Ingrediencie:
- 600 g Bravčové mäsobravčové stehno, môže byť aj pliecko alebo bravčová krkovička
- 3 ks Cibuľaväčšie kusy
- 6 PL Olejalebo bravčová masť - PL/polievková lyžica
- 6+2 ks Zemiakystredná veľkosť
- 2 ks Paradajkastredná veľkosť
- 2 ks Paprikastredná veľkosť - môže byť zelená, žltá, ale aj červená
- 4 strúčiky Cesnakalebo podľa chuti
-
NA DOCHUTENIE
- 3-4 PL Mletá červená paprikaalebo podľa chuti
- Soľpodľa chuti
- 2 ks Bobkový list
- 0.5 ML Mleté čierne korenieML/malá lyžička - alebo podľa chuti
- 0.5 ML Drvená rascaML/malá lyžička
- 0.5 ML KurkumaML/malá lyžička
-
KONEČNÉ DOCHUTENIE
- Sušený majoránpodľa chuti
- Chilli koreniemôže byť aj chilli paprička - podľa chuti
-
NA DOZDOBENIE
- Petržlenová vňaťpodľa chuti
Popis:
Bravčový guláš so zemiakmi. Najlepší recept na chutný, a úplne jednoduchý guláš s podrobným foto postupom. Prípravu zvládne aj každý začiatočník. Nech sa páči. Dobrú chuť Vám želám.
Guláš je na Slovensku tradičný, hodí sa na rôzne oslavy, párty, chatovačky. Tradičný guláš sa podáva s chlebom alebo pečivom. Najlepšie chutí na druhý deň, keď prejdú všetky chute. Nezabúdame, guláš necháme dôkladne – prirodzene vychladnúť (nikdy nie prikrytý, pokrievku máme pootvorenú). Až potom ho dáme do chladničky či komory. Teplo gulášu nesvedčí, pri skladovaní by mohol skysnúť.
Na prípravu bravčového guláša sa hodí bravčového stehno, ak máme radi guláš s mastnejšími očkami, je vhodné aj bravčové pliecko, ale i bravčová krkovička. Každému podľa chuti.
Dobrá rada. Náš obľúbený domáci recept je bez múky, vhodný aj pri bezlepkovej diéte. Na zahustenie používam iba rozotrený zemiak, i cibule, paradajky a papriky bravčový guláš fajnovo zahustia. Na jednu porciu rátame cca 100 g surového mäsa, 1 zemiak strednej veľkosti.
Kroky
1 Hotové |
|
2 Hotové |
K cibuľovému základu vložíme bravčové kocky, tie zasypeme mletou červenou paprikou, premiešame. Tak pridáme aj ostatné korenie, okrem sušeného mletého majoránu a chilli, ktoré dáme až na úplný koniec. Tak hrniec prikryjeme pokrievkou a mäso podusíme na nízkom stupni 5 minút, aby pustilo vlastnú šťavu. |
3 Hotové |
Do bravčového guláša potom prilejeme horúcu vodu, stačí toľko, aby bolo mäso ponorené. Prikrytý guláš ďalej dusíme na nízkom stupni. Pripravíme si zeleninu. Paradajky narežeme na vrchu do kríža. Do menšieho hrnca dáme vodu, necháme zovrieť, vložíme paradajky, mali by byť ponorené. Povaríme približne 5 minút. |
4 Hotové |
Šupka na paradajkách sa bude sama oddeľovať. Tak paradajky vyberieme, ošúpeme, zbavíme tvrdých častí a nakrájame na malé kocky. Papriky umyjeme, prekrojíme, zbavíme stopky a striedky, nakrájame na malé rezančeky. Zeleninu pridáme k mäsu, spolu podusíme. Pripravíme zemiaky - 6 ks, 2 ks necháme na zahustenie. |
5 Hotové |
Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na kocky. Keď je mäso polomäkké, vložíme ich do guláša, prilejeme opäť horúcu vodu, približne 1,5 l. Guláš ďalej varíme. Ďalšie zemiaky (2 ks) použijeme na zahustenie. Očistené a umyté ich nastrúhame úplne najemno, dáme do guláša. Zemiaky sú na zahustenie skvelé, neobsahujú lepok. |
6 Hotové |
Bravčový guláš povaríme približne 20 minút. Zemiaky sledujeme, aby sa nám nerozvarili. Nakoniec pridáme aj cesnak, ktorý ošúpeme, roztlačíme a vložíme do vynikajúceho guláša. Keď máme radi pálivé, guláš dochutíme chilli korením alebo nadrobno nakrájanou chilli papričkou. Guláš môžeme zriediť ešte horúcou vodou. |
7 Hotové |
Množstvo vody záleží od toho, aký hustý guláš chceme. Bravčový guláš so zemiakmi už len prevaríme spolu so sušeným majoránom, ktorý v rukách trošku rozdrvíme, aby sa chuť lepšie uvoľnila, môžeme ešte dosoliť. Poctivý domáci guláš môžeme vylepšiť čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebom, pečivom. |