Ingrediencie:
- 3 hrnčeky Hladká múkaalebo hladká špaldová múka, pridáme jej menej
- 1 hrnček Polohrubá múka
- 1 hrnček Vodavlažná - aj trošku viac, podľa potreby
- 2 PL Olivový olejPL/polievková lyžica, olivový alebo slnečnicový
- 2 ML SoľML/malá lyžička
-
NA KVÁSOK
- 0,5 ks Čerstvé droždie1/2 balenia - 21 g
- 1 PL Kryštálový cukorPL/polievková lyžica alebo med, cukor trstinový
- 0.5 hrnčeka Vodavlažná voda
Popis:
Domáci voňavý chlieb, úžasný chlebík s chrumkavou kôrkou. Mäkučký zvnútra, zvonka fantasticky chrumkavý. Kto by takému chlebu odolal? Nie nadarmo sa hovorí, chlebík náš každodenný.
Už ste niekedy domáci chlieb vyskúšali? Nech sa páči, tu je jednoduchý hrnčekový recept aj pre začiatočníkov. Vôňa domáceho chleba, to je vôňa domova. Chlebík s maslom a soľou – zatvoríme oči a každý z nás si predstaví tú nezameniteľnú chuť.
Pri príprave domáceho chlebíka dbáme na správnu konzistenciu cesta, nesmie byť prituhé, ale vláčne. Dôležitá je teplota, ktorú potrebujeme pri kysnutí, ďalej čas, aby cesto na chlieb dostatočne nakyslo. Nezabúdame – voda iba vlažná, nikdy nie horúca, pretože príliš horúca zničí kvasnice.
Dobrá rada. Domáci chlieb sa skladuje v bavlnenom plátenom vrecku, alebo zabalený v ľanovej utierke. Tak si zachová čerstvosť a chrumkavú kôrku.
1 hrnček = 2,5 dl
1 porcia je 100 g chleba
Kroky
1 Hotové |
Pripravíme si kvások. Do misky pridáme 0.5 hrnčeka vlažnej vody (nikdy nie horúcej). Do vody rozdrobíme rukami droždie, prisypeme cukor a dobre premiešame. Droždie a cukor sa rozpustia. Kvások necháme napučať pri izbovej teplote. Trvá to 5 minút, vytvorí sa pena. Do väčšej misky preosejeme obe múky, ktoré odmeriame hrnčekom. K múke pridáme vlažnú vodu, olej, soľ a kvások. Vypracujeme vláčne cesto, najprv varechou, potom ho vymiesime. |
2 Hotové |
Ak by bolo cesto tuhé, pridáme trošku vlažnej vody. Cesto na domáci chlebík posypeme múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť cca 1 hodinu. Po hodine cesto prekladáme, "naťahujeme" rukami smerom dovnútra. Urobíme tak 1x, prikryjeme a necháme kysnúť 15 minút. Postup zopakujeme ešte raz, opäť ponaťahujeme, prikryjeme, necháme odpočívať - kysnúť 15 minút. Finálne vykysnuté cesto na chlieb by malo mať dvojnásobný objem. |
3 Hotové |
Na prípravu domáceho chleba môžeme pridať namiesto hladkej múky, hladkú špaldovú múku, ktorá je omnoho výživnejšia. Pridáme jej však menej, pretože je hutnejšia, pohltí viac tekutiny. Ak by sme mali cesto príliš husté, chlieb by bol tuhší a tvrdší. Do cesta môžeme zapracovať aj obľúbené semienka - chia, tekvicové, ľanové, slnečnicové či malú lyžičku rasce celej (drvenej). Pre peknú farbu sa môže k múke primiešať malá lyžička kurkumy - zlato pre naše zdravie. |
4 Hotové |
Vykysnuté cesto preložíme na dosku, ktorú sme si posypali múkou. Cesto rozdelíme na dve časti, vytvarujeme 2 rovnaké bochníčky. Bochníky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme ich ešte ďalšou hladkou múkou. Bochníky prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme podkysnúť 20 minút, podľa potreby, záleží to od teploty v miestnosti. Chlebíky by nemali prekysnúť. Ak ich jemne zatlačíme prstom, cesto by sa malo pomaly vrátiť. |
5 Hotové |
Nakysnuté bochníčky posypeme opäť múkou a vložíme do vyhriatej rúry so záparou. Zápara to je plech alebo pekáč s vodou, ktorá je pod chlebíkom počas pečenia. Zápara je dôležitá, chlebík získa týmto spôsobom chrumkavú kôrku. Najlepšie je vložiť najprv plech (pekáč) s vodou a potom čo najskôr vložiť plech s bochníkmi chleba, alebo, vložiť dole plech na záparu, tak chlebíky a potom rýchlo naliať vodu. Dávame však pozor, aby nám voda neprskla na dvierka. |
6 Hotové |
Chlebíky pečieme pri teplote 220 stupňov C 20 minút, potom pri teplote 180 stupňov C 20-30 minút. Ak chceme chlieb veľký, upečieme 1 väčší bochník. Chlebík však pečieme dlhšie o cca 15 minút, samozrejme podľa potreby. Každý chlieb pri pečení sledujeme, dĺžka pečenia závisí od rúry. Keď má peknú hnedastú farbu, doma to nádherne rozvoniava, vtedy je hotový. Upečený chlieb preložíme na mriežku, aby úplne vychladol. Až potom ho krájame. |