0 0
Kysnuté cesto mäkké ako pavučinka, RECEPT na pečené buchty

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
NA KVÁSOK
1 DL Mlieko vlažné mlieko, nie horúce
0.5 ks Čerstvé droždie 21 g
1 PL Kryštálový cukor PL/polievková lyžica
NA KYSNUTÉ CESTO
250 g Hladká múka
250 g Polohrubá múka
2 PL Kyslá smotana PL/polievková lyžica, alebo hustý biely jogurt
1.5 DL Mlieko vlažné mlieko, nie horúce
1 DL Olej
3 PL Kryštálový cukor PL/polievková lyžica
1 ks Vanilkový cukor 8 g
0.5 ks Prášok do pečiva 6 g
0.5 ML Soľ ML/malá lyžička
NA NÁPLŇ
1 väčší pohár Lekvár cca 400 g hustý, najlepšie domáci
NA POTIERANIE BUCHIET
120 g Maslo roztopené maslo, 100-150 g podľa potreby
NA POSÝPKU
Práškový cukor podľa chuti a potreby

Nutričné informácie

1
Porcia
190
kcal

Kysnuté cesto mäkké ako pavučinka, RECEPT na pečené buchty

Tip pre vás. Buchty pred pečením spájame a potierame roztopeným maslom. To isté urobíme po ich upečení. Maslo pečené buchty nielen prevonia, ale aj úžasne zjemní. Kyslá smotana dodá cestu vláčnosť.

Vlastnosti:
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Sladké
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA KVÁSOK

  • NA KYSNUTÉ CESTO

  • NA NÁPLŇ

  • NA POTIERANIE BUCHIET

  • NA POSÝPKU

Popis:

Zdieľať

Kysnuté cesto mäkké ako pavučinka. Možno ste nevedeli, ale kyslá smotana a olej (alebo aj bravčová masť) dodajú kysnutému cestu vláčnosť. Droždie v kombinácii s kypriacim práškom to, že koláčiky budú jemnučké aj na druhý deň. Ak by bolo kysnuté cesto riedke, pridáme trochu múky, keď zasa hutnejšie, prilejeme trošku mlieka. Recept na vynikajúce pečené buchty s lekvárom podľa portálu www.receptyprevas.sk – nech sa páči.

Kto by nemiloval babičkine pečené buchty so slivkovým lekvárom? Klasické tradičné pečené buchty, ktorým nikto neodolá. Vyskúšajte.

Dobrá rada. Na náplň do pečených buchtičiek môžeme zvoliť aj tvaroh, orechy či mak. Hrudkovitý tvaroh, žĺtko, cukor a nastrúhanú citrónovú kôru vymiešame spolu, pridáme aj lyžičku Zlatého klasu (maizeny) na zahustenie. Tvarohovú náplň pripravujeme vždy tesne pred plnením buchiet, aby nezredla. Orechovú a makovú plnku pripravíme tak, že si orechy – mak pomelieme, vymiešame podľa chuti (sladkosti) s práškovým cukrom, zriedime troškou horúceho mlieka, aby nám vznikla vláčna náplň. Tieto dve plnky necháme postáť, aby orechy a mak pohltili tekutinu. Do všetkých troch náplní môžeme pridať aj hrozienka namočené v rume. Slivkový domáci lekvár je aj tak top, najobľúbenejší.

Z tohto množstva ingrediencií upečieme približne 30 buchiet podľa veľkosti.

Kroky

1
Hotové

Najprv si urobíme kvások. Do 1 DL vlažného mlieka (nikdy nie horúceho) rozdrobíme 1/2 čerstvého droždia, pridáme polievkovú lyžicu kryštálového cukru. Dobre premiešame, aby sa droždie a cukor rozpustili. Tak necháme kvások postáť cca 5 minút, kvások vzíde, urobí sa hustá pena. Múky preosejeme, pridáme ostatné ingrediencie na kysnuté cesto a vykysnutý kvások. Vypracujeme vláčne nelepivé cesto. Cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1-1,5 hodiny.

2
Hotové

Cesto nesmie byť v chlade, ani v prievane, malo by kysnúť na teplom mieste, najlepšie okolo sporáka, kde sa napríklad varí. Správne vykysnuté cesto zdvojnásobí objem. Maslo roztopíme. Plech veľkosti cca 30x40 cm dôkladne potrieme maslom. Kysnuté cesto preklopíme na pracovnú dosku. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Krájame štvorce veľkosti približne 6x6 cm. Na každý štvorec ukladáme lyžicu hustého lekváru, najlepšie poctivého domáceho, napríklad slivkového či čučoriedkového.

3
Hotové

Buchty tvarujeme tak, že štyri konce spojíme spolu, dôkladne stlačíme, aby nám lekvár pri pečení nevytiekol. Potom ich touto zlepenou časťou ukladáme na plech (pekáč, misu) smerom dole. Každú buchtu potrieme roztopeným maslom, aby sa buchty po upečení dobre oddeľovali. Buchty môžeme pritláčať k sebe (pečené buchty budú vyššie), môžeme ich však ukladať voľnejšie vedľa seba (buchty budú okrúhlejšie). Pripravené buchtičky necháme ešte na plechu podkysnúť 15 minút, zväčšia svoj objem.

4
Hotové

Buchty so slivkovým lekvárom alebo inými náplňami pečieme pri teplote 180 stupňov C približne 30 minút dozlatista. Ku koncu pečenia ich sledujeme, aby sa nám nepripálili. Po upečení buchty opäť potrieme roztopeným maslom. Keď vychladnú, posypeme ich ešte práškovým cukrom. Pečené buchty skladujeme pri izbovej teplote prikryté bavlnenou utierkou, aby nevyschli. Aj na druhý deň sú vláčne a mäkučké, samozrejme úplne najlepšie chutia hneď po upečení, ešte teplé, voňavé - ako od babičky.

Martina

Hovädzie líčka
predchádzajúci
Hovädzie líčka na červenom víne, TOP recept
Huspenina
ďalšií
Aby huspenina stuhla, poctivá domáca huspenina RECEPT
Hovädzie líčka
predchádzajúci
Hovädzie líčka na červenom víne, TOP recept
Huspenina
ďalšií
Aby huspenina stuhla, poctivá domáca huspenina RECEPT

Pridajte svoj komentár