0 0
Tradičné domáce zemiakové lokše – babičkin recept

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
600 g Zemiaky Zemiaky uvarené v šupke
200 g Hladká múka alebo špaldová hladká múka
Soľ štipka soli
Omastene lokší
50 g Maslo alebo kačacia, husacia masť

Nutričné informácie

1
lokša
145
kcal

Tradičné domáce zemiakové lokše – babičkin recept

Tip pre vás: Na prípravu domácich zemiakových lokší nie je vhodné zvoliť nové zemiaky, pretože obsahujú viac vody, cesto zvykne rednúť. Vtedy je potrebné pridať aj viac múky, lokše budú tuhšie a tvrdšie.

Vlastnosti:
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Sezónny recept
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • Omastene lokší

Popis:

Zdieľať

Zemiakové lokše a múčne jedlá sú na Slovensku veľmi obľúbené. Dnes som si pre vás preto pripravila novinku – tradičné domáce lokše, recept mojej babičky. Lokše si môžeme pripraviť vo verzii na sladko, ale aj na slano. Potešte svoje chuťové poháriky touto tradičnou pochúťkou. Na prípravu tradičných zemiakových lokší nie sú nové zemiaky vhodné, pretože tak má zemiakové cesto tendenciu rednúť, ťažšie sa s ním pracuje.

Domáce zemiakové lokše sú tradičné na slano s pečeným kačacím alebo husacím mäsom, so smaženou kyslou (kvasenou), červenou či hlávkovou kapustou. Keď zvolíme verziu na slano, zemiakové lokše potierame rozohriatou kačacou alebo husacou masťou. Sladká verzia zemiakových lokší je úžasná s makovou alebo orechovou náplňou, ale aj so slivkovým lekvárom. Samozrejme, nezabúdame ich potrieť jemne opraženým maslom, ktoré domáce lokše nádherne prevonia, lokše budú aj úžasne mäkučké. U nás doma sú obľúbené domáce zemiakové lokše potreté s maslom a posypané práškovým cukrom. Vyskúšajte. Neskutočná dobrota.

Keď si pripravíme zemiakových lokší viac, môžeme ich aj zamraziť. Vtedy lokše nemastíme, uložíme ich do mikroténového vrecka, a tak skladujeme. Potom ich stačí vybrať z mrazničky, nechať rozmraziť a zohriať (v mikroténovom vrecku) v mikrovlnke. Tak ich potrieme rozohriatym maslom alebo masťou a máme hotovo.

 

Dobrá rada: Domáce zemiakové lokše si môžeme pripraviť aj zo zvyšných šťuchaných zemiakov či zemiakovej kaše. Dôležité je, aby boli zemiaky bez hrudiek, dobre rozšťuchané. K zemiakom pridávame vždy toľko múky, aby vzniklo elastické zemiakové cesto.

Kroky

1
Hotové

Zemiaky uvaríme v šupke, trvá to približne 20 minút. Zemiaky necháme dobre vychladnúť. Tak zemiaky ošúpeme a postrúhame najemno, môžeme aj dobre rozšťuchať.

2
Hotové

K zemiakom pridáme múku a štipku soli. Múky pridávame toľko, aby nám vzniklo elastické zemiakové cesto. Zdravšia verzia zemiakových lokší je so špaldovou múkou.

3
Hotové

Zemiakové cesto na prípravu lokší by malo byť vláčnejšie, nie príliš tuhé. Ak pridáme príliš veľa múky, zemiakové lokše budú suchšie a tvrdšie. Z cesta urobíme valček.

4
Hotové

Valček v tvare knedle krájame na hrubšie kolieska, približne 15 rovnakých kusov. Kolieska vyvaľkáme natenko (cca 2-3 mm) do tvaru lokší. Pri vaľkaní lokší si pomáhame múkou.

5
Hotové

Lokše pečieme na suchej kvalitnej panvici z oboch strán. Keď majú lokše hnedasté škvrny, vtedy sú upečené. Panvicu počas pečenia vytierame suchým papierovým obrúskom.

6
Hotové

Utieranie panvice odporúčam, pretože keď pečieme viac lokší, ostáva na panvici zvyšná múka, ktorá sa prepaľuje. Upečené zemiakové domáce lokše ukladáme na seba.

7
Hotové

Maslo necháme rozohriať, keď pekne zavonia, bude mať jemne ružovkastú farbu, stiahneme ho zo sporáka. Upečené zemiakové lokše potierame z každej strany voňavým maslom.

8
Hotové

U nás sa omastené zemiakové lokše posypú práškovým cukrom, potom sa nožom prerežú do kríža. Každý si odoberá svoju kôpku. Keď lokše zvýšia, prikryjeme ich, aby nevyschli.

Martina

zapelane kuracie prsia
predchádzajúci
Fantastické zapekané kuracie prsia – extra jednoduché a šťavnaté
pečeňová paštéta
ďalšií
Poctivá domáca pečeňová paštéta
zapelane kuracie prsia
predchádzajúci
Fantastické zapekané kuracie prsia – extra jednoduché a šťavnaté
pečeňová paštéta
ďalšií
Poctivá domáca pečeňová paštéta

Pridajte svoj komentár