Ingrediencie:
- 1.3 kg Kapustabiela hlávková kapusta - hlávka strednej veľkosti
- 1 ks Cibuľa1 ks cibuľa väčšia alebo 2 ks menšie
- 4 PL OlejPL/polievková lyžica - môže byť aj bravčová masť
-
NA DOCHUTENIE KAPUSTY
- 2 PL Kryštálový cukorPL/polievková lyžica jemne kopcovitá - alebo podľa chuti
- 0.5-1 dl Kvasný liehový ocotpodľa chuti, môže byť aj citronová šťava
- podľa chuti Soľ
- 1 štipka Mleté čierne koreniealebo podľa chuti
- 1 štipka Drvená rascaalebo podľa chuti, môže byť aj rasca celá či mletá
- 2 ks Bobkový list
Popis:
Dusená hlávková kapusta na karameli – naj recept. Najlepšia chutná smažená hlávková biela kapusta bez múky, veľmi obľúbená. Prípravu zvládnu aj začiatočníci. Skvelá príloha k mnohým jedlám – dusenému či pečenému mäsu, s parenou aj zemiakovou knedľou, i s opekanými zemiakmi. Želáme dobrú tradičnú chuť.
Hlávková kapusta – super zdravá zelenina, nabitá minerálmi a živinami. Obsahuje dôležité vitamíny – A, B, C, E, K. Minerály – horčík, vápnik, železo, fosfor, draslík, sodík, zinok, mangán. Má aj mnoho vlákniny. Konzumáciou hlávkovej kapusty podporíme zdravé trávenie, ochránime naše telo pred infekciami a zápalmi. Hlávková kapusta detoxikuje, podporuje mozgovú činnosť, výborná pri zápche, vynikajúca pri liečbe cukrovky, anémie i rakoviny.
Dusená biela hlávková kapusta chutí vynikajúco s domácimi zemiakovými lokšami, s duseným bravčovým mäsom na prírodno, skvelo ladí aj s minútkou z bravčovej krkovičky
Dobrá rada. Namiesto octu môžeme pridať citrónovú šťavu podľa potreby. Dôležitá – vyvážená chuť, jemne sladkavá, príjemne kyslastá, kapusta opatrne dosolená. Ak máme radi smaženú hlávkovú bielu kapustu chrumkavejšiu, dusíme ju kratšie. Keď chceme mäkšiu, podusíme ju trošku dlhšie. Na zahustenie môžeme zvoliť Solamyl alebo hladkú múku. My však pripravujeme dusenú hlávkovú kapustu na karameli bez múky, takto nám doma chutí najlepšie.
množstvo ingrediencií v recepte = 5-6 porcií
Kroky
1 Hotové |
Hlávkovú (bielu) kapustu očistíme, zbavíme ju hlúbika a vrchných listov. Tak ju nastrúhame na strúhadle alebo nakrájame na tenké rezančeky. Cibuľu očistíme, krájame nadrobno. Kvalitný hrniec rozohrejeme, pridáme olej (alebo bravčovú masť) a cibuľu, ktorú orestujeme do sklovita. Tak prisypeme kryštálový cukor, necháme na jemnom stupni skaramelizovať. Potrebujeme iba zopár minút. |
2 Hotové |
K voňavej cibuli pridáme nakrájanú bielu hlávkovú kapustu a hneď prilejeme aj ocot (citrónovú šťavu) pre lepšiu chuť. Smažená hlávková kapusta si zachová peknú farbu. Kapustu opražíme 10 minút za stáleho miešania. Pridáme aj soľ, mleté čierne korenie, rascu (celú, drvenú alebo mletú) a bobkový list. Je veľmi dôležité doladiť - vyvážiť chuť. Dusená kapusta by nemala byť mdlá. |
3 Hotové |
Hlávkovú bielu kapustu prikryjeme pokrievkou a dusíme na jemnom stupni do mäkka cca 15 minút. Podľa potreby ju podlievame horúcou vodou. Na konci kapustu ešte dochutíme, ak je treba. Čas zvolíme podľa obľuby kapusty - či chceme smaženú kapustu chrumkavejšiu alebo mäkšiu. Smažená kapusta je skvelá s parenou knedľou, zemiakovými lokšami, pečeným či duseným mäskom. |