0 0
Fazuľový prívarok na kyslo, tradičný RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
plná hrsť Fazuľa fazuľa suchá - môže byť biela, hnedá či strakatá
4 ks Zemiaky stredná veľkosť
NA DOCHUTENIE PRÍVARKU
1 ks Bobkový list alebo 2 ks menšie - podľa chuti
3 guličky Celé čierne korenie alebo podľa chuti
1 štipka Celá rasca alebo podľa chuti, môže byť i rasca mletá či drvená
1 štipka Kurkuma môžeme aj vynechať, výborná však pri zápaloch, skvelá na kĺby
podľa chuti Soľ solíme až ku koncu
podľa chuti Citrónová štava môže byť aj ocot
podľa chuti Kryštálový cukor na doladenie sladko-kyslej chuti
NA ZÁLIEVKU - ZAHUSTENIE PRÍVARKU
200 ml Šľahačková smotana alebo podľa balenia - 180 ml, 250 ml
300 ml Mlieko alebo podľa potreby
1 PL Hladká múka PL/polievková lyžica plnšia, alebo Solamyl podľa potreby
NA ZJEMNENIE PRÍVARKU
1 PL Maslo PL/polievková lyžica, dodá krémovosť

Nutričné informácie

1
Porcia
280
kcal

Fazuľový prívarok na kyslo, tradičný RECEPT

Tip pre Vás. Fazuľový prívarok podávame s volským okom, strateným vajíčkom i uvareným vajcom natvrdo či namäkko. Opečená šunka, klobáska či špekáčik - lákavá voľba. Domáce fašírky? Hm, aj tie sú fajnové. I obyčajný fazuľový prívarok, bez všetkého, iba s chlebíkom chutí úžasne. Dobrú chuť pre všetkých.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE PRÍVARKU

  • NA ZÁLIEVKU - ZAHUSTENIE PRÍVARKU

  • NA ZJEMNENIE PRÍVARKU

Popis:

Zdieľať

Fazuľový prívarok na kyslo – tradičný recept. Tip na skvelé jedlo bez mäsa, plné bielkovín. Pre milovníkov mäsa pridáme uvarené párky, pečenú klobásu, kúsok údeného alebo sekanú. Vajce na mnoho spôsobov – namäkko, natvrdo, volské oko či stratené vajíčko, pre prívarky ako stvorené. Stačí si iba vybrať.

Fazuľa – ozaj skvelá strukovina vďaka svojmu vysokému podielu bielkovín, výborná ako náhrada mäsa. Minerály – vápnik, železo, draslík, mangán. Z vitamínov majú zastúpenie vitamín C a vitamíny skupiny B. Fazuľa má vysoký obsah nukleových kyselín. Vďaka nim sa bunky obnovujú, regenerujú a omladzujú. Vysoký podiel vlákniny – priaznivý vplyv pre naše črevá. Fazuľa reguluje hladinu cukru v krvi, podporuje zdravé srdce a oči, znižuje nervozitu. Pomáha i pri menštruačných kŕčoch, podporná aj pri liečbe rakoviny. Tmavá, hnedá i čierna fazuľa má blahodarný vplyv na problémy s obličkami a s močovým mechúrom. Zelená fazuľka zasa lieči ochorenia pečene. A čo dodať na záver? Fazuľa – ľahko dostupná a lacná, pritom plná živín. Oplatí sa ju zaradiť do svojho jedálnička.

Hľadáte recepty na jednoduché a chutné prívarky? Skúste náš fantastický cuketový prívarok , tekvicový prívarok z maslovej tekvice, hrachový prívarok – hrachová kaša . Najobľúbenejší recept? U nás tradičné zemiaky na kyslo . Želáme dobrú chuť pre celú rodinu.

Dobrá rada. Ak chceme ušetriť čas s prípravou fazule, môžeme zvoliť fazuľu z konzervy, ktorú nemusíme namáčať, netreba ju ani dlho variť. Fazuľu z konzervy pridáme až k vareniu polomäkkých zemiakov. Fazuľový prívarok uvaríme omnoho skôr, ušetríme minimálne 30 minút. Prívarok z fazule SOLÍME až na úplný koniec. Na zahustenie prívarku zvolíme hladkú múku, pri bezlepkovej verzii pridáme Solamyl. Kto nemôže mliečnu laktózu, použije vhodné – bezlaktózové mlieko, smotanu a maslo. Na dochutenie prilejeme citrónovú šťavu alebo ocot, vsypeme i trošku cukru pre vynikajúcu chuť.

množstvo ingrediencií v recepte = 4-5 porcií

Kroky

1
Hotové

Fazuľu namočíme do studenej vody na pár hodín, najlepšie však cez noc. Keď fazuľa napučí, skôr sa uvarí, zbavíme ju tak aj plynatosti. Vodu z fazule zlejeme. Fazuľu dáme do väčšieho hrnca, pridáme vodu, približne 5 cm nad jej okraj. Fazuľu uvaríme do polomäkka, na strednom stupni. Počas varenia fazule si pripravíme zemiaky. Zemiaky ošúpeme, dobre umyjeme a nakrájame na menšie kocky.

2
Hotové

K polomäkkej fazuli pridáme zemiaky. Prilejeme i trošku horúcej vody, ak treba, aby boli zemiaky ponorené. Hrniec prikryjeme a na nízkom stupni fazuľu so zemiakmi povaríme do mäkka. Medzitým si pripravíme smotanovú zálievku na zahustenie fazuľového prívarku. V mlieku (malo by byť vlažné) dôkladne rozmiešame múku, aby sme nemali hrudky. Prilejeme k fazuli. Spolu povaríme približne 5 minút.

3
Hotové

Tak prilejeme šľahačkovú smotanu, dodá krémovosť. Osolíme, pridáme citrónovú šťavu, môžeme i trošku cukru. Prívarok varíme ešte 10 minút. Ak by bol riedky, pridáme ďalšiu rozmiešanú múku. Keď zasa príliš hustý, zriedime ho mliekom. Nakoniec primiešame maslo na zjemnenie. Fazuľový prívarok podávame s volským okom, pečenou šunkou, klobáskou či špekáčikom, uvareným vajíčkom - podľa chuti.

Martina

Ostrokyslá polievka
predchádzajúci
Najlepšia ostrokyslá polievka – veľmi rýchly RECEPT
Špenátová omáčka na cestoviny
ďalšií
Špenátová omáčka na cestoviny – najlepší RECEPT
Ostrokyslá polievka
predchádzajúci
Najlepšia ostrokyslá polievka – veľmi rýchly RECEPT
Špenátová omáčka na cestoviny
ďalšií
Špenátová omáčka na cestoviny – najlepší RECEPT

Pridajte svoj komentár