Ingrediencie:
- 1 PL MasloPL/polievková lyžica
- 2 PL OlejPL/polievková lyžica
- 100 g Šunka
- 4 ks Vajce
- 4 PL StrúhankaPL/polievková lyžica - plnšie lyžice, alebo podľa potreby
- 2 strúčiky Cesnakalebo podľa chuti
- 1 ks Cibuľacibuľa strednej veľkosti
- 1 štipka Sóda bikarbónaplnka bude ešte jemnejšia, môžeme aj vynechať
-
NA DOCHUTENIE PLNKY
- podľa chuti Soľ
- 1 ML VegetaML/malá lyžička - najlepšie vegeta bez soli, môžeme aj vynechať
- 1 štipka Mleté čierne koreniealebo podľa chuti
- 0.5 ML Mletá červená paprikaML/malá lyžička
- 0.5 ML KurkumaML/malá lyžička - pre peknú farbu, vynikajúca na kĺby, skvelá proti zápalom
-
NA ĎALŠIE DOCHUTENIE PLNKY
- podľa chuti Bylinkymôže byť nadrobno nakrájaná petržlenová vňať či pažítka (jarná cibuľka)
-
NA TVAROVANIE PLNKY
- 1 PL OlejPL/polievková lyžica - alebo podľa potreby
Popis:
Plnka do polievky bez pečienky. Jednoduchý a rýchly recept na skvelú plnku do polievky, ale i prílohu k varenému, dusenému či pečenému mäsu. Vynikajúca náplň varená v polievke – úspech zaručený. Oplatí sa skúsiť.
Polievky i vývary, fantastické na obed, ale aj na večeru. Chutné polievky – grunt pre naše telo. Zahrejú na tele, potešia i dušu. Obsahujú mnoho vitamínov, aj minerálov. Hľadáte recepty na skvelé domáce polievky? Vyskúšajte náš silný zeleninový vývar – lacný a jednoduchý. Čím dlhšie ho varíme, tým bude silnejší a kvalitnejší. Úžasný ako liek pri mnohých chorobách. Náš tip – vynikajúci morčací vývar či fajnový hovädzí vývar so zeleninou. Želáme dobrú polievkovú chuť.
Dobrá rada. Tradičnú plnku do polievky s pečeňou, overenú východniarsku „plninu“ nám robievala naša mamka, aj babka. Bola to veľká mňamka. U nás doma pečeň deti nemusia, preto volím šunku alebo šunkovú salámu. Ak chceme plnku tradičnú, s kuracou pečienkou, namiesto šunky zvolíme pečeň. Dva menšie kúsky pečene umyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájame na malé kúsočky. Tak orestujeme ako šunku. Nezabúdame, na 1 vajce počítame plnšiu polievkovú lyžicu strúhanky, prípadne množstvo strúhanky podľa potreby, aby vznikla kompaktná, nie však príliš tuhá hmota.
množstvo ingrediencií v recepte = 5 porcií
1 väčší šúľok alebo 2 menšie šúľky plnky
Kroky
1 Hotové |
Šunku (kvalitnú šunkovú salámu) nakrájame na menšie kocky. Cibuľu a cesnak očistíme, cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak roztlačíme. Kvalitnú panvicu rozohrejeme, pridáme maslo, olej a nakrájanú cibuľu, ktorú chvíľu restujeme. Vložíme aj šunku, spolu orestujeme. Cibuľa by mala byť voňavá, šunka mierne opečená. Nakoniec pridáme cesnak, premiešame, prisypeme strúhanku. |
2 Hotové |
Zmes na domácu plnku chvíľu opražíme aj so strúhankou, aby strúhanka fajnovo zavoňala. Plnka do polievky získa ešte na lepšej chuti. Hmotu na plnku necháme mierne vychladnúť, pridáme vajcia a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať alebo pažítku (zelené pierka z jarnej cibuľky). Primiešame korenie podľa chuti. Na jedno vajce potrebujeme približne 1 plnšiu polievkovú lyžicu strúhanky. |
3 Hotové |
Na dochutenie plnky do polievky pridáme soľ, vegetu, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku a kurkumu, ale i štipku sódy bikarbóny. Doladíme chuť plnky. Polievočka by nám mala už fajnovo prebublávať. Ak by sme mali hmotu na plnku príliš riedku, prisypeme ešte ďalšiu strúhanku, ak by bola zmes príliš tuhá, môžeme pridať vývar na zjemnenie. Hmota by mala byť kompaktná. |
4 Hotové |
Tak zoberieme pevné mikroténové vrecko (fóliu na varenie). Ruky naolejujeme, hmotu tvarujeme do šúľka, položíme do vrecka. Ak máme fóliu, hmotu uložíme do fólie, zabalíme, konce pomaly sťahujeme, aby sme vytvorili požadovaný tvar. Vrecko alebo fóliu upevníme. Z množstva pripravíme 1-2 šúľky. Plnku opatrne vložíme do bublajúcej polievky, povaríme 20 minút, podľa veľkosti plnky. |
5 Hotové |
Uvarenú plnku vyberieme z polievky, fólie (vrecko) odstránime. Necháme vychladnúť. Plnku môžeme variť aj bez fólie, musíme však rátať, že sa vývar mierne zakalí. Hotovú plnku krájame na menšie kocky. Tak pripravíme vynikajúcu vložku do polievky. Plnku môžeme krájať aj na plátky - máme skvelú prílohu k pečenému kuriatku so zemiakovou kašou, ale i k dusenej kapuste s lokšami. |