2 1
Opekance starej mamy, najlepší RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
NA KVÁSOK
1 dl Mlieko mlieko vlažné, najlepšie plnotučné
21 g Čerstvé droždie 1/2 kocky čerstvého droždia
1 PL Kryštálový cukor PL/polievková lyžica alebo cukor trstinový
NA CESTO
500 g Polohrubá múka môže byť aj špaldová či bezlepková
1.5 dl Mlieko vlažné mlieko, najlepšie plnotučné
1 dl Olej alebo 100 g roztopené maslo
0.5 bal Prášok do pečiva
2 PL Kryštálový cukor PL/polievková lyžica alebo cukor trtinový
1 štipka Soľ

Nutričné informácie

1
Porcia
420
kcal

Opekance starej mamy, najlepší RECEPT

Tip pre vás. Opekance sa u nás tradične podávajú zaliate horúcim mliekom, dochutené osladeným mletým makom, s voňavým opraženým maslom. Pripravujeme ich vždy čerstvé, tesne pred samotným podávaním.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Sezónny recept
  • Sladké
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA KVÁSOK

  • NA CESTO

Popis:

Zdieľať

Opekance starej mamy, ktoré nesmú chýbať na sviatočnom vianočnom stole. Možno ich poznáte pod názvom bobáľky či pupáky. Ešte ste ich nerobili? Nech sa páči, tu je podrobný fotorecept, recept, podľa ktorého sa Vám určite podaria. Robia sa ručne, potrebujeme trošku trpezlivosti, ale výsledok stojí za to. Po upečení sú prudko jedlé, chutia aj bez všetkého.

AKO SA OPEKANCE (BOBÁĽKY) PODÁVAJÚ? Makové. Mak pomelieme, premiešame s práškovým cukrom podľa chuti, môžeme ich však dosladiť iba medom. Maslo opražíme, pekne zavonia. Dávame pozor, aby sme ho nepripálili. Upečené vychladnuté opekance zalejeme horúcim mliekom podľa potreby, pridáme osladený mak a opražené maslo – všetko podľa chuti. Spolu premiešame a ihneď podávame. Orechové. Postup je rovnaký ako pri makových, namiesto mletého maku zvolíme pomleté orechy. Tvarohové. Opekance sparíme horúcim mliekom alebo horúcou vodou. Tak pridáme rozdrobený hrudkovitý tvaroh (izbovej teploty), ktorý sme si vymiešali s práškovým cukrom (medom). Prilejeme aj opražené maslo. Všetko spojíme a môžeme vychutnávať.

Hľadáte osvedčený recept na vynikajúcu domácu vianočku? Tu je náš obľúbený recept na VIANOČKU.

Dobrá rada. Opekance (bobáľky) chutia najlepšie hneď po upečení, v ten deň, keď ich chceme podávať. Hotové opekance necháme vychladnúť, tak prikryjeme bavlnenou utierkou. Môžeme si ich pripraviť aj týždeň vopred, bobáľky potom skladujeme v mikroténovom vrecku, aby nevyschli. Ak si ich upečieme zopár dní vopred, rátame, že opekance budú tuhšie, je potrebné ich nechať dlhšie postáť zaliate horúcim mliekom (vodou), aby dostatočne zmäkli. Domáce opekance nesmú byť ani tvrdé, ani rozmočené.

Z tohto množstva ingrediencií upečieme dva plechy domácich opekancov (cca 200 ks) – je to na 6 až 8 porcií.

Kroky

1
Hotové

Najprv si urobíme kvások. Do menšej misky pridáme 1 dl vlažného (nikdy nie horúceho mlieka), 1 polievkovú lyžicu cukru a rozdrobené čerstvé droždie. Dobre premiešame, aby sa droždie rozpustilo. Tak necháme kvások napučať, trvá to cca 5 minút, urobí sa pena. Do väčšej misky preosejeme múku (klasickú, špaldovú alebo bezlepkovú). Keď zvolíme múku špaldovú, pridáme jej menej, aby nebolo cesto tuhé. K múke pridáme prášok do pečiva, cukor, soľ, premiešame, potom prilejeme zvyšné vlažné mlieko, olej. Tak vlejeme kvások a vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa bude oddeľovať od nádoby.

2
Hotové

Ručne miesime cesto dlhšie, kuchynský robot s hákom, prípadne mixér s hnetacími metličkami nám ušetrí veľa času. Elastické cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou alebo fóliou, a necháme na teplom mieste nakysnúť. Správne vykysnuté cesto na domáce opekance zdvojnásobí objem. Trvá to približne 1 hodinu. Hotové cesto preklopíme na pracovnú dosku, rozdelíme na časti. Z cesta robíme rukami šúľky, z ktorých budeme krájať menšie kúsky. Musíme počítať, že opekance budú väčšie, lebo pečením zväčšia svoj objem. Krájame tak kúsky veľké 1-1,5 cm. Môžeme robiť aj rovnaké malé guľky.

3
Hotové

Väčší plech vymastíme tukom (olejom), môžeme ho vystlať aj papierom na pečenie. Z tejto dávky cesta si upečieme dva plechy tradičných opekancov. Na plechy ukladáme opekance, nie však príliš blízko seba, aby sa nezlepili, lebo počas pečenia ešte narastú. Na plechu ich necháme ešte chvíľu podkysnúť, cca 10 minút. Pred pečením opekance nepotierame tukom, nie je to potrebné. Domáce opekance pečieme pri teplote 180 st. C približne 15 minút. Opekance počas pečenia sledujeme, majú mať zlatistú farbu. Nepečieme ich veľmi pridlho, aby neboli suché a tvrdé.

4
Hotové

Ak máme teplovzdušnú rúru, môžeme si oba plechy upiecť naraz. Upečené bobáľky necháme vychladnúť. Keď ich budeme servírovať neskôr, prikryjeme ich bavlnenou utierkou, aby nevyschli. Opekance môžeme skladovať aj v mikroténovom vrecku. U nás doma si ich pripravujeme na Štedrý večer makové - poliate horúcim mliekom, ochutené sladkým makom (mletý mak zmiešame s práškovým cukrom). Pre ešte lepšiu chuť sa pridáva aj opražené maslo. Je to naozaj vianočná pochúťka. Niekde sa podávajú s orechmi, sladkým tvarohom, inde zasa s kapustou či slaným tvarohom.

Martina

Čína z kuracieho mäsa
predchádzajúci
Čína z kuracieho mäsa, super rýchly RECEPT
Vianočná juška
ďalšií
Vianočná JUŠKA s hubami, tradičný recept
Čína z kuracieho mäsa
predchádzajúci
Čína z kuracieho mäsa, super rýchly RECEPT
Vianočná juška
ďalšií
Vianočná JUŠKA s hubami, tradičný recept

Pridajte svoj komentár