Ingrediencie:
- 600 g ZemiakyZemiaky uvarené v šupke
- 200 g Hladká múkaalebo špaldová hladká múka
- Soľštipka soli
-
Omastene lokší
- 50 g Masloalebo kačacia, husacia masť
Popis:
Zemiakové lokše a múčne jedlá sú na Slovensku veľmi obľúbené. Dnes som si pre vás preto pripravila novinku – tradičné domáce lokše, recept mojej babičky. Lokše si môžeme pripraviť vo verzii na sladko, ale aj na slano. Potešte svoje chuťové poháriky touto tradičnou pochúťkou. Na prípravu tradičných zemiakových lokší nie sú nové zemiaky vhodné, pretože tak má zemiakové cesto tendenciu rednúť, ťažšie sa s ním pracuje.
Domáce zemiakové lokše sú tradičné na slano s pečeným kačacím alebo husacím mäsom, so smaženou kyslou (kvasenou), červenou či hlávkovou kapustou. Keď zvolíme verziu na slano, zemiakové lokše potierame rozohriatou kačacou alebo husacou masťou. Sladká verzia zemiakových lokší je úžasná s makovou alebo orechovou náplňou, ale aj so slivkovým lekvárom. Samozrejme, nezabúdame ich potrieť jemne opraženým maslom, ktoré domáce lokše nádherne prevonia, lokše budú aj úžasne mäkučké. U nás doma sú obľúbené domáce zemiakové lokše potreté s maslom a posypané práškovým cukrom. Vyskúšajte. Neskutočná dobrota.
Keď si pripravíme zemiakových lokší viac, môžeme ich aj zamraziť. Vtedy lokše nemastíme, uložíme ich do mikroténového vrecka, a tak skladujeme. Potom ich stačí vybrať z mrazničky, nechať rozmraziť a zohriať (v mikroténovom vrecku) v mikrovlnke. Tak ich potrieme rozohriatym maslom alebo masťou a máme hotovo.
Dobrá rada: Domáce zemiakové lokše si môžeme pripraviť aj zo zvyšných šťuchaných zemiakov či zemiakovej kaše. Dôležité je, aby boli zemiaky bez hrudiek, dobre rozšťuchané. K zemiakom pridávame vždy toľko múky, aby vzniklo elastické zemiakové cesto.
Kroky
1 Hotové |
|
2 Hotové |
|
3 Hotové |
|
4 Hotové |
|
5 Hotové |
|
6 Hotové |
|
7 Hotové |
|
8 Hotové |