Ingrediencie:
- 1.8 l Vývarsilný kurací, morčací, alebo aj hovädzí vývar, ak vývar nemáme, môže byť aj uvarený bujón
- 250 g Kuracie prsiacca 2 ks, môžu byť aj prsia morčacie alebo vykostené kuracie stehná
- 450 g Mrazená čínska zeleninapodľa výberu - najlepšie s výhonkami a klíčkami
- 200 g Tofutofu biele
- 1 ML Zázvornastrúhaný čerstvý zázvor - ML/malá lyžička alebo podľa chuti, môže byť aj zázvor sušený
- 5 ks Sušené hubyalebo podľa veľkosti, sušené ázijské huby - môžu byť shitake či judášovo ucho
- 2 ks Vajce
-
NA MARIMÁDU MÄSA
- 1 PL OlejPL/polievková lyžica, môže byť olej olivový, slnečnicový, repkový, najlepšie však sezamový
- 1 ML SolamylML/malá lyžička - kukuričný alebo zemiakový škrob
- 3 PL Sójová omáčkaPL/polievková lyžica
-
NA DOCHUTENIE OSTROKYSLEJ POLIEVKY
- 50 ml Sójová omáčkaalebo podľa chuti
- 50 ml Ocotnajlepšie ryžový, môže byť aj ocot klasický či jablčný
- podľa chuti Chilli omáčkapre pikantnú chuť
- podľa chuti Chilli papričkypre pikantnú chuť
- 1 PL Kryštálový cukoralebo podľa chuti
-
NA KONEČNÉ DOCHUTENIE
- podľa chuti Jarná cibulkaalebo vňať koriandra
-
NA ZAHUSTENIE OSTROKYSLEJ POLIEVKY
- 3 PL SolamylPL/polievková lyžica - alebo podľa potreby
Popis:
Najlepšia ostrokyslá polievka – veľmi rýchly recept. Na túto obľúbenú a žiadanú polievku nájdeme veľké množstvo receptov. Vyskúšajte i ten náš – recept nenáročný a rýchly na prípravu, aj pre začiatočníkov, z dostupných surovín. Nech sa páči.
Ostrokyslá čínska polievka – sýta, nezameniteľná svojou špecifickou chuťou. Ostrokyslú polievku poznáme najmä z ázijských reštaurácií a bistier – skrátka, základ všetkých čínskych reštaurácií na svete. Vedeli ste? Pôvod tejto fantastickej polievky – čínska provincia Sečuán.
Skúsili ste už našu vynikajúcu čínu z kuracieho mäsa ? Patrí medzi najvyhľádavanejšie recepty. Ako na dokonalú ryžu? Máme overené recepty – top recept na dlhozrnnú ryžu alebo výbornú hrnčekovú ryžu . Recepty, ktoré sa vždy podaria.
Dobrá rada. Nemáme mrazenú čínsku polievkovú zmes? Nevadí. Zeleninu – mrkvu, pór, môžeme aj červenú papriku i čínsku kapustu nakrájame na tenké rezančeky. Pridáme ešte sójové klíčky, k tomu bambusové výhonky a ázijské huby, ktoré tiež krájame na rezance. Ingrediencie, ktoré do ostro-kyslej polievky patria. Na zahustenie čínskej polievky – vhodný kukuričný i zemiakový škrob. Skvelú chuť – kyslosť dodá ryžový ocot, môžeme však pridať aj obyčajný ocot. Pre pikantnosť, skvelá – nadrobno nasekaná chilli paprička alebo chilli omáčka. Cukor zasa vyrovná chute ostrokyslej polievky. Vývar. Ak nemáme vývar domáci, pripravíme vývar z bujónovej kocky. A čo dodať na záver? Sójová omáčka, bez ktorej to nejde.
množstvo ingrediencií v recepte = 6 porcií ostrokyslej polievky
Kroky
1 Hotové |
Najprv si pripravíme mäso a ázijské huby. Mäso umyjeme, dôkladne osušíme a nakrájame na malé kúsky. Pridáme olej, sójovú omáčku a Solamyl. Spolu premiešame, uložíme do chladu marinovať. Ázijské huby - môžu byť shitake či judášovo ucho zalejeme teplou vodou, aby huby napučali, zmäkli. Potrebujeme približne 20 minút. |
2 Hotové |
Medzitým si pripravíme aj ostatné ingrediencie na prípravu našej skvelej domácej ostrokyslej polievky. Tofu nakrájame na malé kocky. Čerstvý zázvor očistíme - oškrabeme, najjednoduchšie kávovou lyžičkou, tak ho nastrúhame najemno. Zázvor dodá skvelú pikantnú - tradičnú chuť. Vhodný je aj zázvor sušený, ak čerstvý nemáme. |
3 Hotové |
Do hrnca pridáme silný domáci vývar (kurací, morčací, hovädzí). Ak vývar nemáme, použijeme bujónové kocky pripravené podľa návodu. Vývar necháme zovrieť, vsypeme mrazenú čínsku zeleninu. Kvalitnú panvicu rozohrejeme, za stáleho miešania sprudka orestujeme pripravené mäso. Keď je dobre opečené, vložíme ho do polievky. |
4 Hotové |
Do ostrokyslej pridáme aj zmäknuté ázijské huby, ktoré sme si nakrájali na tenučké rezančeky. Nezabúdame, je potrebné ich vopred namočiť, aby zmäkli. Polievku dochutíme sójovou omáčkou, octom (najlepšie ryžovým), chilli omáčkou či nadrobno nakrájanou chilli papričkou. Chuť vyvážime cukrom. V miske si vidličkou vyšľaháme vajcia. |
5 Hotové |
Polievku povaríme približne 15 minút. Nakoniec vložíme aj na kocky nakrájané tofu. Ostro-kyslú polievku zahustíme Solamylom, ktorý sme si rozmiešali v troške vody. Pridávame ho za stáleho miešania. Tak do bublajúcej polievky pomaly vlejeme i rozšľahané vajcia, a to z väčšej výšky. Postupne premiešavame, vytvoria sa rezančeky. |
6 Hotové |
Ostrokyslú polievku chvíľu povaríme a ochutnáme. Doladíme chuť - tá je v ostrokyslej polievke najdôležitejšia. Môžeme pridať sójovú omáčku, ocot či cukor. Ostrokyslá polievka chutí najlepšie na druhý deň, keď prejdú všetky chute. Polievku môžeme podávať s nakrájanou jarnou cibuľkou alebo vňaťou koriandru. Dobrú fajnovú čínsku chuť želám. |