0 0
Domáca mačanka s mäsom, klobásou a hubami – tradičný RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
1 l Kapustová voda juška
300 g Bravčové mäso stehno, pliecko alebo karé
1 hrsť Sušené huby
1 ks Klobása 1 nožička
3 PL Olej alebo maslo, PL/polievková lyžica
1 ks Cibuľa stredná veľkosť
4 strúčiky Cesnak alebo podľa chuti
NA DOCHUTENIE
2 PL Mletá červená paprika PL/polievková lyžica - alebo podľa chuti
Soľ podľa chuti
Mleté čierne korenie podľa chuti
1 ks Bobkový list
3 guličky Celé čierne korenie
NA ZAHUSTENIE
3 PL Hladká múka plné polievkové lyžice - podľa potreby, hustoty

Nutričné informácie

1
Porcia
440
kcal

Domáca mačanka s mäsom, klobásou a hubami – tradičný RECEPT

Tip pre vás. Tradičná mačanka s mäsom, klobáskou a hubami chutí najlepšie na druhý deň, keď prejdú všetky chute. Mačanka je najchutnejšia z poctivej domácej jušky (kapustovej vody).

Vlastnosti:
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Večierky a akcie
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE

  • NA ZAHUSTENIE

Popis:

Zdieľať

Domáca mačanka s mäsom, klobásou a hubami. Tradičná klasika, nazývaná aj kyšeľ, obľúbená predovšetkým na východe Slovenska. Niekde sa pripravuje iba s hubami, bez mäsa. Vyskúšajte však tento jednoduchý recept na mačanku s mäsom a klobásou. Jej chuť vás milo prekvapí, potešíte hlavne mužské polovičky.

Kapustovú vodu (jušku) riedime vodou podľa potreby, záleží, akú kyslú domácu mačanku s mäsom chceme uvariť. Potrebujeme 1 l tekutiny na jej prípravu. Pridaním bravčového mäsa a klobásky bude domáca mačanka výdatná a sýta.  Juška z kapusty pôsobí veľmi blahodárne na náš organizmus. Obsahuje vitamíny B, C, K, E, z minerálov majú zastúpenie draslík a vápnik. Veľké množstvo vlákniny podporuje zdravé trávenie. Kapustová voda má aj úžasné detoxikačné účinky.

Dobrá rada. Pri bezlepkovej verzii mačanku zahustíme Solamylom namiesto múky. Vynikajúca mačanka pre celú rodinu.

Kroky

1
Hotové

Sušené huby namočíme do vody, aby zmäkli. Bravčové mäso umyjeme, dobre osušíme, odblaníme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno.

2
Hotové

Na oleji (masle) cibuľu orestujeme do sklovita. Pridáme mäso, mletú červenú papriku, korenie a soľ podľa chuti. Mäso orestujeme, aby sa zatiahlo. Tak ho prikryjeme a dusíme 5 minút.

3
Hotové

Mäso pustí vlastnú šťavu. Ešte pridáme roztlačený cesnak a kocky dusíme do mäkka. Podlejeme aj troškou horúcej vody. Kapustovú vodu zriedime vodou podľa kyslosti.

4
Hotové

Jušku (kapustovú vodu) dáme do hrnca, potrebujeme 1 l tekutiny. Pridáme huby, ktoré vytlačíme od vody, bobkový list a celé čierne korenie. Klobásu nakrájame na menšie kúsky.

5
Hotové

Nakrájanú klobásku pridáme k vareniu kapustovej vody. Povaríme 10 minút. Pridáme udusené mäso. Do 500 ml vlažnej vody dôkladne primiešame múku, aby sme nemali hrudky.

6
Hotové

Mačanku zahustíme zálievkou, ktorú môžeme aj precediť. Mačanku povaríme ešte 10 minút, aby zhustla, dochutíme. Ak by bola mačanka redšia, zahustíme ju ďalšou múkou.

7
Hotové

Tradičná mačanka by nemala byť ani hustá, ani príliš riedka. Ak by bola hustá zriedime ju vodou (juškou). Mačanku podávame s chlebom, pečivom alebo šťuchanými zemiakmi.

Martina

Tarhoňa
predchádzajúci
Ako sa robí tarhoňa, ktorá nelepí – overený RECEPT
nátierka z hokkaido tekvice
ďalšií
Nátierka z hokkaido tekvice – plná vitamínov a živín
Tarhoňa
predchádzajúci
Ako sa robí tarhoňa, ktorá nelepí – overený RECEPT
nátierka z hokkaido tekvice
ďalšií
Nátierka z hokkaido tekvice – plná vitamínov a živín

Pridajte svoj komentár