0 1
Francúzske zemiaky z varených zemiakov – šťavnaté a veľmi chutné

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
10 ks Zemiaky strednej veľkosti, uvarené v šupke
1 ks Klobása alebo párky, špekáčiky - 3 ks
4 ks Vajce uvarené navrdo
1 ks Cibuľa stredná veľkosť
Pór alebo jarná cibuľka, podľa chuti
1 ks Cuketa malá mladá cuketa
200 g Tvrdý syr eidam, gouda alebo mozzarella
5 PL Olej na vymastenie a restovanie
2 PL Maslo na zapekanie
NA DOCHUTENIE
Soľ podľa chuti
Mleté čierne korenie podľa chuti
Mletá rasca podľa chuti
NA ZÁLIEVKU
200 ML Šľahačková smotana alebo kyslá smotana
200 ML Mlieko
2 ks Vajce

Nutričné informácie

1
Porcia
360
kcal

Francúzske zemiaky z varených zemiakov – šťavnaté a veľmi chutné

Tip pre vás. Francúzske zemiaky pripravujeme zo zemiakov varených, môžeme aj surových, potrebujú však dlhší čas na zapekanie. Uvarme zemiaky deň vopred, ušetríme čas pri samotnom pečení tejto pochúťky.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Ľahko a rýchlo
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE

  • NA ZÁLIEVKU

Popis:

Zdieľať

Vynikajúce francúzske zemiaky z varených zemiakov. Niečo chutné a tradičné? Ste na správnom mieste. Sú jednoduché na prípravu, obľúbené v mnohých rodinách na obed či večeru. K francúzskym zemiakom výborne ladia kyslé uhorky, kapustový šalát, čalamáda, ale aj zeleninový šalát z čerstvej zeleniny.

Francúzske zemiaky zapekáme prekladané so špekáčikmi alebo klobáskou, uvarenými vajíčkami, zaliate smotanovou zálievkou. Zapekané zemiaky sa dajú pripraviť aj bez mäsa, iba so zeleninou. Francúzske zemiaky podľa vlastnej chuti.

Dobrá rada. Opečená cibuľka s klobáskou dodá francúzskym zemiakom skvelú chuť. Cuketa má veĺa minerálov a vitamínov, tomuto chutnému jedlu pridá na šťavnatosti a ľahkosti. Inšpirujte sa.

Kroky

1
Hotové

Zemiaky uvaríme v šupke, vajcia uvaríme na tvrdo. Necháme vychladnúť. Tak zemiaky a vajcia ošúpeme, nakrájame na plátky. Misu na zapekanie (cca 20x30 cm) vymastíme olejom (2 PL), naukladáme zemiaky, osolíme, okoreníme.

2
Hotové

Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno. Na oleji (3 PL) orestujeme cibuľu za stáleho miešania do sklovita, pridáme na malé kocky nakrájanú klobásu (párky či špekáčiky). Je vhodné zvoliť mäsové výrobky s vyšším podielom mäsa.

3
Hotové

Na zemiaky rozvrstvíme opečenú klobásku s cibuľou. Už teraz to vonia lákavo. Namiesto klobásy môžeme do francúzskych zemiakov pridať orestovanú zeleninu - bezmäsitá verzia, napríklad mrkvu, petržlen, kaleráb a cuketu.

4
Hotové

Mladú cuketu umyjeme, nastrúhame. Ak máme cuketu väčšiu, s jadierkami a tvrdšou šupkou, cuketu ošúpeme, zbavíme jadierok a tak nastrúhame. Rozdelíme na dve časti. Prvú časť pripravenej cukety rozvrstvíme na klobásu.

5
Hotové

Na cuketu rozložíme kolieska uvarených vajec, opäť osolíme, okoreníme. Pridáme ďalšiu vrstvu cukety. Namiesto cukety môžeme zvoliť tekvicu či patizón. Každá zelenina dodá nášmu telu vlákninu, ktorá je veľmi dôležitá, podporuje trávenie.

6
Hotové

Cuketa (tekvica, patizón) dodá francúzskym zemiakom šťavnatosť a ľahkosť. Na cuketu môžeme rozvrstviť aj nakrájaný pór alebo jarnú cibuľku. Postačí malý kúsok póru alebo 1 ks jarnej cibuľky. Francúzske zemiaky získajú na farebnosti.

7
Hotové

Poslednou vrstvou francúzskych zemiakov sú zemiaky, ktoré rozložíme po celej ploche zapekacej misy, pritlačíme. Opäť osolíme a okoreníme. Pripravíme zálievku zo smotany a vajec, všetko spolu rozmiešame a okoreníme podľa chuti.

8
Hotové

Pripravené zemiaky zalejeme smotanovou zálievkou, navrch pridáme aj kúsky masla. Francúzske zemiaky dáme do rúry zapiecť na 20 minút pri teplote 180 °C. Záleží to samozrejme od rúry. Pripravíme syr podľa výberu, ktorý nastrúhame.

9
Hotové

Na zapekanie francúzskych zemiakov zvolíme ľubovoľný syr (eidam, gouda, mozzarella alebo mix). Na predpečené zemiaky rozvrstvíme nastrúhaný syr a francúzske zemiaky zapekáme ešte cca 10 minút dozlatista.

10
Hotové

Francúzske zemiaky podávame so zeleninovým šalátom, čalamádou, strúhanou cviklou alebo kyslou uhorkou. Môžeme ich dozdobiť čerstvými bylinkami, doplníme vitamín C. Zapekané zemiaky chutia naozaj výborne.

Martina

cviklová nátierka
predchádzajúci
Cviklová nátierka, lahodná chuť ktorú si obľúbite
Vajíčkový šalát
ďalšií
Vajíčkový šalát so zeleným hráškom – super rýchly FIT recept
cviklová nátierka
predchádzajúci
Cviklová nátierka, lahodná chuť ktorú si obľúbite
Vajíčkový šalát
ďalšií
Vajíčkový šalát so zeleným hráškom – super rýchly FIT recept

Pridajte svoj komentár