0 0
Najlepšia cuketová pomazánka s vajcom a syrom – RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
2 ks Cuketa mladá cuketa veľkosti cca 20 cm
1 ks Cibuľa cibuľa strednej veľkosti
2 strúčiky Cesnak alebo podľa chuti
3 PL Maslo PL/polievková lyžica - môže byť aj olej
3 ks Vajce
100 g Syr obľúbený syr - môže byť eidam, gouda, mozzarella, niva, čedar, parmezán
NA DOCHUTENIE POMAZÁNKY
Soľ podľ chuti
Vegeta podľa chuti - kto používa, najlepšie vegeta bez soli
Mleté čierne korenie podľa chuti
Mletá rasca podľa chuti, môže byť aj rasca drvená
Mletá červená paprika podľa chuti, môže byť aj pálivá mletá červená paprika
Kurkuma podľa chuti - výborná na kĺby, skvelá proti zápalom
NA KONEČNÉ DOCHUTENIE POMAZÁNKY
Bylinky petržlenová vňať, pažítka alebo jarná cibuľka

Nutričné informácie

1
Porcia
300
kcal

Najlepšia cuketová pomazánka s vajcom a syrom – RECEPT

Tip pre vás. Kto má rád pálivé, do cuketovej pomazánky s vajcom pridá nadrobno nakrájanú chilli papričku. Táto chutná domáca nátierka chutí úžasne na teplo i na studeno, vynikajúca na jednohubky, chlebík či pečivo. Dokonalá aj na chrumkavé teplé hrianky.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Sezónny recept
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE POMAZÁNKY

  • NA KONEČNÉ DOCHUTENIE POMAZÁNKY

Popis:

Zdieľať

Najlepšia cuketová pomazánka s vajcom a syrom. Top recept na fantastickú pomazánku z cukety, vajca a syra. Fajnová domáca nátierka na teplo i studeno – výdatná, plná bielkovín, a k tomu veľmi chutná. Oplatí sa vyskúšať. Použiť môžeme obľúbený i zvyšný syr, dochutiť podľa vlastných chuťových pohárikov.

Zvýšil vám chlebík a neviete čo s ním? Skúste našu skvelú cuketovú pomazánku s vajcom a syrom. Hľadáte overené a rýchle recepty z cukety? Obľúbená cuketová praženica , obyčajná cuketa na panvici ako príloha alebo slaný cuketový koláč  – dobrá voľba. Jemný koláčik z cukety na sladko? Nech sa páči, naša novinka – veľmi žiadaný cuketový perník, jemný ako pavučinka. Sladké zdravšie maškrtenie. Cuketová pomazánka má fantastickú chuť.

Cuketa – kráľovná zeleniny. Práve cuketa patrí k najzdravším druhom, má mnoho benefitov pre naše zdravie. Veľké množstvo vitamínov i minerálov. Vitamíny – C, E, A, B. Z minerálov majú zastúpenie železo, horčík, vápnik, draslík a fosfor. Cuketa posilňuje srdce, imunitu a svaly, napomáha pri liečbe cukrovky, dny i reumy. Konzumácia cukety podporuje zdravé trávenie, zvyšuje odolnosť organizmu, pôsobí aj detoxikačne. Obsahuje veľa vody, má úplne málo kalórií. Najlepšia je cuketa so šupkou, lebo práve šupka obsahuje najviac živín.

Dobrá rada. Ak máme cuketu väčšiu, staršiu, s tvrdšou šupkou, cuketu ošúpeme, odstránime dužinu – striedku. Až potom cuketu nastrúhame. Zo striedky môžeme uvariť skvelý zeleninový vývar plný živín. Ako? Dužinu zalejeme studenou vodou a varíme približne 1,5 hodiny. K vareniu pridáme aj strúčiky cesnaku, zeleninu – mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, a k tomu cibuľu či pór. Postupujeme ako pri klasickom vývare. Dochutíme iba soľou, vegetou (ak používame) a čiernym korením. Bylinky – petržlenová a zelerová vňať, ale i ligurček, zdravý zeleninový vývar prevoňajú.

Množstvo ingrediencií v recepte = 4-5 porcií

Kroky

1
Hotové

Mladú cuketu umyjeme, konce odrežeme. Tak cuketu nastrúhame na jemné rezančeky. Staršiu cuketu ošúpeme, odstránime striedku, potom nastrúhame. Cibuľu a cesnak ošúpeme, cibuľu nakrájame nadrobno. Cesnak roztlačíme alebo strúhame najemno. Kvalitnú panvicu rozohrejeme, pridáme maslo (olej). Vložíme cibuľu, ktorú orestujeme do sklovita. Pridáme cesnak, iba chvíľu restujeme, stačí, aby zavoňal. Nakoniec vložíme nastrúhanú cuketu. Pridáme ešte korenie podľa chuti.

2
Hotové

Cuketová pomazánka sa môže doladiť soľou, vegetou (kto používa, najlepšie vegeta bez soli), mletým čiernym korením, mletou rascou, kurkumou (fantastická na kĺby, výborná proti zápalom) i mletou červenou paprikou. Cuketu restujeme na strednom stupni za stáleho miešania cca 5 minút, aby trošku zmäkla. Tak pridáme nastrúhaný (rozdrobený) obľúbený syr, ktorý necháme jemne roztopiť. Nakoniec primiešame rozšľahané vajíčka. Necháme stuhnúť, urobíme hmotu podobnú praženici.

3
Hotové

Cuketovo-vajcovú zmes necháme spojiť, odstavíme. Ak je potrebné, pomazánku z cukety ešte dosolíme. Cuketová nátierka s vajcom a syrom výborne chutí na chrumkavej teplej hrianke, ktorú si môžeme pripraviť na suchej panvici, alebo aj na oleji, potrieť ešte cesnakom. Vynikajúco chutí i na čerstvom pečive alebo chrumkavom chlebíku. Do domácej pomazánky z cukety môžeme ku koncu primiešať bylinky (petržlenovú vňať, pažítku či jarnú cibuľku), ktoré dodajú na chuti, doplníme vitamín C.

Martina

Mrkvová nátierka
predchádzajúci
Mrkvová nátierka s tvarohom – RECEPT plný bielkovín
Bravčové karé na hrášku so zemiakovou kašou
ďalšií
Bravčové karé na hrášku so zemiakovou kašou, RECEPT
Mrkvová nátierka
predchádzajúci
Mrkvová nátierka s tvarohom – RECEPT plný bielkovín
Bravčové karé na hrášku so zemiakovou kašou
ďalšií
Bravčové karé na hrášku so zemiakovou kašou, RECEPT

Pridajte svoj komentár