0 0
Cuketová praženica – recepty z mladej cukety

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
1 ks Cuketa mladá cuketa veľkosti cca 25 cm
1 ks Cibuľa cibuľa strednej veľkosti
3 PL Maslo PL/polievková lyžica
5 ks Vajce alebo podľa potreby, chuti
NA DOCHUTENIE PRAŽENICE
Soľ podľa chuti
Vegeta podľa chuti, najlepšie vegeta bez soli - môžeme aj vynechať
1 štipka Mleté čierne korenie alebo podľa chuti
1 štipka Mletá červená paprika alebo podľa chuti
1 štipka Kurkuma alebo podľa chuti, výborná je na kĺby a proti zápalom
1 štipka Mletá rasca alebo podľa chuti
NA KONEČNÉ DOCHUTENIE
Bylinky podľa chuti - petržlenová vňať alebo pažítka

Nutričné informácie

1
Porcia
260
kcal

Cuketová praženica – recepty z mladej cukety

Tip pre vás. Kto má rád pálivé, do cuketovej praženice môže pridať nadrobno nakrájanú chilli papričku. Máme radi bylinky? Praženicu vylepšíme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou či pažítkou. Ešte výdatnejšia praženička z cukety? Nakoniec nastrúhame obľúbený syr. Dobrú cuketovú chuť.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Sezónny recept
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE PRAŽENICE

  • NA KONEČNÉ DOCHUTENIE

Popis:

Zdieľať

Cuketová praženica – zdravý jednoduchý recept aj pre začiatočníkov. Recepty z mladej cukety, hľadané a veľmi obľúbené. Praženica z cukety – úžasná na raňajky či rýchlu večeru. Keď pridáme varené zemiaky s maslom a bylinkami, za pár minút vykúzlime fantastický ľahký obed. Praženicu pripravujeme na nižšom stupni, aby sme postupne regulovali jej hustotu, keď ju chceme jemnú a krémovú.

Cuketa – kráľovná zeleniny. Prečo? Pretože práve cuketa patrí k najzdravším druhom, má mnoho benefitov pre naše zdravie. Veľké množstvo vitamínov a minerálov – vitamíny C, E, A, B. Z minerálov majú zastúpenie železo, horčík, vápnik, draslík a fosfor. Cuketa posilňuje srdce, imunitu a svaly, napomáha pri liečbe cukrovky, dny i reumy. Konzumácia cukety podporuje zdravé trávenie, zvyšuje odolnosť organizmu, pôsobí aj detoxikačne. Obsahuje veľa vody, má úplne málo kalórií. Najlepšia je cuketa so šupkou, lebo práve šupka obsahuje najviac živín.

Hľadáte recepty z mladej cukety? Ochutnajte náš úžasný cuketový tatarák , klasické cuketové placky , alebo cuketovo-tuniakové placky . Mega dobré obyčajné cestoviny s cuketou  – lacný recept bez mäsa na každý deň. Dobrú chuť.

Dobrá rada. Ak máme cuketu väčšiu (staršiu) s tvrdšou šupkou, cuketu ošúpeme, odstránime striedku – dužinu. Zo striedky môžeme uvariť skvelý zeleninový vývar plný živín. Ako na to? Dužinu zalejeme studenou vodou a varíme približne 1,5 hodiny. K vareniu pridáme aj strúčiky cesnaku, zeleninu – mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, a k tomu cibuľu či pór. Postupujeme ako pri klasickom vývare. Dochutíme soľou, vegetou (ak používame) a čiernym korením. Bylinky – petržlenová a zelerová vňať, ale i ligurček, zdravý zeleninový vývar prevoňajú. Doplníme dôležitý vitamín C.

množstvo ingrediencií v recepte = 2 porcie

Kroky

1
Hotové

Mladú cuketu umyjeme, osušíme, končeky odrežeme. Cuketu nastrúhame na rezančeky, môžeme jemnejšie alebo hrubšie. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno. Pripravíme kvalitnú panvicu.

2
Hotové

Panvicu rozohrejeme, vložíme maslo a nakrájanú cibuľu, ktorú orestujeme na nízkom stupni do sklovita. Keď je cibuľa voňavá, pridáme nastrúhanú cuketu a koreniny podľa chuti.

3
Hotové

Cuketu orestujeme na strednom stupni za stáleho miešania cca 5-10 minút, záleží, akú cuketu máme radi - úplne mäkkú či jemne chrumkavú. Nakoniec k cukete pridáme vajcia.

4
Hotové

Vajcia rozklepeme priamo k cukete, panvicu stiahneme zo sporáka. Vajíčka s cuketou dôkladne premiešame, vrátime na sporák. Na nízkom stupni necháme praženicu zhustnúť.

5
Hotové

Niekto obľubuje praženicu hustú, iný zasa redšiu - krémovú a jemnú. Do cuketovej praženice sa hodia aj čerstvé bylinky. Môžeme podávať. S chlebíkom či pečivom, ako ju máme radi.

Martina

Cuketový perník
predchádzajúci
Nadýchaný cuketový perník, najlepší RECEPT
Ganache poleva z kyslej smotany
ďalšií
GANACHE poleva alebo krém z kyslej smotany – recept
Cuketový perník
predchádzajúci
Nadýchaný cuketový perník, najlepší RECEPT
Ganache poleva z kyslej smotany
ďalšií
GANACHE poleva alebo krém z kyslej smotany – recept

Pridajte svoj komentár