Ingrediencie:
- 500 g Čokoládačokoláda min. 52 %, najlepšie tmavá, s vysokým obsahom kakaa, môže byť však aj čokoláda biela
- 50 g Kokosový olejcca 3 plnšie polievkové lyžice, môže byť aj maslo
-
ORECHOVÁ NÁPLŇ NA ŠUHAJDY
- 2 hrste Vlašské orechymleté vlašské orechy, môže byť aj iný druh orechov - mandle, lieskovce, arašidy
- 0.05-1 dl Mliekopodľa potreby - môže byť aj šľahačková smotana
- podľa chuti Rummôžeme aj vynechať
- podľa chuti Medalebo práškový cukor
- podľa chuti Mletá škoricaorechovú náplň úžasne prevonia
-
NA ZDOBENIE ORECHOVÝCH ŠUHÁJD
- podľa fantázie Cukrové perličky
- podľa fantázie Vlašské orechymôže byť polovica orecha, alebo 1/4, nasekané alebo mleté orechy
Popis:
Najlepšie orechové šuhajdy – veľmi obľúbený recept. Chrumkavá čokoláda v kombinácii s orechovou náplňou – skrátka, to pravé orechové. Šuhajdy – tradičné na Vianoce i Veľkú noc. Sviatočné maškrtenie aj pre tých, ktorí nepečú. Naše recepty – tak jednoduché a rýchle, vhodné i pre začiatočníkov.
Hľadáte vianočné nepečené recepty? Skúste dokonalé karamelové guľky , vhodné aj pri bezlepkovej diéte, nepečené guľky z piškót , i fantastické kávové zrná či banánové guľky s ovsenými vločkami – zdravý FIT recept. Čo poviete na rýchly perníkový dezert do pohára ? Skvelé overené recepty pre inšpiráciu.
ORECHOVÁ NÁPLŇ. Ako pripravíme vynikajúcu náplň na šuhajdy? Orechy pomelieme alebo rozmixujeme. Zriedime ich mliekom, môžeme aj rumom podľa potreby. Orechy by nemali byť ani príliš riedke, ani husté. Vznikne nám orechová kaša, ktorú pár minút povaríme. Orechovú náplň dosladíme medom alebo práškovým cukrom podľa chuti. Pridať môžeme aj hrozienka, ktoré sme namočili v rume. Dokonalá náplň z orechov na šuhajdy.
Dobrá rada. Čokoládové šuhajdy zdobíme podľa obľuby, chuti a fantázie. Výborné a zdravé – mleté, nasekané i celé kúsky orechov. Môžu byť orechy vlašské, lieskovce, pistácie, mandle či arašidy. Pekne ladia cukrové perličky s vianočným motívom, ktoré hrajú rôznymi farbami. Kto miluje lentilky, jednoducho ich pridá.
množstvo ingrediencií v recepte = 35 ks menších čokoládových šuhájd
Kroky
1 Hotové |
Nad parou roztopíme čokoládu s kokosovým olejom (maslom). Kokosový olej je vynikajúci, orechové šuhajdy získajú na skvelej chuti. Viete ako pripraviť čokoládu nad parou? Pripravíme si hrniec, do ktorého vložíme väčšiu nerezovú misku, aby pevne držala. Do hrnca pridáme vodu, cca 6 cm, vložíme misku s čokoládou a tukom. Varíme na miernom stupni, čokoládu necháme iba roztopiť. |
2 Hotové |
Čokoládu vymiešame dohladka. Pripravíme si orechovú náplň. Orechy pomelieme. Potrebujeme cca 2 hrste. Do menšieho hrnca vsypeme pripravené orechy, zalejeme mliekom podľa potreby (0.05-1 dl mlieka), aby nebola orechová hmota ani príliš riedka, ani hustá. Ak pridáme rum, rátame, že náplň taktiež zriedi. Orechovú náplň na šuhajdy dosladíme medom alebo práškovým cukrom. |
3 Hotové |
Na dochutenie orechovej náplne je vynikajúca aj mletá škorica - orechové šuhajdy úžasne prevonia. Menšie papierové košíčky rozložíme na plech. Keď budeme šuhajdy premiestňovať do chladu, je to praktickejšie, s plechom sa jednoduchšie manipuluje, šuhajdy si udržia pekný tvar. Do košíčka nalejeme lyžičku roztopenej čokolády. Ďalej nasleduje lyžička fajnovej orechovej náplne. |
4 Hotové |
Nakoniec orechové šuhajdy zalejeme opäť čokoládou - 1 lyžičkou, aby sa orechová náplň pekne prekryla. Šuhajdy preložíme do chladu na chvíľu stuhnúť, čokoláda bude pevnejšia, ozdoby na šuhajdy sa nám neponoria, budú sa pekne vynímať. Orechové šuhajdy zdobíme orechami (kúskami, plátkami, nasekanými) či cukrovými perličkami, môžeme i lentilkami. Šuhajdy dáme stuhnúť. |
5 Hotové |
Čokoládové šuhajdy s orechami skladujeme v chlade, aby neboli mäkké. Najlepšie chutia dobre vychladené, vtedy sú tak chrumkavé, fajnové, s fantastickou orechovou náplňou. Čokoládu môžeme zvoliť tmavú, mliečnu, ale aj bielu. Výber je iba na nás. Orechová náplň šuhajdy došperkuje, rum a škorica nádherne prevonia. Domáce šuhajdy z čokolády skrášlia každý sviatočný stôl. |