Ingrediencie:
- 800 g Hovädzie mäsohovädzie zadné alebo hovädzí roštenec
- 3 PL OlejPL/polievková lyžica
- 1 ks Cibuľaväčšia cibuľa, alebo dve menšie
- 2-3 strúčiky Cesnakalebo aj viac, podľa chuti
-
NA DOCHUTENIE
- 2 PL Mletá červená paprikaPL/polievková lyžica, 1 PL na dochutenie mäsa, 1 PL k cibuli
- Soľpodľa chuti
- 1 štipka Mleté čierne korenie
- 0.5 ML Mletá rascaML/malá lyžička
- 0.5 ML KurkumaML/malá lyžička
- Vegetabez soli, podľa chuti, môžeme aj vynechať
- 1.5 PL HorčicaPL/polievková lyžica, alebo podľa chuti
- 3 PL KečupPL/polievková lyžica alebo podľa chuti
-
NA RESTOVANIE CIBULE
- 1 PL MasloPL/polievková lyžica
-
NA KONEČNÉ ZJEMNENIE
- 1 ML MasloML/malá lyžička, môžeme aj vynechať
Popis:
Výborná hovädzia roštenka, top recept na skvelú roštenku z hovädzieho mäsa. Recept na chutný obed zvládne aj začiatočník, postup je úplne jednoduchý. Tip na skvelé jedlo bez lepku pre celú rodinu. Dobrú chuť želám.
Na prípravu vynikajúcej roštenky zvolíme kvalitnejšie hovädzie mäsko – hovädzí roštenec alebo hovädzie zadné. Čím máme mäsko mladšie, najlepšie z mladého býka, tým bude jemnejšie, mäkšie, po udusení sa rozpadavajúce.
Fajnovú hovädziu roštenku podávame s dusenou ryžou i zemiakovou kašou . Môžeme zvoliť aj opekané zemiaky . Zdravšia verzia prílohy zasa s výživným bulgurom . Pri FIT verzii pridáme čerstvý zeleninový šalát, dusenú či grilovanú zeleninu.
Dobrá rada. Ak hovädzie – jemne naklepané plátky dáme do marinády z oleja a korenia odležať na pár hodín, najlepšie cez noc, hovädzia roštenka bude ešte jemnejšia a delikátnejšia. Na úplný záver, keď roštenky odstavíme zo sporáka, pridáme malú lyžičku masla na zjemnenie úžasnej omáčky bez lepku.
Na jednu porciu rátame 150-200 g mäsa.
Z tohto množstva ingrediencií pripravíme 4-5 porcií – podľa veľkosti.
Kroky
1 Hotové |
Hovädzie mäso (hovädzie zadné alebo aj hovädzí roštenec) umyjeme a dôkladne osušíme. Ak máme plátky mäsa, tie jemne naklepeme. Keď máme mäsko vcelku, nakrájame ho na plátky približne 1,5 cm hrubé, ktoré tiež jemne naklepeme. Plátky roštenky ochutíme korením - soľou, vegetou (ak používame, najlepšie bez soli), mletým čiernym korením a mletou červenou paprikou, mletou rascou, kurkumou. Kvalitnú panvicu rozohrejeme, pridáme olej a plátky hovädzieho mäsa. |
2 Hotové |
Plátky hovädzieho mäsa - hovädzie roštenky opekáme z každej strany do hnedasta, aby sa "zatiahli" - uzavreli. Takto pripravené mäso na roštenky ostane vo vnútri šťavnaté. Plátky mäsa vyberieme, pridáme polievkovú lyžicu masla a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú restujeme do sklovita. Tak pridáme roztlačený cesnak, iba chvíľku orestujeme. Cesnaku stačí iba chvíľka, inak by zhorkol. Orestovanú cibuľu s cesnakom zasypeme mletou červenou paprikou - 1 polievkovou lyžicou. |
3 Hotové |
Spolu premiešame, vložíme odložené plátky hovädzieho mäsa (hovädzie roštenky). Obalíme v cibuľovom základe. Panvicu prikryjeme a mäsko dusíme na jemnom stupni pod pokrievkou približne 5 minút, aby pustilo vlastnú šťavu. Takto získa hovädzia roštenka na ešte lepšej chuti, pustí vlastnú šťavu. Potom pridáme trošku horúcej vody alebo vývaru a prikryté roštenky dusíme do polomäkka. Napokon pridáme horčicu a kečup - podľa chuti a potreby, a dusíme do mäkka. |
4 Hotové |
Ak je potrebné, roštenky podlejeme horúcou vodou - vývarom, podľa potreby. Mäsko dusíme do mäkka. Hovädzia roštenka chutí úžasne so zemiakovou kašou, dusenou ryžou, tarhoňou, slovenskou ryžou. Ale aj s obyčajným chlebom a kyslou uhorkou je fantastická . Na roštenku môžeme položiť volské oko, pridať praženú cibuľku. Je možné ju zakúpiť, alebo aj pripraviť doma - nadrobno nakrájanú cibuľku restujeme na masle a oleji na jemnom stupni do chrumkava. |