Ingrediencie:
- 1 hrnček Ryža300 ml
- 1 hrnček Voda300 ml
- 3 PL OlejPL/polievková lyžica
- 1 ks Cibuľamenšia cibuľa
- Soľpodľa chuti
Popis:
Ako sa robí ryža a ako pripravíme dusenú dlhozrnnú ryžu, aby sa nezlepila? Nech sa páči – zaručene overený recept podľa našej úžasnej Danky. Dusenie trvá iba 10 minút, ryža je sypká, chutná – dokonalá. Stačí iba jeden malý trik, a to úplne jednoduchý.
Milujete dlhozrnnú ryžu, ale obávate sa jej prípravy? Tu je zlepšovák. Ryžu necháme vo vode napučať aspoň na 30 minút, lepšie aj na dlhšie. Vodu môžeme priebežne zlievať, meniť za čistú. Týmto spôsobom odstránime veľké množstvo škrobu, ktorý ryžu lepí. Ryža tiež zväčší objem, preto sa skôr udusí. Garantujem vám, že sa podarí. Máme to vyskúšané. Danka, ďakujem.
Dusená ryža patrí medzi bezlepkové prílohy, je vynikajúca k dusenému, pečenému či grilovanému mäsu, výborná k omáčkam, zeleninovým jedlám a šalátom. Má nízky glykemický index, odporúča sa pri mnohých diétach. Nakoniec, je to veľmi obľúbená príloha.
Dobrá rada. Taká najobyčanejšia príprava ryže? Ryžu uvaríme v osolenej vode ako rezance, po 15 minútach ochutnáme, prípadne dovaríme. Následne scedíme, primiešame lyžicu masla. Hotovo. Je dôležité, nech sa ryža varí v dostatočnom množstve vody, lebo zväčší objem, pred varením bola dobre premytá od škrobu.
POMER 1 hrnček dlhozrnnej ryže + 1 hrnček vody
4 PORCIE = 1 hrnček RYŽE (300 ml)
Kroky
1 Hotové |
Dlhozrnnú ryžu nasypeme do misky, predtým ju samozrejme odmeráme hrnčekom. Nezabúdame - príprava dusenej ryže pozostáva z pomeru 1 hrnčeka ryže a 1 hrnčeka vody. Ryžu zalejeme dostatočným množstvom vody a necháme napučať minimálne 30 minút. Ryža pohltí tekutinu, zväčší objem, vyplaví sa aj dostatočné množstvo škrobu. |
2 Hotové |
Ryžu môžeme nechať vo vode hodinu, aj viac, nič tým nepokazíme. Tak ryžu dobre prepláchneme, scedíme cez husté sitko, necháme odkvapkať. Väčšiu kvalitnú panvicu alebo hrniec s dvojitým dnom rozohrejeme, pridáme olej a očistenú rozpolenú cibuľu. Vložíme aj scedenú ryžu, ktorú za stáleho miešania restujeme na strednom stupni do sklovita. |
3 Hotové |
Ryža bude po cibuli nádherne voňavá. Kto má rád aj kúsky cibule, na olej pridá nadrobno nakrájanú cibuľu a ihneď aj scedenú ryžu, orestuje spolu. Keď je ryža sklovitá, zalejeme ju hrnčekom horúcej vody. Pridáme soľ podľa chuti, necháme zovrieť, prikryjeme, teplotu znížime na minimum. Ryžu dusíme bez otvárania 10 minút. Tak ryžu odkryjeme, premiešame. |
4 Hotové |
Týmto spôsobom ju zbavíme pary, nezlepí sa. Ryžu ochutnáme. Keď je mäkká, môžeme ju podávať. Ak by ešte potrebovala trochu času, ryžu prikryjeme a necháme odpočívať 5-10 minút, aby "došla". Ryža by sa vám mala podariť, záleží to však aj od druhu ryže, hrnca. Ak máte liatinovú platňu pod hrnce, je to skvelá pomôcka, rovnomerne rozloží a udržiava teplo. |