Ingrediencie:
- 500 g Kuracia pečeňmrazená alebo chladená
- 150-180 g Hladká múkaalebo podľa potreby
- 150-180 g Polohrubá múkaalebo podľa potreby
- 2 ks Vajce
- 4 strúčiky Cesnakalebo podľa chuti
- Mleté čierne koreniepodľa chuti
-
NA KONEČNÉ DOCHUTENIE
- Soľpodľa chuti, potreby
Popis:
Kuracie pečeňové halušky do polievky. Overený a jednoduchý recept na skvelé halušky. Žiadne obavy, prípravu zvládnu aj začiatočníci. Pri príprave sledujeme hustotu cesta, konzistencia cesta na domáce pečeňovky by mala byť podobná ako pri klasických haluškách.
Pečeňové halušky – fantastické s obľúbeným vývarom. Vyskúšajte náš dokonalý morčací vývar , poctivý hovädzí vývar so zeleninou, ale aj polievku plnú živín a vitamínov – silný zeleninový vývar . Stačí už iba zaželať dobrú chuť. Domáca polievočka je skrátka grunt.
Vedeli ste? Anémia (chudokrvnosť) znamená zníženie hemoglobínu (železa) v tele. Anémiu sprevádza bledosť, únava, vyčerpanosť, bolesti hlavy. Výborným zdrojom železa je pečeň (kuracia, bravčová, hovädzia). Ľudské telo vie absorbovať železo zo zvierat omnoho lepšie ako z rastlinných potravín. S pečeňou však tiež opatrne, pretože obsahuje cholesterol a nasýtené tuky.
Dobrá rada. Na prípravu pečeňových halušiek pridávame mix múk – hladkej a polohrubej. Môžeme však zvoliť aj iba hladkú, či iba polohrubú múku. Niekto používa aj strúhanku. Dôležitá je hustota cesta – ani husté, ani riedke, aby boli domáce pečeňovky mäkké, nie tvrdé. Ja solím pečeň vždy nakoniec, aby nestvrdla. Aj fantastické halušky z pečene solím až počas ich varenia.
množstvo ingrediencií v recepte = cca 8 porcií
Kroky
1 Hotové |
Najprv si dáme do väčšieho hrnca variť vodu na halušky. Pečeň na pečeňové halušky pomelieme (rozmixujeme) do hladkej kaše. K pečeňovej hmote pridáme pretlačený cesnak (môžeme ho rozmixovať spolu s pečeňou). Tak pridáme vajíčka a mleté čierne korenie. Ja haluškové cesto nesolím, aby pri varení halušky nestvrdli. Tak postupne primiešame múky - hladkú a polohrubú podľa potreby, aby nám vzniklo haluškové cesto - ako na klasické halušky. |
2 Hotové |
Haluškové cesto na domáce pečeňové halušky by nemalo byť ani veľmi riedke (halušky by sa rozpadávali), ale ani husté (halušky by boli tvrdšie a hutnejšie). Hotové cesto môžeme nechať chvíľu odpočívať. Keď voda v hrnci vrie, postupne zavaríme fajnové pečeňové halušky. Môžeme to robiť cez haluškovač. Halušky môžeme tvarovať aj malou lyžičkou, treba však rátať, že nám to zaberie určitý čas. Halušky postupne premiešavame, aby sa nezlepili. |
3 Hotové |
Keď pečeňové halušky vyplávajú na povrch, osolíme ich dostatočným množstvom soli. Tak halušky povaríme od zovretia cca 5-10 minút. Hotové halušky scedíme a oplachujeme v studenej vode, pokiaľ nie sú úplne vychladené. Necháme ich na sitku odkvapkať, a môžeme podávať. Skvelé pečeňové halušky fantasticky ladia s hovädzím vývarom, ale aj kuracou či morčacou polievkou. Pečeňové halušky môžeme zvoliť aj ako klasickú haluškovú prílohu. |
4 Hotové |
Hovädzí, morčací, slepačí, kurací, ale aj silný zeleninový vývar - poctivé domáce polievky, ku ktorým sa pečeňové halušky hodia. Najviac obľúbený a tradičný je hovädzí vývar so zeleninou a pečeňovými haluškami. Kvalitný vývar je nielen veľmi chutný, ale aj výživný a sýty. Nezabúdame, vývar musí byť pri servírovaní vriaci, pretože halušky vývar ochladia. Halušky môžeme aj ohriať v polievke, alebo ich zalejeme vriacou vodou, a tak scedíme. |