Tekvica Hokkaido – oranžový poklad jesene

Tekvica Hokkaido patrí medzi poklady jesene. Láka nielen svojou nádhernou farbou, krásne sa vyníma na jesenných dekoráciách, je predovšetkým skutočným zázrakom pre naše zdravie.
V tomto mojom novom blogu sa dozviete, čo všetko by ste mali o tekvici vedieť. Na jednom mieste si prečítate o zaujímavostiach, benefitoch, účinkoch pre naše zdravie, o jej využití a skladovaní.
Vedeli ste, aký ma pôvod tekvica Hokkaido?
Tekvica pochádza z Ameriky. Práve Krištof Kolumbus priviezol jej semienka do Európy. Tekvica sa veľmi jednoducho pestuje, niekedy dokáže dorásť do obrovských rozmerov. Je nenáročná na pestovanie, dostupná takmer vo všetkých obchodoch. Kedysi tekvica patrila medzi jedlá chudobných a dobytka. Posledné roky sa práve vďaka svojim liečivým účinkom na ľudský organizmus stáva vyhľadávanou lahôdkou aj v tých najlepších reštauráciách.
Poznáme štyri základné druhy tekvice. Tekvica obyčajná, tekvica veľkoplodá, tekvica muškátová a tekvica figolistá. K prvému druhu patrí cuketa a patizón. Medzi veľkoplodé druhy patrí práve tekvica Hokkaido. Výhodou tejto tekvice je, že šupku nemusíte šúpať, pretože pri varení zmäkne. A práve v šupke je najviac živín. Táto tekvica má aj príjemnú maslovú chuť. Tekvica muškátová je známa ako tekvica na pečenie. Chuťovo je veľmi zaujímavá. U nás sa pestuje predovšetkým na juhu Slovenska. Má hruškovitý tvar. Známa je odroda Butternut. Figolisté tekvice sú veľmi neskoré, využívajú sa hlavne ako silné podpníky na pestovanie uhoriek alebo melónov. Všetky druhy tekvice sú bohaté na vitamín E, ktorý pomáha vylučovať z tela toxíny.
Tekvica Hokkaido je veľmi chutná zelenina, vynikajúca nielen na pečenie, fantastická do nátierok, prívarkov, šalátov, polievok, ale aj ako zdravá príloha. Okrem dužiny majú využitie aj tekvicové semienka, ktoré sú nabité minerálmi a vitamínmi. Ďalším pokladom je tekvicový olej, ktorý obsahuje až 90 % nenasýtených mastných kyselín a množstvo minerálov, čo nášmu organizmu veľmi prospieva. Listy tekvice zasa pomáhajú pri cukrovke a chudokrvnosti. Konzumovať sa môžu aj kvety, práve pre svoju jemnú chuť.

Aké benefity má tekvica Hokkaido ?
- málo kalórií, až 90 % tekvice tvorí voda
- vysoký obsah antioxidantov
- prečisťuje celý organizmus
- zlepšuje zrak
- má protizápalové a močopudné účinky
- pomáha pri liečbe mrlí (predovšetkým u malých detí)
- má blahodárne účinky pri žalúdočných problémoch
- chráni bunky ľudského tela
- podporuje zdravú a peknú pokožku
- napomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi
- znižuje krvný tlak
- pravidelnou konzumáciou chráni aj naše srdce proti infarktu
Zastúpenie minerálov a vitamínov v tekvici Hokkaido
- luteín
- draslík
- fosfor
- vápnik
- železo
- horčík
- kyselina listová
- vláknina
- zinok (hlavne v tekvicových semienkach)
- bohaté zastúpenie vitamínov A, B, C, E, K
Tekvica Hokkaido má mäkkú maslovú dužinu. Je jedinou tekvicou, ktorú nemusíte šúpať. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C je výbornou prevenciou proti chrípke a prechladnutiu. Obsahuje aj mnoho cenných minerálnych látok. Je to skutočná vitamínová bomba pre naše zdravie. S našim telom robí neskutočné zázraky.
Tekvica Hokkaido je naozaj pre všetkých?
Áno. Alergie nie sú známe. Táto tekvica je vhodná aj pre diabetikov, tehotné ženy, pochutnávať si na nej môžu aj ľudia pri intolerancii na lepok.
