0 0
Domáca ZAPEKANKA, recept zo starého chleba

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
4 ks Pečivo alebo 8 stredných krajcov chleba
1 črievko Syr 100 g, syr tavený alebo smotanový roztierateľný
NA NÁPLŇ
2 PL Maslo PL/polievková lyžica
1 ks Cibuľa menšia cibuľa
80 g Šunka aj menej či viac, koľko máme
2 hrste Cuketa 2 plné hrste nastrúhanej cukety
3 ks Vajce ak sú menšie, 4 ks
NA DOCHUTENIE
Soľ podľa chuti
Mleté čierne korenie podľa chuti
NA ZAPEKANIE
150 g Tvrdý syr tvrdý strúhaný syr, aj viac, podľa potreby
NA DOZDOBENIE
Bylinky podľa chuti - petržlenová vňať, pažítka

Nutričné informácie

1
Porcia
400
kcal

Domáca ZAPEKANKA, recept zo starého chleba

Tip pre vás. Ak máme radi cesnak, môžeme ho pridať roztlačený k restovaniu cukety. Je vhodný aj cesnak granulovaný, ktorým dochutíme hotovú praženicu. Obľubujeme pikantné? K vajíčkam primiešame nadrobno nakrájanú čili papričku alebo čili korenie.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA NÁPLŇ

  • NA DOCHUTENIE

  • NA ZAPEKANIE

  • NA DOZDOBENIE

Popis:

Zdieľať

Domáca zapekanka. Lacný recept zo starého chleba či pečiva. Na zapekanku je skvelá zvyšná šunka alebo saláma, vynikajúce sú aj kúsky pečeného i vareného mäsa, ktoré pridáme do praženice. Môžeme zúžitkovať rôzne syry, mäsové výrobky, zeleninu.

Rýchly recept na chutnú a lacnú večeru za pár minút? Nech sa páči, vyskúšajte fantastickú zapekanku – pochúťku pre celú rodinu.

Dobrá rada. Pri bezmäsitej verzii šunku alebo salámu vynecháme. Ak nemôžeme lepok, zvolíme bezlepkové pečivo, chlieb.

Kroky

1
Hotové

Staršie rožky - žemle prekrojíme, chlieb nakrájame na plátky. Na jednu osobu rátame 2-3 polovice pečiva alebo 2-3 stredné krajce chleba. Záleží to od veľkosti pečiva a hladošov. Každý kúsok potrieme jemnou vrstvou roztierateľného syra, tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pripravíme náplň na zapekanky. Kvalitnú panvicu rozohrejeme, pridáme maslo, na ktorom orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Tak vložíme na menšie kúsky nakrájanú šunku (dusenú, údenú), salámu či kúsky mäsa. Orestujeme na strednom stupni 3 minútky. Potom vložíme nastrúhanú cuketu. Ak je mladá so šupkou, staršiu cuketu je potrebné ošúpať. Keď má cuketa veľa vody, vodu rukami vytlačíme. Zmes s cuketou opražíme ešte 3 minúty. Prilejeme vajcia a urobíme praženicu.

2
Hotové

Hotovú praženicu dochutíme soľou, mletým čiernym korením. Náplň rovnomerne rozložíme na pripravené pečivo alebo krajce chleba. Náplňou nemusíme šetriť. Nakoniec zapekanky posypeme strúhaným syrom (eidam, gouda, mozzarella), môžeme syrom údeným, vynikajúce je aj tofu. Zapekanky dáme do vyhriatej rúry na 170 st. C a pečieme približne 15-20 minút podľa potreby, jemne dozlata. Hotové domáce zapekanky ihneď podávame. Ozdobíme ich čerstvými bylinkami - petržlenovou vňaťou, pažítkou, ktoré dodajú dôležitý vitamín C. Chutné zapekanky môžeme obložiť ďalšou čerstvou zeleninou, poliať obľúbeným dresingom, kečupom, tatárskou omáčkou. Kto cuketu nemusí, do praženice pridá viac vajec (o 2-3 ks). Dobrú chuť želám, dúfam, že si pochutíte.

Martina

Vianočná kapustnica
predchádzajúci
Vianočná kapustnica s hubami a klobásou, jednoduchý RECEPT
Brokolicová krémová polievka
ďalšií
Brokolicová krémová polievka s krutónmi, TOP recept
Vianočná kapustnica
predchádzajúci
Vianočná kapustnica s hubami a klobásou, jednoduchý RECEPT
Brokolicová krémová polievka
ďalšií
Brokolicová krémová polievka s krutónmi, TOP recept

Pridajte svoj komentár