0 0
Výborné slivkové gule – babičkin RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
500 g Zemiaky uvarené v šupke
150 g Polohrubá múka alebo podľa potreby
1 ks Vajce
1 štipka Soľ
NA NÁPLŇ
5 ks Slivky alebo podľa veľkosti, potreby
NA VARENIE GULIEK
1 ML Soľ ML/malá lyžička
NA POMASTENIE
100 g Maslo alebo podľa potreby
NA POSÝPKU
200 g Strúhanka alebo podľa potreby
80 g Práškový cukor alebo podľa chuti a potreby

Nutričné informácie

1
Porcia
360
kcal

Výborné slivkové gule – babičkin RECEPT

Tip pre vás. Nemáme slivky? Pripravíme si domáce zemiakové gule s čerešňami, višňami či marhuľami. Zvoliť môžeme aj voňavé broskyne. Slivkové gule sú skvelé s opraženou strúhankou, vynikajúce aj s makovou posýpkou (mak pomelieme a podľa chuti primiešame práškový cukor).

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Sezónny recept
  • Sladké
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA NÁPLŇ

  • NA VARENIE GULIEK

  • NA POMASTENIE

  • NA POSÝPKU

Popis:

Zdieľať

Výborné slivkové gule. Fantastické gule zo zemiakového cesta plnené slivkami podľa overeného babičkinho receptu. Tradičná klasická sladká múčna dobrota pre celú rodinu, hlavne detičky. Leto a slivkové gule? U babičky skrátka nesmú chýbať.

Múčne jedlá – na Slovensku veľmi obľúbené a žiadané. Vyskúšajte aj iné recepty zo zemiakového cesta – najlepšie tradičné šúľance či skvelé domáce zemiakové lokše . Z tvarohového cesta úžasne chutia tvarohové guľky iba z 3 ingrediencií. Skúsite?

Dobrá rada. Ak zemiaky uvaríme deň vopred, ušetríme čas čakania, pokiaľ uvarené zemiaky dobre vychladnú. Múky pridávame vždy toľko, koľko múky zemiaky pohltia. Potrebujeme vláčne cesto, nie však príliš lepivé. So zemiakovým cestom pracujeme rýchlo, pretože má tendenciu rednúť. Pri verzii bez lepku zvolíme vhodnú a osvedčenú bezlepkovú múku.

množstvo ingrediencií v recepte = cca 25 slivkových guliek (4-5 porcií)

Kroky

1
Hotové

Najprv si uvaríme zemiaky v šupke, najlepšie aj deň vopred, aby sme ušetrili čas pri ich príprave, keďže potrebujeme zemiaky úplne vychladené. Uvarené vychladené zemiaky ošúpeme, dôkladne roztlačíme, alebo nastrúhame najemno. K zemiakom pridáme vajce, múku a štipku soli, vypracujeme cesto. Múky pridáme toľko, aby sa cesto pekne spojilo, má byť hladké, nie príliš lepivé. Veľký hrniec s vodou a lyžičkou soli dáme variť.

2
Hotové

Slivky umyjeme, osušíme, odkôstkujeme. Môžeme ich nakrájať na menšie kusy, záleží aké veľké slivky máme. Zemiakové cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm. Pomáhame si múkou, hlavne pod cesto jej pridáme toľko, aby sa cesto nenalepilo na dosku. Ak je zhora lepivejšie nevadí, guľky sa nám lepšie spoja. Z cesta krájame štvorce veľkosti cca 5x5 cm. Na štvorce ukladáme slivky, rohy dobre spojíme, vytvarujeme guľky.

3
Hotové

Môžeme zvoliť slivky čerstvé, aj mrazené. Mrazené nerozmrazujeme, aby nepúšťali zvyšnú šťavu. Ak sú slivky kyslé, posypeme ich troškou cukru. Slivkové gule vkladáme do vriacej vody, postupne ich premiešavame, aby sa neprilepili na dno. Vodu necháme opäť zovrieť. Tak ich ešte povaríme cca 8 minút, guľky s mrazenými slivkami chvíľu dlhšie. Nevaríme ich pridlho, mohli by sa rozvariť. Pripravíme si opražené maslo a strúhanku.

4
Hotové

Do kvalitného hrnca pridáme maslo, ktoré na jemnom stupni pražíme - zohrievame. Keď má zlatistú farbu a nádherne rozvoniava, vtedy je hotové. Dávame pozor, aby sa nám maslo nepripálilo. Na kvalitnej panvici nasucho opražíme strúhanku, pravidelne ju miešame, aby sa postupne opiekla. Keď je hnedastá a voňavá, máme hotovo. Opraženú strúhanku zmiešame s práškovým cukrom podľa chuti - sladkosti, potreby.

5
Hotové

Uvarené slivkové gule opatrne scedíme, vložíme ich do väčšej misky. Guľky polejeme opraženým maslom, posypeme opraženou strúhankou, ktorú sme zmiešali s cukrom, premiešame. Servírovať ich môžeme aj priamo na tanieri - uložíme guľky, polejeme maslom, posypeme posýpkou. Ak ich pripravíme v miske, guľky sa v posýpke jednoduchšie obalia. Cítite tú vôňu? Mňam. Ak by bola posýpka málo sladká, pridáme cukor.

6
Hotové

Uvarili sme veľa slivkových guliek? Po uvarení ich prepláchneme studenou vodou, necháme dobre odkvapkať, osušiť. Tak ich uložíme do dózy a zamrazíme. Potom ich stačí iba vybrať z mrazničky, vložiť do vriacej vody a dobre prehriať. Posýpku si pripravíme čerstvú - môže to byť z opraženej strúhanky a cukru, alebo maková, z pomletého maku, ktorý tiež dosladíme cukrom. Nezabúdame na opražené maslo, ktoré dodá fajnovú chuť.

Martina

Bazový cukor
predchádzajúci
Recepty z bazy čiernej – BAZOVÝ CUKOR
Cuketa na panvici
ďalšií
Cuketa recepty – cuketa na panvici ako príloha
Bazový cukor
predchádzajúci
Recepty z bazy čiernej – BAZOVÝ CUKOR
Cuketa na panvici
ďalšií
Cuketa recepty – cuketa na panvici ako príloha

Pridajte svoj komentár