Ingrediencie:
- plná hrsť Fazuľafazuľa suchá - môže byť biela, hnedá či strakatá
- 4 ks Zemiakystredná veľkosť
-
NA DOCHUTENIE PRÍVARKU
- 1 ks Bobkový listalebo 2 ks menšie - podľa chuti
- 3 guličky Celé čierne koreniealebo podľa chuti
- 1 štipka Celá rascaalebo podľa chuti, môže byť i rasca mletá či drvená
- 1 štipka Kurkumamôžeme aj vynechať, výborná však pri zápaloch, skvelá na kĺby
- podľa chuti Soľsolíme až ku koncu
- podľa chuti Citrónová štavamôže byť aj ocot
- podľa chuti Kryštálový cukorna doladenie sladko-kyslej chuti
-
NA ZÁLIEVKU - ZAHUSTENIE PRÍVARKU
- 200 ml Šľahačková smotanaalebo podľa balenia - 180 ml, 250 ml
- 300 ml Mliekoalebo podľa potreby
- 1 PL Hladká múkaPL/polievková lyžica plnšia, alebo Solamyl podľa potreby
-
NA ZJEMNENIE PRÍVARKU
- 1 PL MasloPL/polievková lyžica, dodá krémovosť
Popis:
Fazuľový prívarok na kyslo – tradičný recept. Tip na skvelé jedlo bez mäsa, plné bielkovín. Pre milovníkov mäsa pridáme uvarené párky, pečenú klobásu, kúsok údeného alebo sekanú. Vajce na mnoho spôsobov – namäkko, natvrdo, volské oko či stratené vajíčko, pre prívarky ako stvorené. Stačí si iba vybrať.
Fazuľa – ozaj skvelá strukovina vďaka svojmu vysokému podielu bielkovín, výborná ako náhrada mäsa. Minerály – vápnik, železo, draslík, mangán. Z vitamínov majú zastúpenie vitamín C a vitamíny skupiny B. Fazuľa má vysoký obsah nukleových kyselín. Vďaka nim sa bunky obnovujú, regenerujú a omladzujú. Vysoký podiel vlákniny – priaznivý vplyv pre naše črevá. Fazuľa reguluje hladinu cukru v krvi, podporuje zdravé srdce a oči, znižuje nervozitu. Pomáha i pri menštruačných kŕčoch, podporná aj pri liečbe rakoviny. Tmavá, hnedá i čierna fazuľa má blahodarný vplyv na problémy s obličkami a s močovým mechúrom. Zelená fazuľka zasa lieči ochorenia pečene. A čo dodať na záver? Fazuľa – ľahko dostupná a lacná, pritom plná živín. Oplatí sa ju zaradiť do svojho jedálnička.
Hľadáte recepty na jednoduché a chutné prívarky? Skúste náš fantastický cuketový prívarok , tekvicový prívarok z maslovej tekvice, hrachový prívarok – hrachová kaša . Najobľúbenejší recept? U nás tradičné zemiaky na kyslo . Želáme dobrú chuť pre celú rodinu.
Dobrá rada. Ak chceme ušetriť čas s prípravou fazule, môžeme zvoliť fazuľu z konzervy, ktorú nemusíme namáčať, netreba ju ani dlho variť. Fazuľu z konzervy pridáme až k vareniu polomäkkých zemiakov. Fazuľový prívarok uvaríme omnoho skôr, ušetríme minimálne 30 minút. Prívarok z fazule SOLÍME až na úplný koniec. Na zahustenie prívarku zvolíme hladkú múku, pri bezlepkovej verzii pridáme Solamyl. Kto nemôže mliečnu laktózu, použije vhodné – bezlaktózové mlieko, smotanu a maslo. Na dochutenie prilejeme citrónovú šťavu alebo ocot, vsypeme i trošku cukru pre vynikajúcu chuť.
množstvo ingrediencií v recepte = 4-5 porcií
Kroky
1 Hotové |
Fazuľu namočíme do studenej vody na pár hodín, najlepšie však cez noc. Keď fazuľa napučí, skôr sa uvarí, zbavíme ju tak aj plynatosti. Vodu z fazule zlejeme. Fazuľu dáme do väčšieho hrnca, pridáme vodu, približne 5 cm nad jej okraj. Fazuľu uvaríme do polomäkka, na strednom stupni. Počas varenia fazule si pripravíme zemiaky. Zemiaky ošúpeme, dobre umyjeme a nakrájame na menšie kocky. |
2 Hotové |
K polomäkkej fazuli pridáme zemiaky. Prilejeme i trošku horúcej vody, ak treba, aby boli zemiaky ponorené. Hrniec prikryjeme a na nízkom stupni fazuľu so zemiakmi povaríme do mäkka. Medzitým si pripravíme smotanovú zálievku na zahustenie fazuľového prívarku. V mlieku (malo by byť vlažné) dôkladne rozmiešame múku, aby sme nemali hrudky. Prilejeme k fazuli. Spolu povaríme približne 5 minút. |
3 Hotové |
Tak prilejeme šľahačkovú smotanu, dodá krémovosť. Osolíme, pridáme citrónovú šťavu, môžeme i trošku cukru. Prívarok varíme ešte 10 minút. Ak by bol riedky, pridáme ďalšiu rozmiešanú múku. Keď zasa príliš hustý, zriedime ho mliekom. Nakoniec primiešame maslo na zjemnenie. Fazuľový prívarok podávame s volským okom, pečenou šunkou, klobáskou či špekáčikom, uvareným vajíčkom - podľa chuti. |