0 0
Ako sa robí slovenská ryža, najlepší RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
400 g Slovenská ryža 2 hrnčeky (podľa veľkosti)
2 PL Maslo PL/polievková lyžica alebo olej
1 ks Cibuľa stredná veľkosť, môžeme aj vynechať
3 hrnčeky Voda hrnček, ktorým sme odmeriali slovenskú ryžu
NA DOCHUTENIE
Soľ podľa chuti

Nutričné informácie

1
Porcia
156
kcal

Ako sa robí slovenská ryža, najlepší RECEPT

Tip pre vás. Slovenská ryža je cestovina, ktorá sa nevarí. Najprv sa opraží, potom dusí pod pokrievkou, neskôr nechá odpočinúť, aby sa rozsýpala - bola dokonalá. Je úžasnou prílohou k mnohým jedlám. Mňam. Dobrú chuť.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE

Popis:

Zdieľať

Slovenská ryža, ktorá nelepí. Ako sa robí táto ryža, najlepší recept aj pre začiatočníkov. Zaručene úžasná a jednoduchá príloha, ktorú obľubujú deti i dospelí.

Prílohy – obľúbené k mäsu, rybám i zelenine, niekto ich má rád aj bez všetkého. Slovenská ryža alebo tarhoňa patria medzi tie najobľúbenejšie. Potrebujeme iba zopár minút a dodržať postup, aby sa vždy podarila – overený recept. Pri bezlepkovej verzii zvolíme slovenskú ryžu (tarhoňu) bez lepku.

Dobrá rada. Najprv odmeriame slovenskú ryžu na poháre, pretože potrebujeme zachovať pomer 1:1,5 – čiže pohár slovenskej ryže a 1,5 pohára vlažnej vody. Na dusenie slovenskej ryže zvolíme kvalitnú panvicu, aby ostala sypká a nelepivá. Po dusení necháme slovenskú ryžu odpočívať 20 minút, aby „došla“, vtedy bude dokonalá. Ak pridáme cibuľu, bude ešte chutnejšia, cibuľu môžeme aj vynechať.

Kroky

1
Hotové

Slovenskú ryžu odmeriame pohárom. 400 g suchej slovenskej ryže - to sú približne 2 poháre (podľa veľkosti). Nezabúdame na pomer slovenskej ryže a vlažnej vody 1:1,5 - čiže, ak máme 2 poháre slovenskej ryže, pridáme 3 poháre vlažnej vody. Na prípravu potrebujeme kvalitnú panvicu. Na suchej panvici opražíme slovenskú ryžu za stáleho miešania 5-10 minút. Mala by byť strakatá, získa aj nádhernú orieškovú vôňu. Dávame pozor, aby sa nám ryža nepripálila. Pre chuť vložíme očistenú a rozpolenú cibuľu.

2
Hotové

Potom pridáme maslo a vlažnú vodu (nie studenú, ani vriacu, je to dôležité). Slovenskú ryžu s vodou necháme zovrieť, dochutíme soľou podľa potreby - chuti. Tak teplotu znížime. Na nízkom stupni dusíme slovenskú ryžu približne 12 minút. Nakoniec ju odstavíme, vypneme, NEODKRÝVAME ani NEMIEŠAME. Slovenskú ryžu necháme odpočívať - dôjsť ešte 20 minút. Vtedy bude úžasná. Sypká a nelepivá - jednoducho dokonalá. Pri bezlepkovej verzii zvolíme overenú slovenskú ryžu bez lepku, prípadne bezlepkovú tarhoňu.

3
Hotové

Nakoniec hotovú slovenskú ryžu odkryjeme a premiešame. A obľúbená príloha je hotová. Slovenská ryža je skvelá k dusenému mäsu, ale aj k rybám či zelenine na mnoho spôsobov, fantastická k rôznym omáčkam. Ak hľadáte ďalšie zaujímavé recepty, vyskúšajte aj hovädzie kocky na hrášku, rýchle kuracie prsia so zeleninou, výborné morčacie prsia s cuketou, ale aj bravčové mäso na prírodno - nájdete na mojej stránke Recepty pre Vás. Čo viac dodať? Nech sa Vám pri varení darí, a jedlá chutia celej rodinke.

Martina

Sedmokráskový olej
predchádzajúci
Sedmokráska – RECEPT na domáci kolagénový olej
jogurtové lievance
ďalšií
Najjemnejšie jogurtové lievance – top RECEPT
Sedmokráskový olej
predchádzajúci
Sedmokráska – RECEPT na domáci kolagénový olej
jogurtové lievance
ďalšií
Najjemnejšie jogurtové lievance – top RECEPT

2 Komentáre Skryť komentáre

Pridajte svoj komentár