0 0
Vianočka – domáca, voňavá, mäkučká, NAJLEPŠIA

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
NA KVÁSOK
0.5 ks Čerstvé droždie 21 g
0.5 dl Mlieko vlažné
1 PL Kryštálový cukor PL/polievková lyžica
NA CESTO
400 g Hladká múka alebo hladká špaldová múka
100 g Polohrubá múka
2.5 dl Mlieko vlažné
1 dl Olej
1 ML Soľ ML/malá lyžička
2 PL Kryštálový cukor PL/polievková lyžica
1 ks Vanilkový cukor
0.5 ks Prášok do pečiva
NA DOCHUTENIE
Citrónová kôra podľa chuti, BIO kvalita
NA POTRETIE
1 ks Vajce
NA ZDOBENIE
Strúhaný kokos podľa chuti
Vlašské orechy nasekané, podľa chuti

Nutričné informácie

1
Vianočka
3 750
kcal

Vianočka – domáca, voňavá, mäkučká, NAJLEPŠIA

Tip pre vás. Vianočka sa môže vylepšiť podľa vlastnej chuti. Pridať môžeme hrozienka namočené v rume, sušené brusnice alebo obľúbené kandizované ovocie. ýborne chutí aj s nasekanými orieškami (vlašskými, lieskovcami, mandľami).

Vlastnosti:
  • Sladké
  • Večierky a akcie
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA KVÁSOK

  • NA CESTO

  • NA DOCHUTENIE

  • NA POTRETIE

  • NA ZDOBENIE

Popis:

Zdieľať

Domáca voňavá vianočka. Jednoduchý recept, ktorý zvládnete bez problémov. Vyskúšajte.

Pletenie je síce komplikovanejšie, ja vám však ponúkam jednoduché pletenie. Najdôležitejšie je, aby bola po upečení jemná a všetkým chutila. Pridaním hladkej špaldovej múky bude ešte výživnejšia. Aj na druhý deň je stále  mäkká, pretože sa do cesta nepridáva vajce.

Domáca vianočka, ktorá sa nádherne vyníma na každom sviatočnom stole. Pletený tradičný koláč, obľúbený predovšetkým na Veľkú noc a Vianoce, vynikajúci na raňajky aj v bežný deň.

Dobrá rada. Ako upečieme nádherne lesklú vianočku? Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vajce necháme zaschnúť 5-10 minút, potom ju opäť potrieme zvyšným rozšľahaným vajcom. Vtedy bude mať vianočka veľmi peknú farbu.

 

Kroky

1
Hotové

Ako prvé pripravíme kvások. Do misky s vlažným mliekom rozdrobíme droždie, pridáme cukor. Premiešame, aby sa ingrediencie rozpustili. Kvások necháme vzísť, urobí sa pena.

2
Hotové

Do väčšej misky preosejeme múku, pridáme ostatné suroviny - vlažné mlieko, olej, soľ, kryštálový a vanilkový cukor, prášok do pečiva, kvások. Cesto vymiesime ručne alebo v robote.

3
Hotové

Kuchynský robot nám ušetrí veľa času. Vypracujeme vláčne, od nádoby sa oddeľujúce cesto. Ak by bolo cesto redšie, pridáme trochu múky, keď hustejšie, zapracujeme vlažné mlieko.

4
Hotové
90 min.

Vypracované cesto preložíme do misky, prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť, aby zdvojnásobilo objem. Trvá to približne 1-1,5 hodiny. Cesto bude nádherne nadýchané.

5
Hotové

Potom cesto vyklopíme z misky na pracovnú dosku, jemne premiesime. Rozdelíme ho na 6 rovnakých častí a vypracujeme malé bochníčky, z ktorých budeme pliesť vrkoče.

6
Hotové

Zo všetkých bochníčkov urobíme šúľky rovnako dlhé - 45 cm. Splietať budeme 3 a 3 šúľky. Vzniknú nám tak dve rovnaké poschodia vianočky, ktoré dôkladne upevníme a upečieme.

7
Hotové

Pletenec si urobíme tak, že 3 šúľky spevníme spolu na konci, zatlačíme. Pletieme ako klasický vrkoč. Nie je to nič zložité. Na konci pletenec opäť zatlačíme spolu, do vnútra.

8
Hotové

Prvý pletenec preložíme na väčší plech. Uložíme ho šikmo, pretože treba rátať, že vianočka ešte nakysne a zväčší objem, aby mala priestor aj pri pečení, keď ešte narastie.

9
Hotové

Plech na pečenie vymastíme tukom, môžeme ho vystlať aj papierom na pečenie. Na prvý pletenec opatrne položíme aj druhý pletenec, ktorý upevníme na 3-4 miestach špajdlami.

10
Hotové
45 min

Hotovú vianočku necháme podkysnúť ešte 30-45 minút, aby bola po upečení krásne nadýchaná. Vajce rozšľaháme vidličkou, ktorým potrieme vianočku 2x, aby sa pekne leskla.

11
Hotové

Po prvom potretí vianočky necháme vajíčko zaschnúť 5-10 minút, potom ju opäť potrieme a posypeme nasekanými orieškami, strúhaným kokosom podľa chuti a upečieme.

12
Hotové

Teraz nasleduje dôležitá časť - pečenie. Vianočku vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 150 °C, vianočku pečieme 25-30 minút, podľa potreby.

Martina

Segedísky guláš
predchádzajúci
Segedínsky guláš – najlepší recept bez múky
Hrášková polievka
ďalšií
Najrýchlejšia hrášková polievka zo zeleného hrášku – obľúbený RECEPT
Segedísky guláš
predchádzajúci
Segedínsky guláš – najlepší recept bez múky
Hrášková polievka
ďalšií
Najrýchlejšia hrášková polievka zo zeleného hrášku – obľúbený RECEPT

6 Komentárov Skryť komentáre

Je vynikajúca. Vyšla nádherne a v rodine zožala úspech. Ja nemôžem mlieko tak mi vyhovovalo že je s olejom a použila som sójové mlieko. Nikto by to na chuti nespoznal. Ďakujem

Pridajte svoj komentár