0 0
Vynikajúca hubová omáčka, babičkin RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
3 hrste Sušené huby 3 plné hrste alebo 400-450 g húb mrazených či čerstvých
2 PL Olej PL/polievková lyžica
1 PL Maslo PL/polievková lyžica
1 ks Cibuľa stredná veľkosť
1 strúčik Cesnak alebo aj viac, podľa chuti
NA ZAHUSTENIE OMÁČJKY
250 ml Šľahačková smotana
500 ml Mlieko
2-3 PL Hladká múka podľa potreby, hustoty - alebo Solamy
NA ZJEMNENIE OMÁČKY
1 PL Maslo
NA DOCHUTENIE OMÁČKY
1 PL Mletá červená paprika alebo podľa chuti
Soľ podľa chuti
1 štipka Mleté čierne korenie alebo podľa chuti
1 štipka Mletá rasca alebo podľa chuti
Citrónová štava podľa chuti

Nutričné informácie

1
Porcia
199
kcal

Vynikajúca hubová omáčka, babičkin RECEPT

Tip pre vás. Pri intolerancii na lepok zvolíme vhodnú a osvedčenú bezlepkovú múku. Ak nemôžeme ani laktózu, použijeme bezlaktózové mlieko, samozrejme aj maslo.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Sezónny recept
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA ZAHUSTENIE OMÁČJKY

  • NA ZJEMNENIE OMÁČKY

  • NA DOCHUTENIE OMÁČKY

Popis:

Zdieľať

Vynikajúca hubová omáčka. Jednoduchý a lacný babičkin recept na dokonalú omáčku z húb. Úžasná voňavá omáčka, ktorá nikdy nesklame. Vyskúšajte.

Huby majú vysoký obsah vitamínov skupiny B. Obsahujú aj vitamín D, meď, draslík, riboflavín, niacín a kyselinu pantoténovú. Podporujú zdravé srdce, posilňujú imunitu, spomaľujú starnunie. Huby – prospešné pre nervový systém, správnu hladinu cukru v krvi a zdravé kosti.

Smotanové omáčky – fantastické k cestovinám, zemiakom, parenej či zemiakovej knedli, skvelé k mäsu. Lahodná hubová omáčka – delikátna omáčka, ktorá poteší mnohé fajnové jazýčky.

Dobrá rada. Na prípravu hubovej omáčky pridáme huby čerstvé, sušené, môžeme aj mrazené. Omáčku zahustíme múkou, môžeme aj Solamylom podľa potreby, Množstvo múky (Solamylu) zvolíme podľa hustoty omáčky. Niekto obľubuje hustejšie, iný zasa redšie. Surové maslo na konci prípravy omáčku nádherne zjemní.

 

Kroky

1
Hotové

Na prípravu vynikajúcej hubovej omáčky môžeme zvoliť huby čerstvé, mrazené alebo sušené. Čerstvé huby dôkladne očistíme a nakrájame na menšie kúsky, môžeme ich aj obvariť vo vode. Od bodu varu ich povaríme 5 minút, následne scedíme. Sušené huby namočíme do vlažnej vody, aby zmäkli. Tak ich dobre vytlačíme od vody. Mrazené stačí vybrať z mrazničky. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Kvalitnú panvicu rozozrejeme, pridáme olej, maslo a nakrájanú cibuľu, orestujeme.

2
Hotové

Na miernom stupni cibuľu restujeme do sklovita. Nakoniec pridáme roztlačený cesnak, chvíľu prehrejeme, stačí iba, aby zavoňal. Odstavíme. Prisypeme mletú červenú papriku, premiešame. Vložíme pripravené huby. Opražíme 5 minút. Tak prilejeme približne 2 dl horúcej vody, lepšie však vývar (mäsový, zeleninový). Omáčka bude ešte chutnejšia. Panvicu prikryjeme. Huby dusíme cca 10 minút, mrazené aj dlhšie, podľa potreby. Huby dochutíme soľou, mletým čiernym korením, mletou rascou.

3
Hotové

Pripravíme si smotanú zálievku. K mlieku a smotane (najlepšie izbovej teploty, aby sa nerobili hrudky, vyberieme ich z chladničky skôr) primiešame múku. Množstvo múky záleží, akú hustú hubovú omáčku obľubujeme - približne 2 jemne kopcovité polievkové lyžice. Múku dobre rozmiešame, môžeme aj rozmixovať, aby sme sa vyhli hrudkám. K hubám prilejeme zálievku a omáčku varíme 10 minút, začne pomaly hustnúť. Ak by bola omáčka riedka, ešte ju zahustíme. Hustú zriedime mliekom.

4
Hotové

Nakoniec hubovú omáčku dochutíme, ak je treba, a odstavíme. Pridáme čerstvé maslo, jemne premiešame. Hubová omáčka bude ešte krémovejšia a lahodnejšia. Hubová omáčka je výborná k varenému (napríklad k mäsku z polievky) či pečenému mäsu, cestovinám, parenej knedli, zemiakom. Omáčku môžeme ešte posypať nadrobno nakrájanými čerstvými bylinkami - petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo kôprom. Hubová omáčka bude nádherne farebná, doplníme si aj dôležitý vitamín C.

Martina

Rýchla tvarohová bublanina
predchádzajúci
Rýchla tvarohová bublanina, najlepší RECEPT
Sedmokráskový olej
ďalšií
Sedmokráska – RECEPT na domáci kolagénový olej
Rýchla tvarohová bublanina
predchádzajúci
Rýchla tvarohová bublanina, najlepší RECEPT
Sedmokráskový olej
ďalšií
Sedmokráska – RECEPT na domáci kolagénový olej

Pridajte svoj komentár