Ingrediencie:
-
NA KVÁSOK
- 0.5 ks Čerstvé droždie1/2 balenia - 21 g
- 1 dl Mliekovlažné, nie horúce
- 1 PL Kryštálový cukoralebo cukor trstinový
-
NA CESTO
- 500 g Polohrubá múkaalebo múka špaldová, pridáme jej však trošku menej
- 1 dl Minerálkavlažná
- 1 dl Mliekovlažné
- 2 PL Kryštálový cukoralebo cukor trstinový
- 1 ks Vajce
- 2 PL Olejalebo roztopené maslo
- 1 štipka Soľ
-
NA NÁPLŇ
- 16 ML LekvárML/malá lyžička, najlepšie hustejší domáci
-
NA POLIATIE
- 100 g Masloalebo podľa potreby
-
NA POSÝPKU
- Grankopodľa chuti
- Kakaopodľa chuti
- Práškový cukorpodľa chuti
Popis:
Buchty na pare – parené buchty s lekvárom. Skvelá tradičná pochúťka pre deti, ale aj dospelých.
Nech sa páči, dnes mám pre vás pripravený babičkin osvedčený recept. Recept je s podrobným fotopostupom, ktorý zvládnu aj začiatočníci. Sladké maškrtenie pre celú rodinu.
Posýpky na parené buchty. Môže byť kakaová – Granko alebo kakao zmiešané s práškovým cukrom. Vynikajúca je posýpka orechová či maková – pomletý mak (orechy) zmiešame s práškovým cukrom. Dôležité je však voňavé opražené maslo, ktoré buchty a posýpku prepojí do dokonalej chuti.
Dobrá rada.
Buchty na pare paríme 8-10 minút. Tento čas potrebujeme, aby boli pekne nadýchané. Po naparení ich popicháme ostrou špajdlou alebo ihlou, uvoľní sa para. Buchty nesmú príliš dlho kysnúť, aby neprekysli.
1 porcia – 4 buchty
(recept na 16 buchiet)
Kroky
1 Hotové |
Kvások. Do vlažného mlieka pridáme cukor a nadrobené čerstvé droždie. Dôkladne premiešame, aby sa droždie s cukrom rozpustili. Kvások necháme vzísť, po 5 minútach sa urobí hustá pena. Do väčšej misky pridáme suroviny na cesto a kvások, vypracujeme pružné cesto. Cesto posypeme múkou a prikryjeme utierkou. |
2 Hotové |
Cesto necháme na teplejšom mieste kysnúť približne hodinu, aby zdvojnásobilo objem. Tak ho preložíme na múkou vysypanú pracovnú dosku, rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Ostrým nožom nakrájame štvorce veľkosti cca 5x5 cm. Do každého štvorca pridáme 1 lyžičku lekváru, konce dôkladne stlačíme, otočíme spojom dole. |
3 Hotové |
Keď všetky buchty pripravíme, prvé kusy môžeme pariť, lebo už nakysli. Do hrnca nalejeme vodu, vložíme paráčik. Vody pridáme toľko, aby nepresahovala paráčik, bola 1 cm pod paráčikom. Na paráčik položíme papier na pečenie alebo ho potrieme olejom. Hrniec prikryjeme pokrievkou, necháme vodu zovrieť, urobí sa para. |
4 Hotové |
Vložíme buchty, nie príliš blízko seba, lebo parením narastú. Dávame pozor, para vie popáliť. Buchty paríme 8-10 minút. Potom pokrievku pomaly odstránime, aby nám kvapky pary nekvapli na buchty, a tak nepľasli. Opatrne ich vyberieme na tanier, popicháme ostrou špajdlou alebo ihlou. Na kvalitnej panvici opražíme maslo. |
5 Hotové |