Ingrediencie:
- 100 g Krupicacca 8-10 polievkových lyžíc alebo podľa potreby
- 2 ks Vajce
- 2 PL OlejPL/polievková lyžica
-
NA DOCHUTENIE
- Soľpodľa chuti
- 1 štipka Mleté čierne koreniemôžeme aj vynechať
- Bylinkypetržlenová vňať, pažítka - podľa obľuby
Popis:
Krupicové knedličky do polievky. Mäkučké a jemné, obľúbená vložka do polievky. Neviete ako na to? Nech sa páči, osvedčený recept mojej mamky. Knedličky sa vždy podaria, prípravu zvládnu aj začiatočníci.
Domáce krupicové knedličky zavárame priamo do zeleninovej polievky alebo osolenej (dochutenej) vody. Po uvarení ich necháme v polievke, vode postáť ďalších 10 minút, budú ešte nadýchanejšie. Ak ich podávame s vývarom (varíme ich osobitne), knedličky vkladáme do horúceho vývaru tesne pred podávaním.
Dobrá rada. Krupicu pridávame podľa potreby, záleží to od veľkosti vajec a kvality krupice – koľko tekutiny krupica pohltí. Cesto na knedličky necháme napučať, aby boli knedličky nadýchané a mäkké. Vtedy chutia knedličky z krupice najlepšie.
Kroky
1 Hotové |
Vajce rozšľaháme so soľou vidličkou, môžeme pridať aj štipku čierneho korenia - ak máme radi pikantnejšie. Primiešame olej, 2 polievkové lyžice. Postupne zapracujeme krupicu - klasickú, špaldovú, bezlepkovú, aby nám vzniklo polotuhé cestíčko. Špaldovej krupice pridávame menej, pretože pohltí viac tekutiny. Dôležité pravidlo - radšej primiešame ďalšiu krupicu po napučaní. |
2 Hotové |
Aj keď sa nám zdá cestíčko na knedličky redšie, cesto necháme napučať, krupica tekutinu pohltí. Cestíčko postojí, zhustne. Cesto na knedličky necháme odležať približne 10 minút. Ak chceme knedličky pekne farebné, do cesta primiešame nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať alebo pažítku. Domáce krupicové knedličky budú v polievke pekne vyzerať, doplníme aj dôležitý vitamín C. |
3 Hotové |
Keby sme pridali príliš veľa krupice, knedličky by boli tvrdšie. Po napučaní nám vznikne hustejšie cestíčko. Do jemne bublajúcej osolenej vody alebo polievky, postupne, malou lyžičkou, ktorú sme namočili do vody alebo oleja zavárame malé guličky - knedličky, ktoré povaríme približne 8 minút. Polievka nesmie príliš vrieť, aby sa halušky nerozvarili. Varením halušky ešte zväčšia svoj objem. |
4 Hotové |
Po uvarení necháme knedličky v polievke - vode postáť ďalších 10 minút, pohltia vývar, budú omnoho jemnejšie a hlavne chutnejšie. Krupicové knedličky výborne ladia v rôznych zeleninových polievkach (hráškovej, kukuricovej, mrkvovej, z mrazenej zeleniny), úžasne doplnia aj domáci hovädzí, morčací či kurací vývar. Z jedného vajíčka a cca 50 g krupice pripravíme 3-4 porcie. |