Ingrediencie:
- 1,3 kg Kapustakapusta červená, 1 ks veľkosti približne 1,3 kg
- 1 ks Cibuľacibuľa väčšia, alebo 2 ks menšie
- 4 PL Olejalebo aj bravčová masť, PL/polievková lyžica
-
NA DOCHUTENIE
- 2-3 PL Kryštálový cukoralebo podľa chuti, môže byť aj cukor trstinový
- 1 dl Kvasný liehový ocotalebo citrónová šťava, podľa chuti
- Soľpodľa chuti
- 1 štipka Mleté čierne koreniealebo podľa chuti
- 1 štipka Drvená rascamôže byť aj celá - podľa chuti
- 2 ks Bobkový list
Popis:
Najlepšia dusená červená kapusta na karameli. Vynikajúca chutná smažená kapusta bez múky, ktorá je v slovenských rodinách veľmi obľúbená. Tento recept sa rozhodne oplatí vyskúšať, prípravu zvládnu aj začiatočníci.
Dusená červená kapusta chutí vynikajúco s domácimi zemiakovými lokšami, s duseným bravčovým mäsom na prírodno, skvelo ladí aj minútka z bravčovej krkovičky .
Červená kapusta má mnoho vitamínov a minerálov. Vitamíny – A, B, C, E, K, minerály – to sú vápnik, horčík, železo, fosfor, draslík, zinok, obsahuje aj mnoho vlákniny. Práve červená kapusta podporuje trávenie, chráni ľudské telo pred infekciami a zápalmi. Je výrobná pri zápche, účinná pri detoxikácii organizmu, preventívne pôsobí proti rakovine, liečbe cukrovky, anémie a kardiovaskulárnych ochorení.
Dobrá rada. Keď dusená červená kapusta odleží aspoň hodinu, chute sa prepoja. Najlepšia je aj tak na druhý deň – podľa mňa. Namiesto octu môžeme k duseniu kapusty pridať citrónovú šťavu. Dôležitá je chuť – jemne sladkavá, príjemne kyslastá, dosolená opatrne. Keď máme radi dusenú červenú kapustu chrumkavejšiu, pripravujeme ju kratšie, ak mäkkú, samozrejme dlhšie.
dané množstvo kapusty je na 5-6 porcií
Kroky
1 Hotové |
Červenú hlávkovú kapustu očistíme - zbavíme ju hlúbika a vrchných listov. Tak ju nastrúhame na strúhadle alebo nakrájame na tenké rezančeky. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno. Kvalitný hrniec rozohrejeme, pridáme olej (masť) a cibuľu, ktorú restujeme do sklovita. Tak prisypeme kryštálový cukor, necháme na jemnom stupni skaramelizovať. Potrebujeme na to iba zopár minút. |
2 Hotové |
K hotovej cibuli pridáme nakrájanú červenú hlávkovú kapustu a hneď prilejeme aj ocot alebo citrónovú šťavu, aby mala červená kapusta nádhernú sviežu farbu. Kapustu opražíme 10 minút za stáleho miešania. Pridáme aj soľ, mleté čierne korenie, rascu a bobkové listy. Červenú kapustu prikryjeme a dusíme na jemnom stupni do mäkka. Podlievame ju horúcou vodou podľa potreby. |
3 Hotové |
Na konci kapustu červenú kapustu ešte dochutíme, ak je to potrebné. Nemala by byť mdlá, dokonalá chuť má byť vyvážená - sladkokyslá, jemne slaná. Dusená červená kapusta chutí fantasticky s parenou alebo zemiakovou knedľou, domácimi zemiakovými lokšami, pečeným či duseným mäsom. Vynikajúca je s obyčajnými varenými zemiakmi, ale aj s čerstvou zemiakovou kašou. |