Ingrediencie:
- 2 hrnčeky Polohrubá múkamôže byť aj špaldová či bezlepková
- 1 hrnček Kryštálový cukoralebo trstinový cukor
- 1 ks Vanilkový cukor
- 1 ks Prášok do pečiva
- 1 hrnček Mliekomlieko vlažné, nie horúce
- 0.5 hrnčeka Olej
- 2 ks Vajceväčšie, alebo 3 ks menšie
-
NA NÁPLŇ
- 10 ks Jablkástredná veľkosť, aj vaic
- 1 ks Vanilkový cukor
- Kryštálový cukoralebo trstinový - podľa chuti
- Mletá škoricapodľa chuti
- Citrónová štavapodľa chuti
-
NA POLEVU
- 100 g Čokoládana varenie, alebo tmavá alebo mliečna
- 2 PL Kokosový olejalebo olej
Popis:
Obrátený jablkový koláč – recept. Hľadáte jednoduchý, rýchly a chutný recept z jabĺk? Nech sa páči. Najjednoduchší obrátený jablčník. Sladké maškrtenie pre celú rodinu.
Jablká – plné živín a vitamínov. Sú tradičné, obľúbené, nájdeme ich v každej komore. Jabĺčka prospievajú nášmu zdraviu, nie nadarmo sa hovorí, aspoň jedno jablko denne, aby sme boli zdraví a pekní. Je tu pre Vás recept na obrátený JABLKOVÝ koláč.
Dobrá rada. Ak chceme koláč väčší a vyšší, zdvojnásobíme ingrediencie. Na obrátený jablkový koláčik môžeme rozotrieť vyšľahanú šľahačku, ale aj uvarený puding zmiešaný s kyslou smotanou. Pri verzii bez lepku pridáme múku bezlepkovú, kto používa cukor trstinový, je to tiež dobrá voľba.
ingrediencie: na 1 plech veľkosti cca 34×22 cm
1 hrnček= 3 dl
Kroky
1 Hotové |
Jablká ošúpeme, umyjeme a nastrúhame na hrubšie rezance. Pridáme citrónovú šťavu, premiešame, necháme postáť. Jablká pustia šťavu, ktorú vytlačíme, aby nebol koláčik príliš "mokrý". Do misky nasypeme suché ingrediencie - múku, cukor, prášok do pečiva, varechou premiešame. Prilejeme vlažné mlieko, olej, pridáme aj vajcia. Všetko spolu dobre spojíme, postačí nám varecha. Vytlačené jablká dochutíme cukrom a mletou škoricou podľa chuti - kyslosti jabĺk. Plech vystelieme papierom na pečenie, rozvrstvíme jablká, na ktoré vylejeme cesto. |
2 Hotové |
Obrátený jablkový koláč pečieme pri teplote 180 st. C približne 40 minút. Vrch koláča by mal byť jemne hnedastý. Jablkový koláč necháme vychladnúť, tak ho preklopíme na druhú stranu - druhý plech dáme na jablká, a tak koláčik jednoducho otočíme. Hotový koláč s jablkami môžeme poliať čokoládovou polevou (nad parou roztopíme čokoládu spolu s kokosovým olejom, necháme mierne vychladnúť a jablkový koláč polejeme), posypať mandľami, pridať šľahačku, kyslú smotanu osladenú cukrom, alebo, vyskúšajte kopček vanilkovej zmrzliny. Sladké maškrtenie. |