Ingrediencie:
- 500 g Cestovinyobľúbené cestoviny - penne, špagety, špirálky, široké rezance, špecle
- 2 PL MasloPL/polievková lyžica - môžeme použiť aj olej
- 1 ks Cibuľamenšia cibuľa, alebo 1/2 väčšej cibule
- 2 strúčiky Cesnakalebo podľa chuti
- 4 plátky Šunkamôžeme zvoliť aj slaninku - alebo mäsovú zložku vynecháme
- 400 g Špenátšpenát mrazený, môžeme zvoliť aj špenát čerstvý - cca 4 hrste
- 2 ks Tavený syr200 g - alebo iné obľúbené syry, alebo množstvo podľa potreby
- 200 ml Šľahačková smotanaalebo smotana na varenie, môžeme zvoliť aj mlieko
- podľa potreby Mlieko
-
NA DOCHUTENIE ŠPENÁTOVEJ OMÁČKY
- podľa chuti Soľ
- podľa chuti Vegeta
- 1 štipka Mleté čierne koreniealebo podľa chuti, môžeme aj vynechať
- 1 štipka Kurkumavynikajúca proti zápalom, skvelá pre naše kĺby
-
NA DOZDOBENIE CESTOVÍN
- podľa chuti Tvrdý syreidam, gouda, parmezán
- podľa chuti Bylinkypetržlenová vňať, pažítka alebo bazalka
Popis:
Špenátová omáčka na cestoviny. Najlepší recept na fantastické špenátové cestoviny pripravené za pár minút, rýchly a jednoduchý recept aj pre začiatočníkov.
Což takhle dát si špenát? Špenát – plný vitamínov a minerálov. Tento zelený poklad obsahuje vitamíny A, C, E, K, takmer všetky vitamíny skupiny B. Minerály – horčík, draslík, vápnik, sodík, železo a fosfor. Nájdeme v ňom aj vlákninu, i bielkoviny. Zelenú farbu špenátu vytvára rastlinné farbivo chlorofyl v kombinácii s horčíkom. Špenát chráni nielen náš zrak, ale aj pokožku, upokojuje nervy, posilňuje mozog a srdce. Zelený zázrak spevňuje zuby, bojuje proti rakovine, zabraňuje aj odvápňovaniu kostí. Táto úplne obyčajná zelenina patrí medzi najvýživnejšie potraviny na svete.
Hľadáte ďalšie vynikajúce recepty na úžasné cestoviny? Cestovinové recepty. Skúste naše veľmi žiadané cestoviny s cuketou , super rýchle cestoviny s tuniakom a paradajkami, fajnové kapustové fliačky , najlepší granadír – granadiersky pochod. Želáme dobrú chuť.
Dobrá rada. Na prípravu špenátovej omáčky môžeme zvoliť aj špenát čerstvý, ktorý restujeme na masle iba malú chvíľku, listy zvädnú. Tak pridáme syry i smotanu. Syrová špenátová omáčka – skvelá z tavených syrov (niektorí ich však nepreferujú), ale aj iných obľúbených syrov (eidam, gouda, niva, čedar alebo parmezán) a šľahačkovej smotany. Ak šľahačkovú smotanu nemáme, pridáme smotanu na varenie, smotanovú nátierku, žervé či lučinu, môžeme i mlieko. Hustotu – krémovosť omáčky pripravíme podľa obľuby. Čím viac syrov, tým získa na hustote. Nezabúdame, solíme až na úplný koniec kvôli slanosti syrov. Orestovaná cibuľa a cesnak dodajú špenátovej omáčke na dokonalej chuti. Lahodná domáca omáčka zo špenátu, z dostupných surovín, ktoré máme doma.
množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie
Kroky
1 Hotové |
Do väčšieho hrnca dáme variť vodu, keď zovrie, pridáme malú lyžičku soli. Obľúbené cestoviny uvaríme podľa druhu - návodu. Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno, cesnak očistíme, nastrúhame najemno alebo roztlačíme. Šunku (môžeme aj vynechať) nakrájame na menšie kúsky. Kvalitnú panvicu rozohrejeme, pridáme maslo (alebo olej), vložíme cibuľu. Chvíľu orestujeme, pridáme šunku, ešte chvíľku opekáme. Nakoniec pridáme cesnak, restujeme iba pár sekúnd, stačí, aby zavoňal. Vložíme mrazený špenát, podlejeme troškou vody z varenia cestovín. Spolu povaríme. |
2 Hotové |
K vareniu omáčky pridáme tavený syr (bambino, karička, tamino, sabina) a šľahačkovú smotanu. Necháme prevrieť, aby sa špenátová omáčka dobre spojila. Na zriedenie omáčky môžeme pridať mlieko alebo vodu z varenia cestovín. Vhodná je aj smotana na varenie. Namiesto tavených syrov - výborná je kombinácia smotanovej nátierky (lučiny, žervé) a nastrúhané syry. Ak máme zvyšky ďalších rôznych syrov, do omáčky sú ako stvorené. Syry špenátovú omáčku zároveň zahustia. Použijeme suroviny, ktoré doma máme, a chceme ich jednoducho spotrebovať - využiť. |
3 Hotové |
Špenátovú omáčku opatrne dochutíme soľou, vegetou (najlepšie bez soli), mletým čiernym korením, kurkumou. Hustotu a množstvo omáčky doladíme podľa obľuby. Na konečné zriedenie je vynikajúca voda z uvarených cestovín. Hotové cestoviny scedíme, premyjeme iba horúcou vodou, aby nevychladli. Je také pravidlo, že cestoviny patria do omáčky, nie opačne. Takže, uvarené cestoviny vložíme do horúcej omáčky, premiešame, a môžeme podávať. Pri servírovaní je vhodný obľúbený strúhaný syr. Špenátové cestoviny dozdobíme petržlenovou vňaťou či pažítkou. |