Tekvica Hokkaido a trávenie
Konzumáciou tejto tekvice sa zlepší trávenie, preto napomáha aj pri chudnutí.
Tekvica Hokkaido a obsah betakaroténu
Už jej úžasná oranžová farba naznačuje, že tekvica Hokkaido má vysoký obsah betakaroténu, ešte vyšší ako napríklad mrkva.
Máte málo tekvice Hokkaido? Žiadny problém.
Ak máte málo tekvice, môžete pridať ešte mrkvu alebo sladké zemiaky (batáty), ktoré obsahujú taktiež veľa betakaroténu ako tekvica Hokkaido. Batáty však nešúpeme, pretože práve v ich šupke je najviac už spomínaného betakaroténu.
Majú povrchové škvrny vplyv na chuť a kvalitu tekvice ?
Nemusíte sa obávať, povrchové nedostatky nemajú žiadny vplyv, pokojne ju môžete konzumovať.
Viete ako rozoznať zrelú tekvicu Hokkaido?
Zrelá tekvica Hokkaido má nádhernú oranžovú farbu. Dávajte pozor, aby nebola tekvica otlčená a nahnitá. Drevnatú stonku by mala mať suchšiu a „znieť“ duto.
Je potrebné tekvicu Hokkaido umyť?
Tekvicu Hokkaido dôkladne umyte, pretože sa odporúča konzumovať práve túto tekvicu aj so šupkou.
Tekvica Hokkaido v kuchyni a jej použitie.
Skvelá, úžasná, fantastická. Do polievok, omáčok, šalátov, nátierok, ako zdravá príloha. Výborne dopĺňa jedlá na slano, je dokonalá a chutná chutná v koláčoch a sladkých dezertoch. Môžete ju variť, grilovať, vyprážať, aj piecť.
Tekvica Hokkaido má veĺké využitie aj v kozmetike
Masky na vlasy, pleťové masky, peelingy, krémy. Prípravky z tekvice sú úžasne pre našu pleť, vlasy a kožu. Skrátka, táto oranžová krásavica je ženám veľmi prospieva.
Tekvicový obklad a popáleniny, pomôže nám ?
Indiáni využívali tekvicu Hokkaido aj pri popáleninách. Dužinu z tekvice stačí roztlačiť, zmiešať s vodou, schladiť a prikladať na postihnuté miesta.
Ako skladujeme tekvice, aby vydržali čo najdlhšie a zachovali si aj svoju kvalitu ?
- zber tekvíc je najneskôr do prvých mrazov
- zbierajte ich vždy so stopkou
- po zbere potrebujú tekvice dozrieť ešte približne 2 týždne (rozložte ich v teplej miestnosti alebo na slnku, stonka by mala byť dôkladne preschnutá)
- tekvice neukladajte na seba, aby sa nepoškodili
- nezabúdajte, tekvice neznášajú vlhkosť
- tekvice skladujte pri teplote maximálne 20 °C
Vhodným prostredím na skladovanie tekvice je suchá pivnica. Takto vydrží až do jari. V chladničke ju môžete ponechať tri mesiace. Je vhodné ju aj zamraziť. Počas celého roka si tak môžete pripravovať obľúbené a zdravé pochúťky až do ďalšej sezóny.
Môžeme mraziť tekvicu Hokkaido ?
Zvýšila vám tekvica? Určite ju nevyhadzujte. Je ideálna na mrazenie. Stačí ju nakrájať na malé kúsky a zabaliť do vrecúška. Mrazená tekvica vydrží v mrazničke aj niekoľko mesiacov bez straty kvality. Keď ju vyberiete z mrazničky na použitie, je vhodné ju umiestniť do chladničky, aby sa postupne rozmrazila.
Tekvica Hokkaido a dekorácie
Bez tekvicovej výzdoby si jeseň nevieme vôbec predstaviť. Takáto výzdoba má však po vyrezávaní krátku životnosť, obyčajne niekoľko dní. Ak chcete, aby vám vydržala čo najdlhšie, otvory potrite vazelínou alebo olejom, cez noc skladujte v chlade.
A zaujímavosť na záver. Guinessova kniha rekordov obsahuje záznam z roku 2013, ktorý hovorí o tom, že najväčšia vypestovaná tekvica vážila 921 kg a pochádzala z Ameriky.