0 0
Polievka zo žltého suchého hrachu, LACNÝ recept

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
2 hrste Žltý hrach 2 plné hrste
3 ks Zemiaky stredná veľkosť
3 PL Olej alebo maslo
1 ks Cibuľa menšia veľkosť
2 strúčiky Cesnak alebo podľa chuti
NA DOCHUTENIE
Soľ podľa chuti
3 guličky Celé čierne korenie
0.5 ML Drvená rasca ML/malá lyžička
0.5 ML Kurkuma ML/malá lyžička
1 ks Bobkový list
1 PL Mletá červená paprika alebo podľa chuti
Sušený majorán podľa chuti, môžeme aj vynechať
Bylinky petržlenová vňať, pažítka, kôpor - podľa chuti

Nutričné informácie

1
Porcia
140
kcal

Polievka zo žltého suchého hrachu, LACNÝ recept

Tip pre vás. Pre milovníkov párkov a klobásy pridáme k polomäkkému hrachu na kolieska, menšie kúsky nakrájaný párok či klobásku. Potešte aj mužské polovičky.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE

Popis:

Zdieľať

Polievka zo žltého poleného suchého hrachu – jednoduchá, lacná, aj pôstna. Chutná polievka, ktorá má veľmi málo kalórií, je však výživná a veľmi zdravá. Nech sa páči, hrachová polievka so zemiakmi, recept bez múky, ktorý mám od mojej mamky. Túto polievku varíme na Vianoce – Štedrú večeru. Dobrú tradičnú chuť.

Žltý polený hrach má mnoho skvelých účinkov pre naše zdravie, je plnohodnotnou súčasťou jedálnička. Chutný, bez cholesterolu, plný bielkovín – podporuje trávenie, posilňuje imunitu, uvoľňuje napätie, detoxikuje, znižuje krvný tlak.  Obsahuje draslík, fosfor, vápnik, horčík, vitamín A, C, E, K a vitamíny skupiny B. K tomu je lacný, dostupný, trvanlivý. Čo poviete?

Dobrá rada. Ak žltý polený hrach necháme napučať,  polievka zo žltého suchého hrachu bude ľahšie stráviteľná. Soľ pridávame až nakoniec. Polievku dochutíme sušeným majoránom alebo čerstvými bylinkami (petržlenová vňať, pažítka či kôpor), hrachová polievka získa na chuti, doplníme si aj vitamín C. Keď obľubujeme pálivé, pridáme pálivú červenú papriku, chilli korenie.

Kroky

1
Hotové

Žltý polený hrach namočíme do vody na pár hodín, najlepšie cez noc. Tak zbavíme hrach plynatosti, bude ľahšie stráviteľný, skôr sa uvarí. Potom vodu zlejeme. Hrach zväčší svoj objem, napučí. Polievku môžeme uvariť aj z hrachu, ktorý iba premyjeme.

2
Hotové

Hrach dáme do hrnca, zalejeme čerstvou vodou, cca 1,4 l. Pridáme bobkový list, čierne celé korenie, drvenú rascu, kurkumu, a dáme variť. Hrachovú polievku varíme na jemnom stupni, nie vyššom, polievka by nám mohla vykypieť, a to nechceme.

3
Hotové

Polievku varíme, aby bol hrach polomäkký. Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na menšie kocky, pridáme k zmäknutému hrachu. Varíme do mäkka. K vareniu polievky pridáme aj orestovanú cibuľu a cesnak s mletou červenou paprikou.

4
Hotové

Kvalitnú panvicu rozohrejeme, pridáme maslo alebo olej, nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú orestujeme do sklovita. Tak vložíme aj roztlačený (nastrúhaný) cesnak, chvíľu prehrejeme, cesnak zavonia. Prisypeme mletú červenú papriku, premiešame.

5
Hotové

Zápražku bez múky pridáme do hrachovej polievky, získa vôňu a skvelú chuť. Keď je polievka príliš hustá, prilejeme horúcu vodu. Hrachovú polievku dochutíme, dosolíme. Nakoniec pridáme sušený majorán, nakrájané bylinky podľa obľuby.

Martina

Krupicová kaša
predchádzajúci
Detská KRUPICOVÁ kaša s grankom, recept na krupičku
Jablkový hrnčekový koláč
ďalšií
JABLKOVÝ hrnčekový koláč bez vaľkania – rýchly recept
Krupicová kaša
predchádzajúci
Detská KRUPICOVÁ kaša s grankom, recept na krupičku
Jablkový hrnčekový koláč
ďalšií
JABLKOVÝ hrnčekový koláč bez vaľkania – rýchly recept

2 Komentáre Skryť komentáre

Pridajte svoj komentár