Ingrediencie:
- 1 ks Cuketamladá cuketa veľkosti cca 25 cm
- 1 ks Cibuľacibuľa strednej veľkosti
- 3 PL MasloPL/polievková lyžica
- 5 ks Vajcealebo podľa potreby, chuti
-
NA DOCHUTENIE PRAŽENICE
- Soľpodľa chuti
- Vegetapodľa chuti, najlepšie vegeta bez soli - môžeme aj vynechať
- 1 štipka Mleté čierne koreniealebo podľa chuti
- 1 štipka Mletá červená paprikaalebo podľa chuti
- 1 štipka Kurkumaalebo podľa chuti, výborná je na kĺby a proti zápalom
- 1 štipka Mletá rascaalebo podľa chuti
-
NA KONEČNÉ DOCHUTENIE
- Bylinkypodľa chuti - petržlenová vňať alebo pažítka
Popis:
Cuketová praženica – zdravý jednoduchý recept aj pre začiatočníkov. Recepty z mladej cukety, hľadané a veľmi obľúbené. Praženica z cukety – úžasná na raňajky či rýchlu večeru. Keď pridáme varené zemiaky s maslom a bylinkami, za pár minút vykúzlime fantastický ľahký obed. Praženicu pripravujeme na nižšom stupni, aby sme postupne regulovali jej hustotu, keď ju chceme jemnú a krémovú.
Cuketa – kráľovná zeleniny. Prečo? Pretože práve cuketa patrí k najzdravším druhom, má mnoho benefitov pre naše zdravie. Veľké množstvo vitamínov a minerálov – vitamíny C, E, A, B. Z minerálov majú zastúpenie železo, horčík, vápnik, draslík a fosfor. Cuketa posilňuje srdce, imunitu a svaly, napomáha pri liečbe cukrovky, dny i reumy. Konzumácia cukety podporuje zdravé trávenie, zvyšuje odolnosť organizmu, pôsobí aj detoxikačne. Obsahuje veľa vody, má úplne málo kalórií. Najlepšia je cuketa so šupkou, lebo práve šupka obsahuje najviac živín.
Hľadáte recepty z mladej cukety? Ochutnajte náš úžasný cuketový tatarák , klasické cuketové placky , alebo cuketovo-tuniakové placky . Mega dobré obyčajné cestoviny s cuketou – lacný recept bez mäsa na každý deň. Dobrú chuť.
Dobrá rada. Ak máme cuketu väčšiu (staršiu) s tvrdšou šupkou, cuketu ošúpeme, odstránime striedku – dužinu. Zo striedky môžeme uvariť skvelý zeleninový vývar plný živín. Ako na to? Dužinu zalejeme studenou vodou a varíme približne 1,5 hodiny. K vareniu pridáme aj strúčiky cesnaku, zeleninu – mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, a k tomu cibuľu či pór. Postupujeme ako pri klasickom vývare. Dochutíme soľou, vegetou (ak používame) a čiernym korením. Bylinky – petržlenová a zelerová vňať, ale i ligurček, zdravý zeleninový vývar prevoňajú. Doplníme dôležitý vitamín C.
množstvo ingrediencií v recepte = 2 porcie
Kroky
1 Hotové |
|
2 Hotové |
|
3 Hotové |
|
4 Hotové |
|
5 Hotové |