0 0
Špenátová omáčka na cestoviny – najlepší RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
500 g Cestoviny obľúbené cestoviny - penne, špagety, špirálky, široké rezance, špecle
2 PL Maslo PL/polievková lyžica - môžeme použiť aj olej
1 ks Cibuľa menšia cibuľa, alebo 1/2 väčšej cibule
2 strúčiky Cesnak alebo podľa chuti
4 plátky Šunka môžeme zvoliť aj slaninku - alebo mäsovú zložku vynecháme
400 g Špenát špenát mrazený, môžeme zvoliť aj špenát čerstvý - cca 4 hrste
2 ks Tavený syr 200 g - alebo iné obľúbené syry, alebo množstvo podľa potreby
200 ml Šľahačková smotana alebo smotana na varenie, môžeme zvoliť aj mlieko
podľa potreby Mlieko
NA DOCHUTENIE ŠPENÁTOVEJ OMÁČKY
podľa chuti Soľ
podľa chuti Vegeta
1 štipka Mleté čierne korenie alebo podľa chuti, môžeme aj vynechať
1 štipka Kurkuma vynikajúca proti zápalom, skvelá pre naše kĺby
NA DOZDOBENIE CESTOVÍN
podľa chuti Tvrdý syr eidam, gouda, parmezán
podľa chuti Bylinky petržlenová vňať, pažítka alebo bazalka

Nutričné informácie

1
Porcia
320
kcal

Špenátová omáčka na cestoviny – najlepší RECEPT

Tip pre Vás. Pri verzii bez mäsa, šunku vynecháme. Ak máme intoleranciu na lepok, zvolíme vhodné osvedčené bezlepkové cestoviny. Nemôžeme laktózu? Pridáme odporúčané ingrediencie bez laktózy. Rýchle cestoviny s chutnou špenátovou omáčkou pre všetkých.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE ŠPENÁTOVEJ OMÁČKY

  • NA DOZDOBENIE CESTOVÍN

Popis:

Zdieľať

Špenátová omáčka na cestoviny. Najlepší recept na fantastické špenátové cestoviny pripravené za pár minút, rýchly a jednoduchý recept aj pre začiatočníkov.

Což takhle dát si špenát? Špenát – plný vitamínov a minerálov. Tento zelený poklad obsahuje vitamíny A, C, E, K, takmer všetky vitamíny skupiny B. Minerály – horčík, draslík, vápnik, sodík, železo a fosfor. Nájdeme v ňom aj vlákninu, i bielkoviny. Zelenú farbu špenátu vytvára rastlinné farbivo chlorofyl v kombinácii s horčíkom. Špenát chráni nielen náš zrak, ale aj pokožku, upokojuje nervy, posilňuje mozog a srdce. Zelený zázrak spevňuje zuby, bojuje proti rakovine, zabraňuje aj odvápňovaniu kostí. Táto úplne obyčajná zelenina patrí medzi najvýživnejšie potraviny na svete.

Hľadáte ďalšie vynikajúce recepty na úžasné cestoviny? Cestovinové recepty. Skúste naše veľmi žiadané cestoviny s cuketou , super rýchle cestoviny s tuniakom a paradajkami, fajnové kapustové fliačky , najlepší granadír – granadiersky pochod. Želáme dobrú chuť.

Dobrá rada. Na prípravu špenátovej omáčky môžeme zvoliť aj špenát čerstvý, ktorý restujeme na masle iba malú chvíľku, listy zvädnú. Tak pridáme syry i smotanu. Syrová špenátová omáčka – skvelá z tavených syrov (niektorí ich však nepreferujú), ale aj iných obľúbených syrov (eidam, gouda, niva, čedar alebo parmezán) a šľahačkovej smotany. Ak šľahačkovú smotanu nemáme, pridáme smotanu na varenie, smotanovú nátierku, žervé či lučinu, môžeme i mlieko. Hustotu – krémovosť omáčky pripravíme podľa obľuby. Čím viac syrov, tým získa na hustote. Nezabúdame, solíme až na úplný koniec kvôli slanosti syrov. Orestovaná cibuľa a cesnak dodajú špenátovej omáčke na dokonalej chuti. Lahodná domáca omáčka zo špenátu, z dostupných surovín, ktoré máme doma.

množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie

Kroky

1
Hotové

Do väčšieho hrnca dáme variť vodu, keď zovrie, pridáme malú lyžičku soli. Obľúbené cestoviny uvaríme podľa druhu - návodu. Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno, cesnak očistíme, nastrúhame najemno alebo roztlačíme. Šunku (môžeme aj vynechať) nakrájame na menšie kúsky. Kvalitnú panvicu rozohrejeme, pridáme maslo (alebo olej), vložíme cibuľu. Chvíľu orestujeme, pridáme šunku, ešte chvíľku opekáme. Nakoniec pridáme cesnak, restujeme iba pár sekúnd, stačí, aby zavoňal. Vložíme mrazený špenát, podlejeme troškou vody z varenia cestovín. Spolu povaríme.

2
Hotové

K vareniu omáčky pridáme tavený syr (bambino, karička, tamino, sabina) a šľahačkovú smotanu. Necháme prevrieť, aby sa špenátová omáčka dobre spojila. Na zriedenie omáčky môžeme pridať mlieko alebo vodu z varenia cestovín. Vhodná je aj smotana na varenie. Namiesto tavených syrov - výborná je kombinácia smotanovej nátierky (lučiny, žervé) a nastrúhané syry. Ak máme zvyšky ďalších rôznych syrov, do omáčky sú ako stvorené. Syry špenátovú omáčku zároveň zahustia. Použijeme suroviny, ktoré doma máme, a chceme ich jednoducho spotrebovať - využiť.

3
Hotové

Špenátovú omáčku opatrne dochutíme soľou, vegetou (najlepšie bez soli), mletým čiernym korením, kurkumou. Hustotu a množstvo omáčky doladíme podľa obľuby. Na konečné zriedenie je vynikajúca voda z uvarených cestovín. Hotové cestoviny scedíme, premyjeme iba horúcou vodou, aby nevychladli. Je také pravidlo, že cestoviny patria do omáčky, nie opačne. Takže, uvarené cestoviny vložíme do horúcej omáčky, premiešame, a môžeme podávať. Pri servírovaní je vhodný obľúbený strúhaný syr. Špenátové cestoviny dozdobíme petržlenovou vňaťou či pažítkou.

Martina

Fazuľový prívarok
predchádzajúci
Fazuľový prívarok na kyslo, tradičný RECEPT
Tatarák zo zemiakov
ďalšií
Falošný tatarák zo zemiakov TOP recept
Fazuľový prívarok
predchádzajúci
Fazuľový prívarok na kyslo, tradičný RECEPT
Tatarák zo zemiakov
ďalšií
Falošný tatarák zo zemiakov TOP recept

Pridajte svoj komentár