Ingrediencie:
- 10 ks Zemiakystredná veľkosť
- 4 ks Kyslé uhorkystredná veľkosť
- 3 ks Cibuľastredná veľkosť
-
NA NÁLEV
- 6 DL Voda600 ml
- 4 PL OcotPL/polievková lyžica, alebo podľa chuti
- 2 ML SoľML/malá lyžička, alebo podľa chuti
- 2 ks Bobkový list
- 5 guličiek Celé čierne korenie
- 2 guličky Nové korenie
- 1 ML Celá rascaML/malá lyžička
- 2 PL Kryštálový cukorPL/polievková lyžica, alebo cukor trstinový
-
NA ZJEMNENIE
- 2 PL OlejPL/polievková lyžica, olej podľa výberu
Popis:
Slovenský zemiakový šalát bez majonézy – šalát zo zemiakov, cibule a kyslých uhoriek v kyslastom náleve. Diétny, ľahko stráviteľný a veľmi chutný. K vyprážaným jedlám sa tento tradičný šalát podľa babičky veľmi hodí. Vianoce alebo Veľkú noc si bez zemiakového šalátu nevieme vôbec predstaviť. Klasický zemiakový šalát s majonézou? Nech sa páči tu je náš rodinný recept. Ak máme radšej odľahčené verzie šalátov, tento slovenský zemiakovo cibuľový šalát je skvelou voľbou.
Dobrá rada. Zemiaky krájame na tenšie plátky, môžeme ich však pretlačiť cez mriežkované koliesko. Cibuľu nakrájame na tenké plátky, alebo ju krájame nadrobno. Najdôležitejšie je doladiť chuť zemiakového šalátu bez majonézy, aby nebol mdlý, ale jemne kyslastý. Ak si zemiaky uvaríme zopár hodín vopred, ušetríme si čas pri príprave samotného šalátu, pretože zemiaky musia dôkladne vychladnúť. Keď máme málo nálevu, môžeme si ho ešte dovariť, alebo prilejeme šťavu z kyslých uhoriek.
množstvo ingrediencií na 4-5 porcií
Kroky
1 Hotové |
Najskôr si uvaríme zemiaky v šupke. Trvá to približne 20 minút. Zemiaky počas varenia sledujeme, aby sa nám nerozvarili. Uvarené zemiaky necháme dobre vychladnúť, potom ich ošúpeme. Zemiačiky nakrájame na tenšie menšie plátky, môžeme ich však aj pretlačiť cez mriežkované koliesko na zemiaky. Uvaríme ešte nálev, ktorý pripravíme tak, že do hrnca prilejeme vodu, ocot, pridáme korenie - soľ, bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie, rascu i cukor. |
2 Hotové |
Sladko-kyslý nálev povaríme 10 minút na miernom stupni. Po uvarení nálev scedíme od korenia. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno či na tenké plátky. Keď zvolíme šalotku alebo červenú cibuľu, šalát bude jemnejší a lahodnejší. Do precedeného nálevu pridáme nakrájanú cibuľu, nálev na zemiakový šalát povaríme ešte približne 3 minúty. A nálev na slovenský šalát máme hotový. Ešte si nakrájame aj kyslé (kvasené) uhorky na menšie kúsky - kocky. |
3 Hotové |
Pripravené zemiaky zalejeme nálevom, prilejeme aj olej - najlepšie olivový, pridáme nakrájané kyslé uhorky. Zemiaky by mali byť ponorené v náleve, aby čo najlepšie pohltili všetky chute. Zemiakový šalát opatrne premiešame, môžeme ho ešte dochutiť, ak je treba, soľou, doladiť octom. Zemiakovo-cibuľový šalát uložíme do chladu na pár hodín, musí odležať. Najlepšie chutí na druhý deň. Je výborný teplý, ale aj chladený - jednoduchý, rýchly a lahodný šalátik. |