Ingrediencie:
- 4 ks Pečivoalebo 8 stredných krajcov chleba
- 1 črievko Syr100 g, syr tavený alebo smotanový roztierateľný
-
NA NÁPLŇ
- 2 PL MasloPL/polievková lyžica
- 1 ks Cibuľamenšia cibuľa
- 80 g Šunkaaj menej či viac, koľko máme
- 2 hrste Cuketa2 plné hrste nastrúhanej cukety
- 3 ks Vajceak sú menšie, 4 ks
-
NA DOCHUTENIE
- Soľpodľa chuti
- Mleté čierne koreniepodľa chuti
-
NA ZAPEKANIE
- 150 g Tvrdý syrtvrdý strúhaný syr, aj viac, podľa potreby
-
NA DOZDOBENIE
- Bylinkypodľa chuti - petržlenová vňať, pažítka
Popis:
Domáca zapekanka. Lacný recept zo starého chleba či pečiva. Na zapekanku je skvelá zvyšná šunka alebo saláma, vynikajúce sú aj kúsky pečeného i vareného mäsa, ktoré pridáme do praženice. Môžeme zúžitkovať rôzne syry, mäsové výrobky, zeleninu.
Rýchly recept na chutnú a lacnú večeru za pár minút? Nech sa páči, vyskúšajte fantastickú zapekanku – pochúťku pre celú rodinu.
Dobrá rada. Pri bezmäsitej verzii šunku alebo salámu vynecháme. Ak nemôžeme lepok, zvolíme bezlepkové pečivo, chlieb.
Kroky
1 Hotové |
Staršie rožky - žemle prekrojíme, chlieb nakrájame na plátky. Na jednu osobu rátame 2-3 polovice pečiva alebo 2-3 stredné krajce chleba. Záleží to od veľkosti pečiva a hladošov. Každý kúsok potrieme jemnou vrstvou roztierateľného syra, tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pripravíme náplň na zapekanky. Kvalitnú panvicu rozohrejeme, pridáme maslo, na ktorom orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Tak vložíme na menšie kúsky nakrájanú šunku (dusenú, údenú), salámu či kúsky mäsa. Orestujeme na strednom stupni 3 minútky. Potom vložíme nastrúhanú cuketu. Ak je mladá so šupkou, staršiu cuketu je potrebné ošúpať. Keď má cuketa veľa vody, vodu rukami vytlačíme. Zmes s cuketou opražíme ešte 3 minúty. Prilejeme vajcia a urobíme praženicu. |
2 Hotové |
Hotovú praženicu dochutíme soľou, mletým čiernym korením. Náplň rovnomerne rozložíme na pripravené pečivo alebo krajce chleba. Náplňou nemusíme šetriť. Nakoniec zapekanky posypeme strúhaným syrom (eidam, gouda, mozzarella), môžeme syrom údeným, vynikajúce je aj tofu. Zapekanky dáme do vyhriatej rúry na 170 st. C a pečieme približne 15-20 minút podľa potreby, jemne dozlata. Hotové domáce zapekanky ihneď podávame. Ozdobíme ich čerstvými bylinkami - petržlenovou vňaťou, pažítkou, ktoré dodajú dôležitý vitamín C. Chutné zapekanky môžeme obložiť ďalšou čerstvou zeleninou, poliať obľúbeným dresingom, kečupom, tatárskou omáčkou. Kto cuketu nemusí, do praženice pridá viac vajec (o 2-3 ks). Dobrú chuť želám, dúfam, že si pochutíte. |