Ingrediencie:
- 2 ks Kalerábkaleráb strednej veľkosti, ak sú menšie pridáme 3-4 kusy
-
NA RESTOVANIE
- 2 PL MasloPL/polievková lyžica
- 1 ks Cibuľacibuľa strednej veľkosti
-
NA DOCHUTENIE
- podľa chuti Soľ
- 1 štipka Mleté čierne korenie
- 1 štipka Kurkumavýborná na kĺby, pôsobí aj protizápalovo
- 1 štipka Drvená rascamôže byť ak rasca mletá
- 1 ML Mletá červená paprikaML/malá lyžička
Popis:
Dusený kaleráb – recept. Jednoduchý strúhaný kaleráb – výborný k mäsovým či iným obľúbeným jedlám, fantastický pri delenej strave. Úžasne chutí s volským okom, strateným či vareným vajcom, ale i s obyčajným chlebom či pečivom. Super rýchla príloha plná zdravia, prípravu zvládnu aj začiatočníci. Postačí iba zopár minút. Nech sa páči, oplatí sa vyskúšať.
Kaleráb – super zdravá zelenina. Má vysoký obsah vitamínov skupiny B, obsahuje aj vitamín C, A, K. Nájdeme v ňom i vlákninu, kyselinu nikotínovú, pantoténovú, listovú, ale aj zdraviu prospešnú vlákninu. Minerály – jód, železo, horčík, draslík, vápnik, meď. Kaleráb posilňuje imunitu, podporuje zdravé srdce, pomáha predchádzať infekciám, zlepšuje náladu. Výborný proti stresu, skvelý, ak si strážime kalórie. Dusený kaleráb – recept na zdravú prílphu k jedlám.
Hľadáte ďalšie overené zeleninové recepty? Skúste tie naše z cukety – jednoduchá cuketová polievka s haluškami alebo výborná mixovaná cuketová polievka bez smotany . Cuketový slaný koláč na plech, cestoviny s cuketou i cuketové placky . A čo poviete na obyčajnú, pritom lahodnú praženicu s cuketou ? Stačí si iba vybrať.
Dobrá rada. Na prípravu našej prílohy plnej živín a vitamínov je vhodný mladý maslový kaleráb bez vlásočníc (drevnatých častí). Možno ste nevedeli, ale všetky časti kalerábu sú vhodné na konzumáciu – i surové, ale aj varené. Kaleráb – vynikajúci dusený, pečený, plnený, úžasný do polievok. Listy (tepelne upravené) majú dokonca omnoho viac vitamínu C a vápnika ako samotná hľuza. Mimochodom, domáci kaleráb, ktorý som použila v recepte bol od našej zlatej tety Marienky. Úžasný a zdravý BIO kúsok, šťavnatý, jemnej chuti. Ďakujeme.
množstvo ingrediencií v recepte = 2 porcie
na 1 osobu rátame 1 kaleráb strednej veľkosti, prípadne 2 menšie kusy
Kroky
|
1 Hotové |
|
|
2 Hotové |
|
|
3 Hotové |
|
|
4 Hotové |
|
|
5 Hotové |















