Ingrediencie:
- 3 hrste Kyslá kapusta3 plné hrste
- 2 ks Klobása1 ks údená, 1 ks neúdená (papriková)
- 2 hrste Sušené hubypodľa chuti
-
NA ZÁPRAŽKU
- 4 PL MasloPL/polievková lyžica, alebo olej
- 1 ks Cibuľastredná veľkosť
- 4 strúčiky Cesnakaj viac, podľa chuti
- 2 PL Mletá červená paprikaPL/polievková lyžica, môže byť aj pálivá
-
NA DOCHUTENIE
- Soľpodľa chuti
- 5 guličiek Celé čierne korenie
- 0.5 ML Drvená rascaML/malá lyžička, môže byť aj celá
- 2 ks Bobkový list
Popis:
Vianočná kapustnica – recept. Viete si predstaviť Vianoce bez tradičnej kapustnice? My doma určite nie. Ako jednoducho a rýchlo uvariť vynikajúcu kapustnicu s hubami a klobáskou? Vyskúšajte náš nenáročný rodinný recept. Zdravá polievka, skvelá aj počas celého roka. Dobrú chuť želám.
Vianočná kapustnica to je kyslá kapusta – úžasný zdroj vitamínu C. Obsahuje aj vitamín K, vitamíny skupiny B. Minerály – to sú draslík, síra, fosfor, horčík. Kvasená kapusta znižuje krvný tlak, podporuje látkovú výmenu, zvyšuje odolnosť organizmu, vynikajúca proti baktériám a vírusom, skvelá ako prevencia proti prechladnutiu a chrípke. Predovšetkým v zime je kyslá kapusta skutočným pokladom pre naše zdravie – kráľovná probiotík.
Dobrá rada. Tradičná kapustnica chutí najlepšie na druhý deň, prejdú všetky chute. Nezabúdame, ak máme kvasenú kapustu príliš kyslú, kapustu pred varením polievky premyjeme. Keď je mdlá – menej kyslá, počas varenia prilejeme kapustovú vodu (jušku).
Kroky
1 Hotové |
Do hrnca pridáme kyslú (kvasenú) kapustu. Samozrejme, najprv ju ochutnáme, aby sme zistili jej kyslosť. Keď je príliš kyslá, kapustu premyjeme. Ak by bola kapusta dlhá, môžeme ju nakrájať na menšie rezančeky. Sušené huby namočíme do vody, aby zmäkli. Na prípravu kapustnice môžeme zvoliť aj huby mrazené, ak máme napríklad huby čerstvé, kapustnica bude ešte chutnejšia. |
2 Hotové |
Kapustu zajeleme vodou - cca 2 litrami. Záleží, akú hustú kapustnicu obľubujeme. Pridáme od vody vytlačené zmäknuté huby, klobásky (podľa obľuby, najlepšie je kombinácia, napríklad údená, neúdená, papriková - dodajú na chuti), bobkový list, celé korenie a drvenú (celú) rascu, soľ pridáme až nakoniec. Kapustovú polievku dáme variť, pripravíme si zápražku bez múky. |
3 Hotové |
Na kvalitnú panvicu pridáme maslo (olej), rozohrejeme. Prisypeme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú orestujeme do sklovita. Tak pridáme roztlačený či nadrobno nakrájaný cesnak. Ten restujeme iba chvíľu, aby zavoňal. Zasypeme mletou červenou paprikou, môžeme aj pálivou, dobre premiešame. Zápražku pridáme do kapustnice, ktorá nám jemne prebubláva, varíme ju cca 1 hodinu. |
4 Hotové |
Potom klobásky vyberieme a nakrájame. Keby bola kapustnica príliš hustá, zriedime ju vodou, môžeme priliať jušku pre kyslosť. Polievku dosolíme a máme hotovo. Ak na prípravu kapustnice zvolíme huby čerstvé, tie očistíme a orestujeme na kúsku masla 10 minút. Mrazené huby dáme do kapustnice zmrazené, môžeme ich tiež opražiť na masle ako čerstvé, budú mať intenzívnejšiu chuť. |