Ingrediencie:
-
KLASICKÁ MEDOVÁ MARINÁDA
- 10 PL Kečupalebo podľa chuti
- 4 PL Horčicaalebo podľa chuti
- 4 PL Olejalebo podľa chuti
- 5 PL Sójová omáčkaalebo podľa chuti
- 3 PL Worcestrová omáčkaalebo podľa chuti
- 6 PL Medmed tekutý - alebo podľa chuti
- 3-4 strúčiky Cesnakalebo podľa chuti
- 1 PL Citrónová štavaPL/polievková lyžica, alebo podľa chuti
- 1 štipka Soľpre chuť, môžeme aj vynechať, aby nebolo mäsko tvrdé
- 1 štipka Mleté čierne koreniealebo podľa chuti
-
PIKANTNÁ MEDOVÁ MARINÁDA
- Chilli koreniepodľa chuti
- Chilli papričkynadrobno nakrájaná - podľa chuti
Popis:
Najlepšia medová marináda na mäso – TOP recept. Fantastická marináda na grilované rebierka, aj pečenú krkovičku, kuracie mäso – kuracie stehná, krídelká i kuracie prsia. Mäso z pacu – po upečení šťavnaté, úžasnej chuti. Keď pridáme chilli korenie alebo nadrobno nakrájanú chilli papričku, získa fajnovú pikantnú, sladkokyslú chuť. Hotová delikatesa.
Sezóna grilovania je v plnom prúde. Čo potrebujeme? Kvalitné mäso – podľa výberu, a vynikajúcu domácu marinádu. Čo je dôležité? Mäso musí v marináde odležať pár hodín, minimálne 3, najlepšie však cez noc. Bude to gastronomický zážitok, to vám garantujem. Marináda mäsko zmäkčí, získa výnimočnú chuť po korení. Čo viac dodať? Rozplýva sa na jazyku.
Marinády na mäso – úžasné, pretože touto prípravou získa mäsko na chuti. Dôležitá je správna kombinácia ingrediencií. Treba rátať, potrebujeme čas na marinovanie (odležanie, pacovanie). Mäso musí byť potreté marinádou dôkladne, a to z každej strany. Ak máme hrubšie kusy mäsa – napríklad mäsité rebierka, kuracie stehná vcelku, alebo mäso pečieme v celku – do mäsa urobíme nožom zárezy, aby marináda prenikla až do vnútra. Mäso v marináde uložíme do dobre uzatvárateľnej nádoby. Vždy ho necháme odležať v chlade – v chladničke. Soľ používame minimálne, aby mäsko nebolo tvrdé. Nikdy ho nemarinujeme zmrazené, vždy ho rozmrazíme, osušíme, a tak pripravíme.
Dokonalá klasická domáca marináda na mäso. Pre fantastickú chuť vlastnej marinády vyvážime sladkosť, kyslosť, slanosť i pikantnosť. Ako sladkú ingredienciu používame med, ktorý pri pečení nádherne skaramelizuje. Kyslá zložka mäsko zmäkčí, bude jemnejšie a krehkejšie. Môžeme pridať citrónovú šťavu, ocot, víno, ale aj napríklad sójovú omáčku. Olejová zložka podporuje uvoľnenie chuti, rovnomerne rozloží ostatné ingrediencie – korenie a bylinky. Používame olivový olej alebo olej slnečnicový, repkový. Koreninová zložka doladí mäso k dokonalosti – roztlačený cesnak či nadrobno nakrájaná cibuľka, mleté čierne korenie, mletá či drvená rasca, solíme minimálne. Pikantná chuť? Pridáme chilli korenie alebo nadrobno nakrájanú chilli papričku. Všetko však s mierou.
Dobrá marináda na mäso a správna tepelná príprava – nezabudnuteľná chuť každej grilovačky. Ak marinované mäsko pečieme v rúre, vždy to robíme pri nižšej teplote okolo 160 stupňov C, prikryté alobalom. Pečenie trvá približne 1-3 hodiny. Záleží od druhu mäsa a veľkosti porcií. Ku koncu, keď je mäso mäkké, alobal odstránime, pridáme vyššiu teplotu cca 200 stupňov C – funkciu gril. Tak mäsko dopečieme do požadovanej chuti, konzistencie. Dávame pozor, aby sa nepripálilo. Správne grilované alebo pečené mäso má byť vo vnútri šťavnaté, pritom jemnučké, zvonku jemne chrumkavé.
množstvo ingrediencií na marinádu = 1 kg surového mäsa
Kroky
1 Hotové |
Najlepšie medová marináda. Do misky pridáme kečup, horčicu, olej, sójovú i worcestrovú omáčku, tekutý med, očistený roztlačený cesnak a citrónovú šťavu. Premiešame. Pre chuť pridáme štipku soli a mleté čierne korenie. Dobre premiešame a ochutnáme, doladíme chute podľa potreby. Pripravenou medovou marinádou potrieme jednotlivé plátky alebo celé kusy osušeného mäsa. Robíme to dôkladne, aby sme nevynechali žiadnu časť. Je dôležité, aby sa mäsko marinádou napilo, pohltilo všetky chute fantastickej medovej marinády. |
2 Hotové |
Mäso v marináde pripravujeme vždy s predstihom, potrebujeme, aby odležalo niekoľko hodín. Minimálne 3 hodinky, najlepšie cez noc. Marinované mäso uložíme vždy do dobre uzatvárateľnej nádoby. Marinujeme ho v chladničke, určite nie pri izbovej teplote, aby sa nepokazilo. Pred tepelnou úpravou - pečením v rúre alebo grilovaním mäso vyberieme z chladu skôr, aby získalo izbovú teplotu. Ak by bolo veľmi studené, pri grilovaní by sa mohlo pripáliť, bol by veľký výkyv teplôt, šok. Je potrebné dodržať správny postup prípravy pečenia či grilovania mäsa. |
3 Hotové |
Najlepšia medová marináda je vynikajúca na kuracie, bravčové, ale aj hovädzie mäso. Fajnová je krkovička pečená v rúre, fantastické grilované rebrá, ale aj rebrá pečené v rúre, dokonalé vykostené kuracie stehná alebo šťavnaté kuracie krídelká na grile. Táto domáca marináda s medom zachráni rodinné posedenia, party, oslavy i grilovačky. Kto má rád pikantnejšiu - pálivú chuť, pripraví si pikantnú medovú marinádu s chilli. Dobrá marináda nikdy nič nepokazí, z pečeného alebo grilovaného mäsa urobí gurmánsky zážitok nezameniteľnej chuti. |