Ingrediencie:
- 500 g Kuracie prsiamôžeme zvoliť aj vykostené kuracie stehná, prípadne aj morčacie prsia
- 3 PL OlejPL/polievková lyžica - olej repkový, slnečnicový alebo olivový
- 1 ks Cibuľacibuľa strednej veľkosti
-
NA DOCHUTENIE KURACIEHO NA SMOTANE
- podľa chuti Soľ
- 1 štipka Mleté čierne koreniealebo podľa chuti, pri menších deťoch môžeme aj vynechať
- 1 štipka Mletá rascaalebo podľa chuti, môže byť aj rasca drvená či celá
- 1 štipka Kurkumaalebo podľa chuti, vynikajúca na kĺby, pôsobí aj protizápalovo
- 1 PL Mletá červená paprikaPL/polievková lyžica - alebo podľa chuti
- 1 ks Bobkový listalebo aj 2 ks, podľa chuti
-
NA SMOTANOVÚ ZÁLIEVKU
- 200 ml Šľahačková smotanaalebo podľa balenia 180-250 ml, od 30 %
- 250 ml Mliekoaj viac - 300 ml, podľa potreby, hustoty omáčky
- 3 PL Hladká múkaPL/polievková lyžica zarovnaná alebo 1 PL Solamylu
-
PRÍLOHA
- 400 g Cestovinykolienka, špirálky - podľa obľuby, klasické, semolinové, celozrnné či bezlepkové
Popis:
Kuracie na smotane s cestovinou – super rýchly recept. Kuracie kúsky v lahodnej smotanovej omáčke s obľúbenou cestovinou. Jednoduchý recept aj pre tých, ktorí s varením iba začínajú. Obed, ktorý máme do hodinky na stole. Želáme dobrú chuť.
Kuracie prsia. Minútky z kuracieho mäsa – veľmi obľúbené a žiadané, rýchle na prípravu. Dnes máme pre vás skvelý recept na kuracie na smotane s kolienkami, špirálkami alebo mašličkami. Výborné – aj zemiakové hranolky či opekané zemiaky. Kto miluje ryžu, ako prílohu zvolí ryžu. Skvelé jedlo podľa vlastnej chuti.
Marináda na mäso. Ak mäso pripravíme deň vopred – dáme ho do marinády (pácu) z oleja a korenia, mäsko odleží, bude omnoho jemnejšie a chutnejšie, potrebujeme aj kratší čas na tepelnú úpravu. Ako na to? Mäso umyjeme, dôkladne osušíme, nakrájame na kúsky (menšie kocky, rezance či plátky). Olej (na 150 g mäsa potrebujeme 1-2 polievkové lyžice) zmiešame spolu s obľúbeným korením (soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, mletá rasca, kurkuma – podľa chuti a potreby), pridáme kúsky mäsa. Dôkladne premiešame a uložíme do chladu. A máme hotovo.
Hľadáte recepty z kuracieho mäsa? Skúste našu najlepšiu – najobľúbenejšiu čínu z kuracieho mäsa . Minútka – kurací steak na panvici , vynikajúci stroganov z kuracích pŕs , fantastické zapekané kuracie prsia – skvelá voľba. FIT recept – rýchle kuracie prsia so zeleninou .
Dobrá rada. Na prípravu kuracieho na smotane môžeme zvoliť kuracie prsia, ale aj vykostené kuracie stehná. Máme morčacie prsia alebo bravčové stehno? Pripravíme morčacie prsia alebo bravčové na smotane podľa rovnakého receptu. Pri bravčovom mäse rátame s dlhším časom dusenia. Pre milovníkov cesnaku. K duseniu mäsa môžeme pridať aj roztlačený cesnak, dodá ďalšiu – fantastickú chuť.
množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie
na jednu porciu rátame 100-150 g surového mäsa
Kroky
1 Hotové |
Kuracie prsia umyjeme, dôkladne osušíme, odstránime nevhodné časti. Kuracie mäsko nakrájame na menšie kocky, môžeme aj rezančeky. Mäsko dáme do misky - pridáme korenie (soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, kurkumu), dobre premiešame. Na prípravu kuracieho na smotane sú vhodné aj vykostené kuracie stehná, tepelná príprava je však o trošku dlhšia. Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno. Medzitým si dáme uvariť obľúbené cestoviny podľa návodu - na jednu porciu rátame cca 100 g suchých cestovín. |
2 Hotové |
Väčší kvalitný hrniec rozohrejeme, prilejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú restujeme za stáleho miešania na strednom stupni do sklovita. Cibuľu sledujeme, dávame pozor, aby sme ju nepripálili. Keď je pekne voňavá, prisypeme mletú červenú papriku (kto má rád pálivé môže i pálivú mletú červenú papriku), premiešame. Hrniec stiahneme zo sporáka, pridáme kuracie mäso i bobkový list. Kuracie kocky restujeme v cibuľovom základe, aby sa mäsko zatiahlo. Mäso zbledne, uzavrie sa, ostane vo vnútri fajnovo šťavnaté. |
3 Hotové |
Tak mäso prikryjeme pokrievkou, a na nízkom stupni dusíme 5 minút. Keď pustí vlastnú šťavu, smotanová omáčka získa ešte na lepšej chuti. Pridáme ešte 1 dl horúcej vody (vývaru - kuracieho, hovädzieho, výborný je aj vývar zeleninový) a kuracie podusíme 10 minút. Mäsko bude polomäkké. Pripravíme si klasickú smotanovú zálievku. Šľahačkovú smotanu a mlieko izbovej teploty nalejeme do uzatvárateľného skleneného pohára, prisypeme múku alebo Solamyl. Pohár uzavrieme, dobre pretrasieme, aby sme nemali žiadne hrudky. |
4 Hotové |
Smotanovú zálievku prilejeme k mäsu, premiešame, povaríme 10 minút, aby omáčka zhustla. Kuracie mäso úplne zmäkne. Ak je potrebné, prilejeme ešte ďalšie mlieko - záleží, akú hustú omáčku máme radi. Prevaríme. Omáčku ochutnáme, prípadne dosolíme. Uvarené cestoviny scedíme, prepláchneme iba horúcou vodou, aby sa neochladili, necháme odkvapkať. A máme hotovo. Kuracie na smotane s cestovinou - rýchla pochúťka pre celú rodinu. Rýchly obed či večera, keď máme málo času. Prípravu zvládnu aj začiatočníci. |