Ingrediencie:
- 700 g Zemiakyzemiaky uvarené v śupke
- 325 g Polohrubá múka
- 1 ks Vajce
- Soľštipka soli
-
Omastenie
- 50 g Maslo
-
Posýpka
- Strúhankamenśí pohar, môžeme použiť aj mak alebo orechy
- 0.5 pohár Práškový cukor1 meší pohár
Popis:
Múčne jedlá sú na Slovensku tradičné a veľmi obľúbené. Domáce šúľance alebo, u nás doma nazývané kokošky. Robievala ich moja mamička a babička. Pripravte si ich so mnou podľa nášho domáceho tradičného receptu. Stavte na istotu. Šúľance (kokošky, perky) sa pripravujú zo zemiakového cesta. Šúľance sa zavárajú do vriacej vody, uvarené sa scedia. Šúľance so omastia opraženým maslom, dochutia opraženou strúhankou alebo pomletým makom či orechmi s cukrom. Slivkový lekvár je taktiež skvelou voľbou. Domáce šúľance – veľká dobrota. Orechová či maková posýpka sa pripravuje tak, že si orechy a mak pomelieme, zmiešame s práškovým cukrom podľa chuti.
Dobrá rada: Namiesto polohrubej múky, môžeme zvoliť aj zdravší a výživnejší druh múky, napríklad polohrubú celozrnnú. Pridáme jej však menej, pretože je omnoho hutnejšia. Môžeme urobiť aj pomer 1:1, polovica klasickej polohrubej múky, druhá polovica múky celozrnnej.
Kroky
1 Hotové 20 mi. |
|
2 Hotové |
|
3 Hotové |
|
4 Hotové 5 min. |
|
5 Hotové |
|
6 Hotové |