0 0
Najlepšie tradičné šúľance (kokošky), recept starej mamy

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
700 g Zemiaky zemiaky uvarené v śupke
325 g Polohrubá múka
1 ks Vajce
Soľ štipka soli
Omastenie
50 g Maslo
Posýpka
Strúhanka menśí pohar, môžeme použiť aj mak alebo orechy
0.5 pohár Práškový cukor 1 meší pohár

Nutričné informácie

1
porcia
580
kcal

Najlepšie tradičné šúľance (kokošky), recept starej mamy

Tip pre vás: Keď vám prídu detičky neskôr, a chcete, aby ostali šúľance čo najdlhšie teplé, misku so šúľancami zabaľte do uteráka a uložte ich pod perinu. Tak to robievala moja mamička.

Vlastnosti:
  • Lacný recept
  • Sladké
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • Omastenie

  • Posýpka

Popis:

Zdieľať

Múčne jedlá sú na Slovensku tradičné a veľmi obľúbené. Domáce šúľance alebo, u nás doma nazývané kokošky. Robievala ich moja mamička a babička. Pripravte si ich so mnou podľa nášho domáceho tradičného receptu. Stavte na istotu. Šúľance (kokošky, perky) sa pripravujú zo zemiakového cesta. Šúľance sa zavárajú do vriacej vody, uvarené sa scedia. Šúľance so omastia opraženým maslom, dochutia opraženou strúhankou alebo pomletým makom či orechmi s cukrom. Slivkový lekvár je taktiež skvelou voľbou.  Domáce šúľance – veľká dobrota. Orechová či maková posýpka sa pripravuje tak, že si orechy a mak pomelieme, zmiešame s práškovým cukrom podľa chuti.

Dobrá rada: Namiesto polohrubej múky, môžeme zvoliť aj zdravší a výživnejší druh múky, napríklad polohrubú celozrnnú. Pridáme jej však menej, pretože je omnoho hutnejšia. Môžeme urobiť aj pomer 1:1, polovica klasickej polohrubej múky, druhá polovica múky celozrnnej.

Kroky

1
Hotové
20 mi.

Zemiaky uvaríme v šupke. Trvá to približne 20 minút. Zemiaky necháme dobre vychladnúť. Potom zemiaky ošúpeme a postrúhame najemno, alebo rozšťucháme.

2
Hotové

Pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme cesto. Cesto by malo byť polotuhé. Keď je cesto redšie, pridáme ešte ďalšiu múku. Vždy to robíme podľa potreby.

3
Hotové

Z cesta tvarujeme šúľky veľkosti cca 4 cm. Môžeme si urobiť dlhší šúľok, ktorý krájame na menšie kokošky (ako na obrázku). Ide to rýchlejšie, Výber je iba na nás.

4
Hotové
5 min.

Do väčšieho hrnca si dáme variť vodu, pridáme aj lyžičku soli. Do vriacej vody dáme šúľance (kokošky), ktoré povaríme. Keď vyplávajú na povrch, varíme 5 minút.

5
Hotové

Zemiakové šúľance po tomto čase scedíme, nepreplachujeme ich, aby sa neochladili. Maslo necháme prehriať, chvíľu opražíme, aby zavoňalo. Dodá skvelú chuť.

6
Hotové

Strúhanku opražíme za stáleho miešania na suchej panvici, aby zavoňala. Šúľance polejeme maslom, posypeme strúhankou zmiešanou s cukrom. Premiešame.

Martina

cviklovy salat
predchádzajúci
Vynikajúci lahodný cviklový šalát, ktorý si zamilujete
piskotova rolada
ďalšií
Recept na piškótovú roládu s džemom, jemnučkú ako pierko
cviklovy salat
predchádzajúci
Vynikajúci lahodný cviklový šalát, ktorý si zamilujete
piskotova rolada
ďalšií
Recept na piškótovú roládu s džemom, jemnučkú ako pierko

Pridajte svoj komentár