sa páči tu je náš rodinný recept. Ak máme radšej odľahčené verzie šalátov, tento slovenský zemiakovo cibuľový šalát je skvelou voľbou.

Dobrá rada. Zemiaky krájame na tenšie plátky, môžeme ich však pretlačiť cez mriežkované koliesko. Cibuľu nakrájame na tenké plátky, alebo ju krájame nadrobno. Najdôležitejšie je doladiť chuť zemiakového šalátu bez majonézy, aby nebol mdlý, ale jemne kyslastý.  Ak si zemiaky uvaríme zopár hodín vopred, ušetríme si čas pri príprave samotného šalátu, pretože zemiaky musia dôkladne vychladnúť. Keď máme málo nálevu, môžeme si ho ešte dovariť, alebo prilejeme šťavu z kyslých uhoriek.

množstvo ingrediencií na 4-5 porcií

Kroky

1
Hotové

Najskôr si uvaríme zemiaky v šupke. Trvá to približne 20 minút. Zemiaky počas varenia sledujeme, aby sa nám nerozvarili. Uvarené zemiaky necháme dobre vychladnúť, potom ich ošúpeme. Zemiačiky nakrájame na tenšie menšie plátky, môžeme ich však aj pretlačiť cez mriežkované koliesko na zemiaky. Uvaríme ešte nálev, ktorý pripravíme tak, že do hrnca prilejeme vodu, ocot, pridáme korenie - soľ, bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie, rascu i cukor.

2
Hotové

Sladko-kyslý nálev povaríme 10 minút na miernom stupni. Po uvarení nálev scedíme od korenia. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno či na tenké plátky. Keď zvolíme šalotku alebo červenú cibuľu, šalát bude jemnejší a lahodnejší. Do precedeného nálevu pridáme nakrájanú cibuľu, nálev na zemiakový šalát povaríme ešte približne 3 minúty. A nálev na slovenský šalát máme hotový. Ešte si nakrájame aj kyslé (kvasené) uhorky na menšie kúsky - kocky.

3
Hotové

Pripravené zemiaky zalejeme nálevom, prilejeme aj olej - najlepšie olivový, pridáme nakrájané kyslé uhorky. Zemiaky by mali byť ponorené v náleve, aby čo najlepšie pohltili všetky chute. Zemiakový šalát opatrne premiešame, môžeme ho ešte dochutiť, ak je treba, soľou, doladiť octom. Zemiakovo-cibuľový šalát uložíme do chladu na pár hodín, musí odležať. Najlepšie chutí na druhý deň. Je výborný teplý, ale aj chladený - jednoduchý, rýchly a lahodný šalátik.

Martina

Zemiakový šalát
predchádzajúci
Zemiakový šalát s majonézou, NAJLEPŠÍ recept
Treska na masle
ďalšií
Treska na masle, jednoduchý zdravý FIT recept
Zemiakový šalát
predchádzajúci
Zemiakový šalát s majonézou, NAJLEPŠÍ recept
Treska na masle
ďalšií
Treska na masle, jednoduchý zdravý FIT recept

Pridajte svoj komentár