0 0
Najlepšia dusená červená kapusta na karameli, RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
1,3 kg Kapusta kapusta červená, 1 ks veľkosti približne 1,3 kg
1 ks Cibuľa cibuľa väčšia, alebo 2 ks menšie
4 PL Olej alebo aj bravčová masť, PL/polievková lyžica
NA DOCHUTENIE
2-3 PL Kryštálový cukor alebo podľa chuti, môže byť aj cukor trstinový
1 dl Kvasný liehový ocot alebo citrónová šťava, podľa chuti
Soľ podľa chuti
1 štipka Mleté čierne korenie alebo podľa chuti
1 štipka Drvená rasca môže byť aj celá - podľa chuti
2 ks Bobkový list

Nutričné informácie

1
Porcia
130
kcal

Najlepšia dusená červená kapusta na karameli, RECEPT

Tip pre vás. Do dusenej červenej kapusty môžeme pridať aj jabĺčko. Vložíme ho očistené a najemno nastrúhané pred koncom dusenia kapusty. Červená kapusta na karameli získa skvelú chuť.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Sezónny recept
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE

Popis:

Zdieľať

Najlepšia dusená červená kapusta na karameli. Vynikajúca chutná smažená kapusta bez múky, ktorá je v slovenských rodinách veľmi obľúbená. Tento recept sa rozhodne oplatí vyskúšať, prípravu zvládnu aj začiatočníci.

Dusená červená kapusta chutí vynikajúco s domácimi zemiakovými lokšami, s duseným bravčovým mäsom na prírodno, skvelo ladí aj minútka z bravčovej krkovičky .

Červená kapusta má mnoho vitamínov a minerálov. Vitamíny – A, B, C, E, K, minerály – to sú vápnik, horčík, železo, fosfor, draslík, zinok, obsahuje aj mnoho vlákniny. Práve červená kapusta podporuje trávenie, chráni ľudské telo pred infekciami a zápalmi. Je výrobná pri zápche, účinná pri detoxikácii organizmu, preventívne pôsobí proti rakovine, liečbe cukrovky, anémie a kardiovaskulárnych ochorení.

Dobrá rada. Keď dusená červená kapusta odleží aspoň hodinu, chute sa prepoja. Najlepšia je aj tak na druhý deň – podľa mňa. Namiesto octu môžeme k duseniu kapusty pridať citrónovú šťavu. Dôležitá je chuť – jemne sladkavá, príjemne kyslastá, dosolená opatrne. Keď máme radi dusenú červenú kapustu chrumkavejšiu, pripravujeme ju kratšie, ak mäkkú, samozrejme dlhšie.

dané množstvo kapusty je na 5-6 porcií

Kroky

1
Hotové

Červenú hlávkovú kapustu očistíme - zbavíme ju hlúbika a vrchných listov. Tak ju nastrúhame na strúhadle alebo nakrájame na tenké rezančeky. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno. Kvalitný hrniec rozohrejeme, pridáme olej (masť) a cibuľu, ktorú restujeme do sklovita. Tak prisypeme kryštálový cukor, necháme na jemnom stupni skaramelizovať. Potrebujeme na to iba zopár minút.

2
Hotové

K hotovej cibuli pridáme nakrájanú červenú hlávkovú kapustu a hneď prilejeme aj ocot alebo citrónovú šťavu, aby mala červená kapusta nádhernú sviežu farbu. Kapustu opražíme 10 minút za stáleho miešania. Pridáme aj soľ, mleté čierne korenie, rascu a bobkové listy. Červenú kapustu prikryjeme a dusíme na jemnom stupni do mäkka. Podlievame ju horúcou vodou podľa potreby.

3
Hotové

Na konci kapustu červenú kapustu ešte dochutíme, ak je to potrebné. Nemala by byť mdlá, dokonalá chuť má byť vyvážená - sladkokyslá, jemne slaná. Dusená červená kapusta chutí fantasticky s parenou alebo zemiakovou knedľou, domácimi zemiakovými lokšami, pečeným či duseným mäsom. Vynikajúca je s obyčajnými varenými zemiakmi, ale aj s čerstvou zemiakovou kašou.

Martina

cuketová polievka
predchádzajúci
Výborná cuketová polievka, RECEPT bez smotany
Cibuľové maslo
ďalšií
Cibuľové maslo RECEPT – voňavá a chutná nátierka
cuketová polievka
predchádzajúci
Výborná cuketová polievka, RECEPT bez smotany
Cibuľové maslo
ďalšií
Cibuľové maslo RECEPT – voňavá a chutná nátierka

Pridajte svoj komentár