Ingrediencie:
- 3 hrste Sušené huby3 plné hrste alebo 400-450 g húb mrazených či čerstvých
- 2 PL OlejPL/polievková lyžica
- 1 PL MasloPL/polievková lyžica
- 1 ks Cibuľastredná veľkosť
- 1 strúčik Cesnakalebo aj viac, podľa chuti
-
NA ZAHUSTENIE OMÁČJKY
- 250 ml Šľahačková smotana
- 500 ml Mlieko
- 2-3 PL Hladká múkapodľa potreby, hustoty - alebo Solamy
-
NA ZJEMNENIE OMÁČKY
- 1 PL Maslo
-
NA DOCHUTENIE OMÁČKY
- 1 PL Mletá červená paprikaalebo podľa chuti
- Soľpodľa chuti
- 1 štipka Mleté čierne koreniealebo podľa chuti
- 1 štipka Mletá rascaalebo podľa chuti
- Citrónová štavapodľa chuti
Popis:
Vynikajúca hubová omáčka. Jednoduchý a lacný babičkin recept na dokonalú omáčku z húb. Úžasná voňavá omáčka, ktorá nikdy nesklame. Vyskúšajte.
Huby majú vysoký obsah vitamínov skupiny B. Obsahujú aj vitamín D, meď, draslík, riboflavín, niacín a kyselinu pantoténovú. Podporujú zdravé srdce, posilňujú imunitu, spomaľujú starnunie. Huby – prospešné pre nervový systém, správnu hladinu cukru v krvi a zdravé kosti.
Smotanové omáčky – fantastické k cestovinám, zemiakom, parenej či zemiakovej knedli, skvelé k mäsu. Lahodná hubová omáčka – delikátna omáčka, ktorá poteší mnohé fajnové jazýčky.
Dobrá rada. Na prípravu hubovej omáčky pridáme huby čerstvé, sušené, môžeme aj mrazené. Omáčku zahustíme múkou, môžeme aj Solamylom podľa potreby, Množstvo múky (Solamylu) zvolíme podľa hustoty omáčky. Niekto obľubuje hustejšie, iný zasa redšie. Surové maslo na konci prípravy omáčku nádherne zjemní.
Kroky
1 Hotové |
Na prípravu vynikajúcej hubovej omáčky môžeme zvoliť huby čerstvé, mrazené alebo sušené. Čerstvé huby dôkladne očistíme a nakrájame na menšie kúsky, môžeme ich aj obvariť vo vode. Od bodu varu ich povaríme 5 minút, následne scedíme. Sušené huby namočíme do vlažnej vody, aby zmäkli. Tak ich dobre vytlačíme od vody. Mrazené stačí vybrať z mrazničky. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Kvalitnú panvicu rozozrejeme, pridáme olej, maslo a nakrájanú cibuľu, orestujeme. |
2 Hotové |
Na miernom stupni cibuľu restujeme do sklovita. Nakoniec pridáme roztlačený cesnak, chvíľu prehrejeme, stačí iba, aby zavoňal. Odstavíme. Prisypeme mletú červenú papriku, premiešame. Vložíme pripravené huby. Opražíme 5 minút. Tak prilejeme približne 2 dl horúcej vody, lepšie však vývar (mäsový, zeleninový). Omáčka bude ešte chutnejšia. Panvicu prikryjeme. Huby dusíme cca 10 minút, mrazené aj dlhšie, podľa potreby. Huby dochutíme soľou, mletým čiernym korením, mletou rascou. |
3 Hotové |
Pripravíme si smotanú zálievku. K mlieku a smotane (najlepšie izbovej teploty, aby sa nerobili hrudky, vyberieme ich z chladničky skôr) primiešame múku. Množstvo múky záleží, akú hustú hubovú omáčku obľubujeme - približne 2 jemne kopcovité polievkové lyžice. Múku dobre rozmiešame, môžeme aj rozmixovať, aby sme sa vyhli hrudkám. K hubám prilejeme zálievku a omáčku varíme 10 minút, začne pomaly hustnúť. Ak by bola omáčka riedka, ešte ju zahustíme. Hustú zriedime mliekom. |
4 Hotové |
Nakoniec hubovú omáčku dochutíme, ak je treba, a odstavíme. Pridáme čerstvé maslo, jemne premiešame. Hubová omáčka bude ešte krémovejšia a lahodnejšia. Hubová omáčka je výborná k varenému (napríklad k mäsku z polievky) či pečenému mäsu, cestovinám, parenej knedli, zemiakom. Omáčku môžeme ešte posypať nadrobno nakrájanými čerstvými bylinkami - petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo kôprom. Hubová omáčka bude nádherne farebná, doplníme si aj dôležitý vitamín C. |