1 0
Bravčový guláš so zemiakmi, najlepší RECEPT na guláš

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
600 g Bravčové mäso bravčové stehno, môže byť aj pliecko alebo bravčová krkovička
3 ks Cibuľa väčšie kusy
6 PL Olej alebo bravčová masť - PL/polievková lyžica
6+2 ks Zemiaky stredná veľkosť
2 ks Paradajka stredná veľkosť
2 ks Paprika stredná veľkosť - môže byť zelená, žltá, ale aj červená
4 strúčiky Cesnak alebo podľa chuti
NA DOCHUTENIE
3-4 PL Mletá červená paprika alebo podľa chuti
Soľ podľa chuti
2 ks Bobkový list
0.5 ML Mleté čierne korenie ML/malá lyžička - alebo podľa chuti
0.5 ML Drvená rasca ML/malá lyžička
0.5 ML Kurkuma ML/malá lyžička
KONEČNÉ DOCHUTENIE
Sušený majorán podľa chuti
Chilli korenie môže byť aj chilli paprička - podľa chuti
NA DOZDOBENIE
Petržlenová vňať podľa chuti

Nutričné informácie

1
Porcia
410
kcal

Bravčový guláš so zemiakmi, najlepší RECEPT na guláš

Tip pre vás. Ak si mäso dáme do marinády na pár hodín, najlepšie cez noc, mäsko bude ešte chutnejšie a jemnejšie. Marinádu si pripravíme z oleja a obľúbeného korenia.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Sezónny recept
  • Večierky a akcie
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE

  • KONEČNÉ DOCHUTENIE

  • NA DOZDOBENIE

Popis:

Zdieľať

Bravčový guláš so zemiakmi. Najlepší recept na chutný, a úplne jednoduchý guláš s podrobným foto postupom. Prípravu zvládne aj každý začiatočník. Nech sa páči. Dobrú chuť Vám želám.

Guláš je na Slovensku tradičný, hodí sa na rôzne oslavy, párty, chatovačky. Tradičný guláš sa podáva s chlebom alebo pečivom. Najlepšie chutí na druhý deň, keď prejdú všetky chute. Nezabúdame, guláš necháme dôkladne – prirodzene vychladnúť (nikdy nie prikrytý, pokrievku máme pootvorenú). Až potom ho dáme do chladničky či komory. Teplo gulášu nesvedčí, pri skladovaní by mohol skysnúť.

Na prípravu bravčového guláša sa hodí bravčového stehno, ak máme radi guláš s mastnejšími očkami, je vhodné aj bravčové pliecko, ale i bravčová krkovička. Každému podľa chuti.

Dobrá rada. Náš obľúbený domáci recept je bez múky, vhodný aj pri bezlepkovej diéte. Na zahustenie používam iba rozotrený zemiak, i cibule, paradajky a papriky bravčový guláš fajnovo zahustia. Na jednu porciu rátame cca 100 g surového mäsa, 1 zemiak strednej veľkosti.

Kroky

1
Hotové

Bravčové mäso podľa výberu umyjeme, dobre osušíme, odblaníme a nakrájame na kocky. Môžeme väčšie, alebo aj menšie - podľa obľuby. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Väčší kvalitný hrniec rozohrejeme, pridáme tuk, cibuľu. Restujeme do sklovita. Trvá to približne 10 minút. Cibuľou šetriť nemusíme.

2
Hotové

K cibuľovému základu vložíme bravčové kocky, tie zasypeme mletou červenou paprikou, premiešame. Tak pridáme aj ostatné korenie, okrem sušeného mletého majoránu a chilli, ktoré dáme až na úplný koniec. Tak hrniec prikryjeme pokrievkou a mäso podusíme na nízkom stupni 5 minút, aby pustilo vlastnú šťavu.

3
Hotové

Do bravčového guláša potom prilejeme horúcu vodu, stačí toľko, aby bolo mäso ponorené. Prikrytý guláš ďalej dusíme na nízkom stupni. Pripravíme si zeleninu. Paradajky narežeme na vrchu do kríža. Do menšieho hrnca dáme vodu, necháme zovrieť, vložíme paradajky, mali by byť ponorené. Povaríme približne 5 minút.

4
Hotové

Šupka na paradajkách sa bude sama oddeľovať. Tak paradajky vyberieme, ošúpeme, zbavíme tvrdých častí a nakrájame na malé kocky. Papriky umyjeme, prekrojíme, zbavíme stopky a striedky, nakrájame na malé rezančeky. Zeleninu pridáme k mäsu, spolu podusíme. Pripravíme zemiaky - 6 ks, 2 ks necháme na zahustenie.

5
Hotové

Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na kocky. Keď je mäso polomäkké, vložíme ich do guláša, prilejeme opäť horúcu vodu, približne 1,5 l. Guláš ďalej varíme. Ďalšie zemiaky (2 ks) použijeme na zahustenie. Očistené a umyté ich nastrúhame úplne najemno, dáme do guláša. Zemiaky sú na zahustenie skvelé, neobsahujú lepok.

6
Hotové

Bravčový guláš povaríme približne 20 minút. Zemiaky sledujeme, aby sa nám nerozvarili. Nakoniec pridáme aj cesnak, ktorý ošúpeme, roztlačíme a vložíme do vynikajúceho guláša. Keď máme radi pálivé, guláš dochutíme chilli korením alebo nadrobno nakrájanou chilli papričkou. Guláš môžeme zriediť ešte horúcou vodou.

7
Hotové

Množstvo vody záleží od toho, aký hustý guláš chceme. Bravčový guláš so zemiakmi už len prevaríme spolu so sušeným majoránom, ktorý v rukách trošku rozdrvíme, aby sa chuť lepšie uvoľnila, môžeme ešte dosoliť. Poctivý domáci guláš môžeme vylepšiť čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebom, pečivom.

Martina

Cibuľové maslo
predchádzajúci
Cibuľové maslo RECEPT – voňavá a chutná nátierka
Morčací vývar
ďalšií
Morčací vývar RECEPT, dobrá morčacia polievka
Cibuľové maslo
predchádzajúci
Cibuľové maslo RECEPT – voňavá a chutná nátierka
Morčací vývar
ďalšií
Morčací vývar RECEPT, dobrá morčacia polievka

Pridajte svoj komentár