Ingrediencie:
- 500 g Zemiakyuvarené v šupke
- 150 g Polohrubá múkaalebo podľa potreby
- 1 ks Vajce
- 1 štipka Soľ
-
NA NÁPLŇ
- 5 ks Slivkyalebo podľa veľkosti, potreby
-
NA VARENIE GULIEK
- 1 ML SoľML/malá lyžička
-
NA POMASTENIE
- 100 g Masloalebo podľa potreby
-
NA POSÝPKU
- 200 g Strúhankaalebo podľa potreby
- 80 g Práškový cukoralebo podľa chuti a potreby
Popis:
Výborné slivkové gule. Fantastické gule zo zemiakového cesta plnené slivkami podľa overeného babičkinho receptu. Tradičná klasická sladká múčna dobrota pre celú rodinu, hlavne detičky. Leto a slivkové gule? U babičky skrátka nesmú chýbať.
Múčne jedlá – na Slovensku veľmi obľúbené a žiadané. Vyskúšajte aj iné recepty zo zemiakového cesta – najlepšie tradičné šúľance či skvelé domáce zemiakové lokše . Z tvarohového cesta úžasne chutia tvarohové guľky iba z 3 ingrediencií. Skúsite?
Dobrá rada. Ak zemiaky uvaríme deň vopred, ušetríme čas čakania, pokiaľ uvarené zemiaky dobre vychladnú. Múky pridávame vždy toľko, koľko múky zemiaky pohltia. Potrebujeme vláčne cesto, nie však príliš lepivé. So zemiakovým cestom pracujeme rýchlo, pretože má tendenciu rednúť. Pri verzii bez lepku zvolíme vhodnú a osvedčenú bezlepkovú múku.
množstvo ingrediencií v recepte = cca 25 slivkových guliek (4-5 porcií)
Kroky
1 Hotové |
Najprv si uvaríme zemiaky v šupke, najlepšie aj deň vopred, aby sme ušetrili čas pri ich príprave, keďže potrebujeme zemiaky úplne vychladené. Uvarené vychladené zemiaky ošúpeme, dôkladne roztlačíme, alebo nastrúhame najemno. K zemiakom pridáme vajce, múku a štipku soli, vypracujeme cesto. Múky pridáme toľko, aby sa cesto pekne spojilo, má byť hladké, nie príliš lepivé. Veľký hrniec s vodou a lyžičkou soli dáme variť. |
2 Hotové |
Slivky umyjeme, osušíme, odkôstkujeme. Môžeme ich nakrájať na menšie kusy, záleží aké veľké slivky máme. Zemiakové cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm. Pomáhame si múkou, hlavne pod cesto jej pridáme toľko, aby sa cesto nenalepilo na dosku. Ak je zhora lepivejšie nevadí, guľky sa nám lepšie spoja. Z cesta krájame štvorce veľkosti cca 5x5 cm. Na štvorce ukladáme slivky, rohy dobre spojíme, vytvarujeme guľky. |
3 Hotové |
Môžeme zvoliť slivky čerstvé, aj mrazené. Mrazené nerozmrazujeme, aby nepúšťali zvyšnú šťavu. Ak sú slivky kyslé, posypeme ich troškou cukru. Slivkové gule vkladáme do vriacej vody, postupne ich premiešavame, aby sa neprilepili na dno. Vodu necháme opäť zovrieť. Tak ich ešte povaríme cca 8 minút, guľky s mrazenými slivkami chvíľu dlhšie. Nevaríme ich pridlho, mohli by sa rozvariť. Pripravíme si opražené maslo a strúhanku. |
4 Hotové |
Do kvalitného hrnca pridáme maslo, ktoré na jemnom stupni pražíme - zohrievame. Keď má zlatistú farbu a nádherne rozvoniava, vtedy je hotové. Dávame pozor, aby sa nám maslo nepripálilo. Na kvalitnej panvici nasucho opražíme strúhanku, pravidelne ju miešame, aby sa postupne opiekla. Keď je hnedastá a voňavá, máme hotovo. Opraženú strúhanku zmiešame s práškovým cukrom podľa chuti - sladkosti, potreby. |
5 Hotové |
Uvarené slivkové gule opatrne scedíme, vložíme ich do väčšej misky. Guľky polejeme opraženým maslom, posypeme opraženou strúhankou, ktorú sme zmiešali s cukrom, premiešame. Servírovať ich môžeme aj priamo na tanieri - uložíme guľky, polejeme maslom, posypeme posýpkou. Ak ich pripravíme v miske, guľky sa v posýpke jednoduchšie obalia. Cítite tú vôňu? Mňam. Ak by bola posýpka málo sladká, pridáme cukor. |
6 Hotové |
Uvarili sme veľa slivkových guliek? Po uvarení ich prepláchneme studenou vodou, necháme dobre odkvapkať, osušiť. Tak ich uložíme do dózy a zamrazíme. Potom ich stačí iba vybrať z mrazničky, vložiť do vriacej vody a dobre prehriať. Posýpku si pripravíme čerstvú - môže to byť z opraženej strúhanky a cukru, alebo maková, z pomletého maku, ktorý tiež dosladíme cukrom. Nezabúdame na opražené maslo, ktoré dodá fajnovú chuť. |