Ingrediencie:
-
ZÁKLADNÉ INGREDIENCIE NA CUKETOVÉ RIZOTO
- 200 g Ryžaryža vhodná na prípravu rizota
- 2 ks Cuketamenšia mladá cuketa
- 1 ks Cibuľacibuľa strednej veľkosti
- 2 strúčiky Cesnakalebo podľa chuti
- 3 PL MasloPL/polievková lyžica
- 150 g Tvrdý syrpodľa obľuby - eidam, gouda, parmezán, môže byť aj kozí syr či gorgonzola
-
NA DOCHUTENIE CUKETOVÉHO RIZOTA
- 1.5 dl Biele vínomôžeme aj vynechať
- podľa chuti Soľ
- podľa chuti Mleté čierne koreniemôžeme aj vynechať
-
NA ZJEMNENIE CUKETOVÉHO RIZOTA
- 1 dl Šľahačková smotanamôžeme aj vynechať
-
NA GRILOVANÉ KURACIE MÄSO
- 400 g Kuracie prsia
- podľa chuti Soľ
- 0.5 ML Mletá červená paprikaML/malá lyžička
- 1 štipka Mleté čierne korenie
- 1 štipka Kurkumavýborná na kĺby, pôsobí aj protizápalovo
- 1 štipka Mletá rasca
- 1 štipka Granulovaný cesnak
-
NA OPEKANIE KURACIEHO MÄSA
- 3 PL OlejPL/polievková lyžica, na opekanie mäsa
-
NA DOZDOBENIE RIZOTA
- podľa chuti Petržlenová vňať
- podľa chuti Parmezánstrúhaný parmezán
Popis:
Krémové cuketové rizoto s kuracím mäsom. Jednoduchý a rýchly recept na skvelý obed či večeru, podrobný fotorecept aj pre začiatočníkov. Potrebujeme naozaj iba zopár ingrediencií. Najdôležitejšia je samozrejme cuketa – má mnoho vitamínov a minerálov, kuracie prsia – plné bielkovín. Skúsite?
Cuketa patrí k najzdravším druhom zeleniny. Obsahuje vitamíny C, E, A, B. Minerály – železo, horčík, vápnik, draslík a fosfor. Cuketa – posilňuje svaly a srdce, pomáha pri liečbe reumy, dny a cukrovky. Má vynikajúce antibakteriálne účinky, podporuje zdravé trávenie, pôsobí detoxikačne, zvyšuje odolnosť organizmu. Výborná i pre našu imunitu. Táto kráľovná zeleniny – skvelá pri rôznych diétach, pretože má veľmi málo kalórií.
Hľadáte overené recepty z cukety? Skúste tie naše – jednoduchá cuketová polievka s haluškami alebo výborná mixovaná cuketová polievka bez smotany . Cuketový slaný koláč na plech, cestoviny s cuketou i cuketové placky . A čo poviete na obyčajnú, pritom lahodnú praženicu s cuketou ? Stačí si iba vybrať. Cuketa na panvici so slaninou ideálny recept iba pre Vás. Krémové cuketové rizoto skvelá voľba na zdravé jedlo.
Dobrá rada. Na prípravu krémového cuketového rizota je vhodná ryža talianskeho typu s vysokým obsahom škrobu – ako je arborio, carnaroli alebo vialone nano. Tieto druhy ryže zabezpečia krémovú konzistenciu rizota. Avšak, ak máme ryžu dlhozrnnú alebo guľatozrnnú, môžeme ju taktiež použiť. Pre skvelé krémové rizoto – najdôležitejší pomer tekutiny a ryže. Ryža musí tekutinu dôkladne pohltiť, aby bola mäkká a lahodná. Krémovejšie rizoto znesie viac tekutiny. Kuracie mäso môžeme pripraviť aj deň vopred, ak ho budeme marinovať pár hodín, získa omnoho lepšiu i výraznejšiu chuť.
množstvo ingrediencií v recepte = 4 porcie
Kroky
|
1 Hotové |
Mladú cuketu umyjeme, konce odstránime. Cuketu nastrúhame na hrubšie rezance. Ak máme cuketu staršiu, s tvrdou šupkou a striedkou so semienkami, cuketu ošúpeme, striedku vydlabeme. Kuracie mäso umyjeme, dôkladne osušíme a nakrájame na malé kocky. Mäso dochutíme korením podľa obľuby (soľou, mletou červenou paprikou, mletým čiernym korením, kurkumou, mletou rascou, granulovaným cesnakom) a odložíme do chladu. |
|
2 Hotové |
Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno. Cesnak očistíme a nakrájame taktiež nadrobno. Do väčšieho hrnca s dvojitým dnom pridáme maslo, necháme roztopiť. Vložíme cibuľu, opražíme do sklovita. K cibuli pridáme pripravený cesnak, chvíľu restujeme, stačí aby zavoňal. Pridáme ryžu, spolu orestujeme 2 minúty. Ryžu zalejeme bielym vínom, premiešavame. Necháme chvíľu redukovať. Robíme to na strednom stupni za stáleho miešania. |
|
3 Hotové |
Tak postupne prilievame vodu alebo vývar, premiešavame. Množstvo tekutiny záleží od druhu ryže, koľko tekutiny dokáže pohltiť. Ryža v rizote musí byť mäkká a krémová. Ryžu daným postupom restujeme 15 minút. Tak pridáme pripravenú cuketu, ďalej pražíme cca 10 minút, podľa potreby podlievame horúcou tekutinou. Rizoto dochutíme soľou, mletým čiernym korením. Keď je cuketa polomäkká, pridáme obľúbený nastrúhaný syr. |
|
4 Hotové |
Krémové cuketové rizoto môžeme zjemniť šľahačkovou smotanou, prevaríme. Ak je potrebné, rizoto dochutíme. Potom ho odstavíme, prikryjeme, a necháme odpočívať. Nezabúdame, tekutina zabezpečí hustotu rizota, preto ju pridávame vždy podľa potreby - obľuby. Kvalitnú panvicu rozohrejeme, pridáme olej. Vložíme ochutené kuracie mäso. Kuracie kúsky prudko opekáme z každej strany do zlatista. Trvá to približne 10 minút. |
|
5 Hotové |
Cuketové krémové rizoto servírujeme na peknom tanieri, navrch uložíme kuracie kúsky. Dozdobíme nadrobno nakrájanou čerstvou petržlenovou vňaťou, ktorá dodá na úžasnej chuti, doplníme aj dôležitý vitamín C. Výborný je aj nastrúhaný parmezán, ktorý má špecifickú chuť. Ak si chceme pripraviť verziu bez mäsa, pridáme stratené vajce alebo zvolíme iba viac syra. Fantastické lahodné cuketové rizoto, rýchly obed či večera pre celú rodinu. |












