Ingrediencie:
- 450 g Špenátšpenát mrazený
- 1 PL MasloPL/polievková lyžica
- 1 PL OlejPL/polievková lyžica
- 1 ks Cibuľacibuľa strednej veľkosti
- 3 strúčiky Cesnakalebo aj viac, podľa chuti
-
NA DOCHUTENIE
- Soľpodľa chuti
- Mleté čierne koreniepodľa chuti
- Vegetabez glutamánu sodného - podľa chuti
-
NA ZJEMNENIE
- 1 dl Šľahačková smotana/ deci liter /alebo aj viac, podľa jemnosti, pri FIT verzii ju vynecháme, nakoniec na tanier môžeme zvoliť lyžicu kyslej smotany
-
VLOŽKA DO POLIEVKY podľa výberu
- 2 hrste Krutónykrutóny - opečený starší chlebík alebo pečivo, môžeme aj vynechať
- 3 ks Vajceuvarené na mäkko alebo natvrdo, môžeme aj vynechať
-
NA DOZDOBENIE
- Bylinkyčerstvé bylinky - napríklad petržlenová vňať, kôpor
Popis:
Špenátová polievka z mrazeného špenátu – lacný recept, ktorý si určite obľúbite. Lahodná krémová špenátová polievka plná živín a vitamínov pre celú rodinu. Dobrú chuť.
Co takhle dát si špenát? Pretože je plný vitamínov a minerálov. Zelený poklad – špenát obsahuje vitamíny A, C, E, K, skoro všetky vitamíny skupiny B. Špenát obsahuje aj minerály – horčík, draslík, vápnik, sodík, železo a fosfor. Rýchla špenátová polievka je skvelou voľbou zdravého stravovania.
DOMÁCE KRUTÓNY – recept. Ako si pripravíme krutóny zo staršieho chleba alebo pečiva? Úplne jednoducho. Pečivo či chlebík nakrájame na menšie kocky, na suchej panvici, bez oleja, a na nízkom stupni ich opekáme z každej strany dochrumkava. Takto pripravené krutóny konzumujeme čerstvé, môžeme ich skladovať aj v uzatvárateľnej nádobe – dóze.
Dobrá rada. Do polievky pridávame toľko horúcej vody alebo vývaru – podľa obľuby, hustoty polievky. Ak chceme docieliť špenátovú polievku hustejšiu, pridáme menej tekutiny, keď redšiu, prilejeme viac vody (vývaru). Na zjemnenie, pre lahodnejšiu chuť je vhodná šľahačková smotana k vareniu, alebo kyslá smotana, ktorú pridávame do hotovej špenátovej polievky, do taniera, tesne pred podávaním.
Kroky
1 Hotové |
Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno, cesnak ošúpeme a roztlačíme. Nemusíme úplne najemno, pretože špenátovú polievku nakoniec rozmixujeme. Do rozohriateho hrnca pridáme olej, maslo a nakrájanú cibuľu. Cibuľu orestujeme do sklovita. Tak vložíme roztlačený cesnak, iba chvíľu restujeme, stačí aby zavoňal. Pridáme mrazený špenát. |
2 Hotové |
Vlejeme 1-1,5 DL vody, hrniec prikryjeme. Špenát podusíme približne 10 minút, aby sa rozvaril na špenátovú kašu. Pridáme korenie podľa chuti - mleté čierne korenie, soľ a vegetu, najlepšie kvalitnejšiu, bez glutamánu a soli. Tak polievku ešte prevaríme a rozmixujeme - ponorným mixérom dohladka. Vznikne nám pekná zelená špenátová kaša. |
3 Hotové |
Teraz je dôležité, aby sme pridali toľko horúcej vody, ešte lepšie horúceho vývaru, aby mala špenátová polievka požadovanú konzistenciu. Záleží, akú hustú polievku obľubujeme. Prilejeme približne 6 DL tekutiny. Špenátovú polievku ešte prevaríme, môžeme dochutiť soľou, mletým čiernym korením, aj obľúbenou vegetou - podľa chuťových pohárikov. |
4 Hotové |
Špenátovú polievku zjemníme šľahačkovou smotanou podľa potreby. Pridáme 1 DL, ale aj viac, aby bola jemná - krémová.. Ak pridáme smotanu, polievku z mrazeného špenátu povaríme 5 minút. Do polievky sú skvelé domáce krutóny zo staršieho chleba či pečiva. Pri FIT verzii smotanu určite vynecháme, pridáme iba uvarené vajíčko a čerstvé bylinky. |