Ingrediencie:
- 4-5 ks Hovädzie líčkapribližne 800-1 000 g hovädzích líčok
- 4 PL OlejPL/polievková lyžica
- 1 ks Cibuľastredná veľkosť
- 5 strúčikov Cesnak
- 2 ks Mrkvamenšia veľkosť
- 1 ks Petržlenmenšia veľkosť
- 0.25 ks Zeler1/4 zeleru strednej veľkosti
- 5 DL Červené vínonajlepšie červené suché víno
- 3 DL Vývardomáci vývar alebo bujón
-
NA DOCHUTENIE
- 3 ks Bobkový list
- 3 vetvičky Tymián
- Soľpodľa chuti
- Mleté čierne koreniepodľa chuti
-
NA ZJEMNENIE
- 1 PL MasloPL/polievková lyžica
Popis:
Hovädzie líčka na červenom víne. Delikatesa, ktorú sa oplatí vyskúšať. Hovädzie líčka s výbornou vínovou omáčkou skvelo ladia so zemiakovou kašou, štuchanými zemiakmi, fantastické sú aj so zeleninovým šalátom či grilovanou zeleninou. Čo poviete?
Hovädzie mäso obsahuje mnoho plnohodnotných bielkovín, je bohaté na horčík a železo. Aj keď si líčka vyžadujú špeciálnu prípravu, výsledok rozhodne stojí za to. Kto by nemiloval chutné hovädzie mäsko rozpadávajúce sa na jazyku?
Dobrá rada. Nezabúdame, dôležitý je dlhý čas a nízka teplota pečenia, aby sme docielili ten správny pôžitok z vynikajúceho jemnučkého hovädzie mäsa.
na 1 osobu rátame cca 150 g surového mäsa
Kroky
1 Hotové |
Hovädzie líčka dobre umyjeme, dôkladne sušíme a odblaníme, odstránime šľachy. Tak líčka osolíme a okoreníme z oboch strán. Pripravíme si kvalitnejší hrniec, ktorý dobre rozohrejeme, pridáme olej. Na rozpálenom oleji hovädzie líčka opečieme zo všetkých strán, mali by byť až také hnedasté, aby bolo mäsko dobre uzavreté, šťava zvnútra pečením nevytiekla. |
2 Hotové |
Opečené mäso povyberáme. Do výpeku pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú restujeme jemne do sklovita. Ak by bolo málo oleja, môžeme pridať ešte dve polievkové lyžice. Tak vložíme aj roztlačený cesnak, ktorý restujeme len chvíľu, stačí, aby zavoňal. Nakoniec pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, ktorú restujeme na nízkom stupni približne 10 minút. |
3 Hotové |
Nesmieme to robiť na silnom stupni, zelenina by nám zhorkla. Opečenú zeleninu zalejeme červeným vínom a vývarom, necháme zovrieť. Vložíme opečené kusy hovädzích líčok, vetvičky tymiánu, bobkové listy. Hrniec prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 150 stupňov C. Hovädzie mäso pečieme 3-4 hodiny, aj viac, podľa potreby. Mäsko vždy skontrolujeme. |
4 Hotové |
Keď je mäsko mäkučké, vyberieme ho, a necháme trošku odležať. Potom krájame tenké plátky. Z omáčky vyberieme tymián a bobkové listy, omáčku rozmixujeme dohladka. Dochutíme ju ešte soľou, zriedime vývarom, ak je treba, prevaríme. Nakoniec zjemníme vínovú omáčku surovým maslom, premiešame, omáčku už nevaríme. Môžeme podávať. |