Ingrediencie:
- 22 ks Špekáčik
- 8 ks Cibuľastredná veľkosť
- 8 ks Kyslé uhorkystredná veľkosť
- 8 ks Chilli papričkymenšia veľkosť, môžeme aj vynechať
-
NA NÁLEV
- 0.5 l Kvasný liehový ocot8%
- 1 l Voda
- 2 PL Kryštálový cukorpolievková lyžica
- 1 ML Soľmalá lyžička
- 10 guličiek Nové korenie
- 15 guličiek Celé čierne korenie
- 2 ks Bobkový list
Popis:
Domáce utopence, recept originál. Ochladilo sa, teraz je ten správny čas na prípravu obľúbených utopencov. Utopence sú pochúťkou českej kuchyne, podávané predovšetkým v krčmách k pivu. Na Slovensku sa taktiež udomácnili, pretože chutia úžasne. Aj keď nepatria k tým najzdravším pokrmom, niekedy sa oplatí zhrešiť a potešiť chuťové poháriky. Utopence sú špecifické svojou chuťou po cibuli, kyslých (kvasených) uhorkách, chilli papričkách a korení. Ak pálivé nemusíme, papričky vynecháme. Výhodou utopencov je, že ich môžeme pripraviť v predstihu, a keď nás prekvapí návšteva, môžeme ich ihneď podávať. Inšpirujte sa. Prípravu zvládne aj každý začiatočník.
Dobrá rada. Utopence necháme odležať v chlade minimálne 1 týždeň, aby prešli chute, špekáčiky pohltili chuť ostatných ingrediencií. Z tejto dávky pripravíme 1 veľké sklo (22 utopencov). Domáce utopence podávame s chlebom, najlepšie kváskovým. Výborne ladia s pohárom piva. Dobrú chuť a na zdravie.
Kroky
1 Hotové |
Pripravíme nálev. Vodu spolu s octom (1 l + 0,5 l), koreninami (soľ, nové korenie, celé čierne korenie, bobkový list) a kryštálovým cukrom povaríme 10 minút, necháme vychladnúť. Špekáčiky olúpeme a prekrojíme do 2/3, nie úplne, pretože ich budeme plniť. Cibuľu očistíme a spolu s kyslými uhorkami nakrájame na tenké plátky. |
2 Hotové |
Pripravíme si veľké 4 l sklo (môžeme aj menšie), ktoré dôkladne umyjeme a vyutierame. Na dno skla poukladáme plátky cibule. Do zárezov špekáčikov vložíme zopár plátkov cibule a uhorky. Naplnené utopence striedavo ukladáme do skla, pomedzi pridáme zvyšnú cibuľu, ale aj chilli papričky, samozrejme, keď máme radi pálivé. |
3 Hotové |
Naplnené utopence zalejeme vychladnutým kyslým nálevom. Je dôležité, aby boli utopence ponorené. Keby sme mali málo nálevu, je vhodné si pripraviť ďalší. Teraz je to o trpezlivosti. Naplnené sklo plné utopencov uzavrieme viečkom alebo fóliou a gumičkou. Necháme v chlade odležať aspoň jeden týždeň. Dobrú chuť. |