Recepty po babičke: Poklady, ktoré pretrvali generácie

Každý z nás má v srdci spomienky na vôňu kuchyne svojej starej mamy – na rozvoniavajúce buchty, husté polievky či výdatné nedeľné obedy. Recepty po babičke nie sú len o jedle. Sú o tradícii, láske a starostlivosti, ktorú do varenia naše babky vkladali. Dnes si niekoľko z týchto pokladov v skratke pripomenieme – možno si ich znovu zamilujete, alebo ich objavíte po prvýkrát.
1. Babičkine buchty na pare s lekvárom
Voňavé, nadýchané, jemne sladké. Presne ako detstvo. Alebo skúste aj tento môj recept na pečené buchty
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml mlieka
- 1 vajce
- 1 kocka droždia
- 1 PL cukru
- štipka soli
- slivkový lekvár
- maslo na potretie
Postup:
Z droždia a trochy cukru pripravíme kvások. V mise zmiešame múku, mlieko, vajce, kvások a soľ. Vypracujeme vláčne cesto a necháme ho kysnúť cca 45 minút. Tvarujeme buchty, plníme lekvárom, necháme ešte podkysnúť. Paríme cca 15–20 minút. Potierame maslom.

Buchty na pare
2. Hustá kapustnica „ako na Vianoce, ale kedykoľvek“
Úžasná chuť klasiky prevonia celý byt.
Ingrediencie:
- kyslá kapusta (500 g)
- údené mäso
- klobása
- sušené huby
- 2 zemiaky
- cesnak, cibuľa, bobkový list, korenie
- mletá paprika
Postup:
Orestujeme cibuľu, pridáme mäso a klobásku. Pridáme kapustu, koreniny, huby a vodu. Dusíme cca hodinu. Potom vložíme zemiaky a dovaríme. Na záver pridáme cesnak. Alebo skúste tento klasický recept na kapustnicu

Kapustnica aj na vianoce aj kedy chceme
3. Žemľovka s tvarohom a jablkami
Ingrediencie:
- 4 staršie rožky
- 500 ml mlieka
- 2 vajcia
- 250 g tvarohu
- 2–3 jablká
- cukor, vanilkový cukor, škorica
- maslo na vymastenie
Postup:
Namoč rožky do mlieka s vajíčkami. Striedaj vrstvy rožkov, tvarohu s cukrom a nastrúhaných jabĺk. Pečieme 30–35 minút na 180 °C.

Žemľovka s jablkami a tvarohom
4. Fazuľová polievka so smotanou a údeným
Ingrediencie:
- 300 g bielej fazule (vopred namočiť)
- 1 cibuľa
- údené mäso
- bobkový list, nové korenie
- 150 ml kyslej smotany
- múka na zápražku
Postup:
Fazuľu uvaríme s cibuľou, údeninou a koreninami. Keď je mäkká, urobíme zápražku z múky a oleja, pridáme smotanu a vlejeme do polievky. Dochutíme soľou a octom.

Fazuľová polievka s údeným mäsom
5. Makové rezance (slíže) – sladká klasika
Ingrediencie:
- 250 g širokých rezancov alebo domácich slíží
- 100 g mletého maku
- 2 PL práškového cukru
- maslo
Postup:
Uvaríme slíže, scedíme, premiešame s roztopeným maslom. Posypeme makom zmiešaným s cukrom. Podávame teplé. Skúste tento recept od mojej babičky na makové rezance

Makové rezance
6. Domáci chlieb z kvásku, alebo droždia
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 300 ml vlažnej vody
- 1 kocka droždia (alebo domáci kvások)
- 1 ČL soli
- 1 ČL cukru
- 1 PL oleja
Postup:
Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Zmiešame s múkou, soľou, olejom a vodou. Necháme vykysnúť, formujeme bochník a pečieme 45 minút na 200 °C. Vonia celý byt. Alebo skúste tento môj recept na voňavý chlieb

Domáci voňavý chlieb
❤️ Záver: Nech recepty po babičke žijú ďalej
Tieto recepty nie sú len chutné – sú to živé spomienky, ktoré nám pripomínajú detstvo, lásku a jednoduchosť každodenného života. Každý z nich je malým kúskom histórie, ktorá sa dá uchovať len tak, že ich budeme ďalej variť, piecť a zdieľať.
Ak máš doma rodinný recept po svojej babke, napíš mi ho do komentára alebo ho pošli – rada ho zverejním a uchováme ho tak aj pre ďalšie generácie.