1 0
Hrachová kaša, lacný a zdravý RECEPT

Zdieľajte to na svojej sociálnej sieti:

Alebo môžete túto adresu URL skopírovať a zdieľať

Ingrediencie:

Upraviť porcie:
400 g Žltý hrach dve hrste
NA DOCHUTENIE
1 ks Bobkový list
3 guličky Celé čierne korenie alebo podľa chuti
1 gulička Nové korenie môžeme aj vynechať
Soľ podľa chuti
2 PL Maslo alebo olej, PL/polievková lyžica
1 ks Cibuľa menšia cibuľa
2 strúčiky Cesnak alebo podľa chuti
1 PL Mletá červená paprika PL/polievková lyžica alebo podľa chuti
NA DOZDOBENIE
Bylinky petržlenová vňať, pažítka, alebo jarná cibuľka podľa chuti

Nutričné informácie

1
Porcia
285
kcal

Hrachová kaša, lacný a zdravý RECEPT

Tip pre vás. Hrachovú kašu - hrachový prívarok podávame s opraženou cibuľkou, vareným vajíčkom, volským okom, párkami, pečenou klobáskou. Dozdobíme čerstvými bylinkami.

Vlastnosti:
  • Bezlepkové
  • Lacný recept
  • Ľahko a rýchlo
  • Liečivé
  • Vegetariánske
Kuchyňa:

Ingrediencie:

  • NA DOCHUTENIE

  • NA DOZDOBENIE

Popis:

Zdieľať

Hrachová kaša, prívarok zo žltého suchého hrachu. Lacný a zdravý recept bez lepku pre celú rodinu. Dobrú chuť želám.

Strukoviny sú na Slovensko tradičné a veľmi obľúbené – neodmysliteľnou súčasťou zdravého stravovania. Hrachová kaša (hrachový prívarok) je skvelou voľbou.

Žltý polený hrach. Chutný, bez cholesterolu, plný bielkovín. Podporuje trávenie, posilňuje imunitu, uvoľňuje napätie, detoxikuje, znižuje krvný tlak. Obsahuje draslík, vápnik, fosfor, horčík, vitamíny A, C, E, K a vitamíny skupiny B. Hrach je lacný, bežne dostupný, mali by sme ho zaradiť čo najskôr do svojho jedálnička.

Dobrá rada. Na prípravu hrachovej kaše necháme hrach napučať. Keď ho namočíme do vody, zbavíme ho tak plynatosti, je ľahšie stráviteľný. Takto pripravený hrach sa aj skôr uvarí. Soľ pridávame vždy nakoniec. Ak obľubujeme pálivé, k restovanej cibuli primiešame mletú červenú pálivú papriku.

Kroky

1
Hotové

Žltý suchý polený hrach necháme napučať v dostatočnom množstve vody na pár hodín, najlepšie však cez noc. Kašu môžeme uvariť aj bez napučania hrachu. Po napučaní hrach zlejeme, dáme do hrnca a pridáme ďalšiu vodu. Nie však veľa, približne 5 cm nad povrch hrachu.

2
Hotové

Pridáme bobkový list, čierne a nové korenie. Hrachovú kašu solíme až NAKONIEC. Hrach varíme na jemnom stupni do mäkka. Počas varenia hrachu môžeme pridať ďalšiu vodu podľa potreby. Pozor, ak prilejeme veľa vody, kaša by bola riedka. Keď je hrach mäkký, vyberieme bobkový list, korenie.

3
Hotové

Uvarený hrach rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Ak by bola kaša hustá, zriedime ju horúcou vodou. Keď máme vývar, môžeme vývarom, hrachová kaša bude omnoho chutnejšia. Kašu ešte prevaríme, dochutíme soľou a sušeným majoránom, ktorý rozmrvíme medzi prstami.

4
Hotové

Pripravíme si restovanú cibuľu s cesnakom, ktorá hrachovú kašu vylepší. Kvalitnú panvicu rozohrejeme, pridáme maslo alebo olej, nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujeme na miernom stupni do sklovita. Nakoniec pridáme roztlačený cesnak, chvíľu orestujeme. Odstavíme, primiešame papriku.

5
Hotové

Hotovú rozmixovanú hrachovú kašu polejeme opraženou cibuľou, pridáme vajce uvarené natvrdo, volské oko, alebo aj uvarené párky či pečenú klobásku. Hrachovú kašu môžeme dozdobiť bylinkami (petržlenovou vňaťou, pažítkou, jarnou cibuľkou), ak sme nepridávali sušený majorán.

Martina

Vyprážaný bravčový rezeň
predchádzajúci
Vyprážaný bravčový REZEŇ v trojobale, klasický recept
Brokolicová polievka
ďalšií
BROKOLICOVÁ polievka, najjednoduchší rýchly recept
Vyprážaný bravčový rezeň
predchádzajúci
Vyprážaný bravčový REZEŇ v trojobale, klasický recept
Brokolicová polievka
ďalšií
BROKOLICOVÁ polievka, najjednoduchší rýchly recept

Pridajte svoj komentár